EXCLUSIV Cercetător român la Oxford explică de ce crește numărul infectărilor în una din țările cu cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID

Seychelles, una dintre ţările cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, de peste 60%, se confruntă cu creşteri ale numărului de cazuri de COVID-19. Mai mult, datele arată că dintre cazurile active de infectări, 33% au fost imunizate cu ambele doze, ceea ce ar putea fi un semn că ţările care au rată de vaccinare foarte ridicată nu trebuie să lase garda jos în privința răspândirii virusului.

De asemenea, cifrele arată că până acum au fost confirmate peste 9.700 de cazuri de infectare, 35 de decese și peste 7.800 de vindecări, la o populație de aproximativ 98.000 de locuitori.

Despre cauzele pentru care numărul infectărilor este în creștere într-una dintre țările cu cea mai mare rată de vaccinare, Sănătatea TV și RoHealthReview au stat de vorbă cu Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.

Cercetătorul Ştefan Dascălu a explicat că sunt mai multe cauze pentru ceea ce se întâmplă în Seychelles, respectiv tipurile de vaccin folosite, dar și faptul că nu au fost implementate măsuri restrictive foarte aspre împotriva pandemiei, călătoriile fiind permise.

Tehnologia utilizată de vaccinul chinezesc Sinopharm

„Trebuie să ne uităm totuși și la tipurile de vaccin folosite acolo și anume, a fost aplicat vaccinul Oxford-AstraZeneca, ce este utilizat și în Marea Britanie, în Europa și în altă parte, dar acolo a fost folosit și vaccinul chinezesc Sinopharm, ce utilizează cu totul altă tehnologie față de vaccinurile implementate la noi în Europa”, a afirmat cercetătorul român.

Potrivit acestuia, vaccinul chinezesc Sinopharm este obținut pe baza tehnicii virusului inactivat, care are un dezavantaj față de ramurile sistemului imunitar.

” Deși este una dintre abordările vaccinale clasice, are un anumit dezavantaj față de ramurile sistemului imunitar pe care îl antrenează și anume, pe lângă anticorpi, care sunt, într-adevăr stimulați de acest tip de vaccin, în general, ele nu declanșează un răspuns celular foarte puternic, ce este o altă ramură a sistemului nostru imunitar. Deci, nu celulele B care produc anticorpi, ci celulele T, care se ocupă de această imunitate celulară”, a explicat Ștefan Dascălu.

Eficacitatea, evaluată în condiții reduse

În același timp, cercetătorul în imunologie a spus că eficacitatea vaccinului Sinopharm a fost evaluată în condiții „mult mai reduse ca amplitudine decât vaccinurile care au fost implementate în Uniunea Europeană, în Marea Britanie sau în SUA”.

„Deci, este un vaccin care a fost autorizat de urgență în China, în Emiratele Arabe Unite și alte țări din Asia, predominant, iar în Seychelles este responsabil în peste jumătate din numărul de vaccinați. Ne gândim totuși că și aceste infecții apar în oameni care pot să primească două doze, dar multe din ele apar la oameni care au avut o singură doză administrată, deci ești mult mai susceptibil la o singură doză de vaccin decât dacă ai primit două doze”, a precizat Ștefan Dascălu.

Pe de altă parte, cercetătorul român a spus că în ciuda faptului că numărul de cazuri de infectare este în creștere, trebuie să ne „gândim la finalul simptomatic, la ce evaluăm când spunem infecție”.

„Dacă cazurile respective nu sunt manifestări severe ale bolii, și asta o putem atinge prin vaccinare, într-adevăr, indivizii se pot infecta, dar dacă dezvoltă o simptomatologie ușoară, tot este bine”, a precizat Ștefan Dascălu.

Totodată, acesta a amintit și faptul că în Seychelles nu au fost implementate măsuri restrictive foarte aspre, călătoriile fiind permise, estimând că în jur de 15-16% din cazurile active sunt în persoanele care au călătorit în alte părți ale lumii.

Despre autorizarea vaccinului chinezesc Sinopharm în Europa

Întrebat dacă în aceste condiții, se mai poate pune problema autorizării vaccinului chinezesc Sinopharm în Europa, cercetărorul român a răspuns:

„Cred că vaccinul respectiv mai are nevoie de date în studiile clinice. I-a fost dată acea autorizație să spunem de urgență din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), eficacitatea este destul de bună din ce arată datele actuale, doar că în condițiile de siguranță, nu a fost testat riguros pe un număr foarte mare de participanți cu diferite comorbidități, nu are același nivel de încredere crescut, cum sunt vaccinurile aprobate în prezent în Uniunea Europeană. Ținând cont că Uniunea Europeană a semnat contracte cu producătorii de vaccin care au fost deja acceptate și implementate, nu prea mai vedem aprobări de vaccinuri noi în zonele în care imunizarea se desfășoară într-un ritm destul de puternic. Și aici ne referim la țările vestice, Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie”, a explicat Ștefan Dascălu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.