EXCLUSIV Colegiului Farmaciștilor: Rezultatele testelor rapide cumpărate din farmacii ar trebui raportate. Ce trebuie să facă o persoană care iese pozitivă la testul antigen

Dr. farm. Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), a declarat pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview, că şi rezultatele testelor rapide antigen, cumpărate din farmacii, făcute acasă, ar trebui raportate.

La rândul său, Adriana Mihalaș, medic de familie în București și secretarul Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București, a declarat pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview, că testele rapide de la farmacie sunt utile, dar nu sunt raportate oficial, iar „în rândul persoanelor tinere, sunt foarte mulţi care nu cred în COVID nici până la ora asta”.

Dr. Adriana Mihalaș a spus că în cazul în care o persoană iese pozitivă la un test rapid cumpărat din farmacii, trebuie să anunţe medicul de familie şi să repete testul, cu unul RT-PCT sau rapid, într-un centru autorizat.

Comercializarea testelor rapide în online, scăpată de sub control

De asemenea, vicepreşedintele CFR atenţionează că eliberarea sau comercializarea testelor rapide pentru depistarea coronavirusului trebuie însoţită de o atenţionare, iar asta ar trebui să fie valabil atât în farmacii cât şi pentru comerţul online, „unde, din păcate, lucrurile sunt din punctul meu de vedere scăpate de sub control, pentru că ele trebuie folosite într-un anumit fel, de către cineva care este instruit să facă asta, de aceea sunt de uz profesional. Mai ales, interpretarea rezultatului dacă este sau nu pozitiv, ar trebui să fie raportată ca atare. Toate aceste lucruri sunt încă în discuţii.”

Atenţionarea dr. farm. Răzvan Prisada vine în contextul în care, de la începutul acestei luni, comercializarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2 este permisă şi în farmacii.

„ANMDMR revine asupra adresei publicate pe site, pe data de 25.11.2020 cu următoarele clarificări: În urma unei reevaluări a încadrării acestor dispozitive medicale, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Colegiul Farmaciștilor din România consideră testele rapide pentru depistarea infecției cu SARS – CoV- 2 ca fiind permise a fi comercializate cu amănuntul, prin farmaciile comunitare. Având în vedere instrucțiunile de utilizare ale producătorului, este obligatoriu ca eliberarea testelor rapide să fie însoțită de avertismentul: „Prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor trebuie facută doar de către personal medico-sanitar calificat”, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

Măsuri pentru accesul la testare a populaţiei

În opinia lui Răzvan Prisada, pe lângă comercializarea în farmacii, ar trebui luate consecutiv o serie de măsuri legate de accesul la testare a populaţiei.

„Testele antigen sunt în farmacii, farmaciile au liber la comercializare. Nu există o interdicţie în lege pentru aşa ceva, iar în cele din urmă am ajuns cu toţii la aceeaşi concluzie citind legislaţia în vigoare. Acesta este un prim pas. De fapt, sunt multe alte măsuri care ar trebui luate consecutiv accesului la testele în sine, legate cumva de accesul la testare. Testele se pot cumpăra din farmacii, ele sunt disponbile, la fel cum sunt în continuare şi prin comerţul online”, a spus reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România.

La rândul său, Adriana Mihalaș, medic de familie în București și secretarul Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București, a declarat pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview, că în cazul în care o persoană iese pozitivă la un test rapid cumpărat din farmacii, trebuie să anunţe medicul de familie şi să repete testul, cu unul RT-PCR, într-un centru autorizat.

„Altfel, eu pot să declar că mi-am cumpărat de la farmacie un test, sunt pozitivă şi primesc concediu 100% plătit timp de 14 zile şi pot să mint. Nu oricine este crezut pe cuvânt de DSP. De exemplu, noi, la policlinică, avem şi teste rapide şi PCR. Dacă testul rapid iese pozitiv, îl trimitem la DSP şi nu mai trebuie repetat, dar dacă o persoană şi-l face privat, eu îi solicit să îl repete într-un centru autorizat, chiar dacă îl repetă pe cel rapid „, a spus dr.Adriana Mihalaș.

Dr. Adriana Mihalaș: Oamenii nu ştiu să îşi recolteze corect

Astfel, aceasta a precizat că o persoană care a ieşit pozitiv îşi anunţă medicul de familie, iar acesta o monitorizează, dar pentru eliberarea concediului medical şi a altor acte, este important să existe un test certificat.

„Problema cu testele rapide făcute de oameni este de fapt invers: oamenii nu ştiu să îşi recolteze corect, nu îşi bagă beţişorul acela în nas destul de profund şi atunci mă aştept să fie mai degrabă fals negative decât să fie pozitive. Este o tehnică a recoltării care trebuie foarte bine respectată. Medicul de familie poate să solicite încă o testare sau poate să îi recomande să sune la 112, să vină să îi facă PCR acasă dacă are simptome”, a explicat dr. Adriana Mihalaș.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.