EXCLUSIV Conf.dr. Maria Nițescu, despre administrarea suplimentelor alimentare: când și cui se recomandă

 

Suplimentele alimentare nu pot înlocui hrana sau alimentația zilnică, dar pot ajuta la echilibrarea organismului în anumite perioade sau în cazul unor afecțiuni. Pe de altă parte, există situații când administrarea suplimentelor  poate deveni riscantă pentru sănătate. Despre toate acestea, dar și despre când se recomandă suplimentul de vitamine și minerale, am stat de vorbă cu  medicul primar Igiena Alimentației și Nutriție, în cadrul Institutului Matei Balș din Capitală, conf.dr. Maria Nițescu.

Când se recomandă administrarea de suplimente alimentare?

Pornind de la definiția suplimentelor alimentare, în conformitate cu Legea 56 din 2021, suplimentele alimentare sunt produse alimentare al căror scop este de a completa regimul alimentar și indiferent de tipul și de forma lor de prezentare, se administrează în cantități mici, unitare, măsurate. Prin urmare, suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație adecvată și variată, iar acest aspect trebuie menționat chiar pe eticheta lor. Ele trebuie să fie administrate doar cu recomandare medicală. Este foarte important să menționăm că suplimentele alimentare care conțin vitamine și elemente minerale chiar sunt benefice persoanelor care au un aport deficitar din alimentație.

Astfel, se recomandă administrarea de suplimente alimentare în următoarele situații:

  • când medicul a stabilit, pe baza examenului clinic sau a examenului de laborator că este vorba despre o carență de vitamine sau de minerale.
  • în situații fiziologice particulare. Se știe că la gravidă, este important să se administreze acid folic suplimentar față de  aportul alimentar pentru că previnde defectele de tub neural.
  • La naștere, sugarul primește o doză de vitamina K pentru a preveni boala hemoragică a nou-născutului. Nou-născutul are tubul digestiv steril și nu are o sinteză endogenă de vitamină k.
  • Sugarul peste vârsta de șase luni trebuie să primească fier, vitamina D pentru a preveni apariția rahitismului.
  • La copilul de peste opt ani, la copilul care se apropie de pubertate, este important să îi suplimentăm aportul de calciu, pentru că nu își mai asigură necesarul de calciu din alimentație, iar în această perioadă are loc o creștere rapidă, cu o dezvoltare a scheletului și este necesară o cantitate mai mare de calciu.

În cazul adulților, când este necesar să se apeleze la suplimente alimentare?

În cazul adultului, este de multe ori nevoie de a suplimenta anumite vitamine sau elemente minerale, în funcție de stilul de viață, de alimentație, de starea de fumător sau nefumător, pentru că necesarul de micronutrienți variază în funcție de factori genetici, factori metabolici, de factori de mediu, etc.

De asemenea, vârstnicul are nevoie de suplimentare de anumiți micronutrienți, de o cantitate mai mare de calciu, de vitamină D, pentru a preveni osteoporoza. Este posibil să aibă nevoie și de un supliment de vitamină B12 în condițiile în care scade aciditatea gastrică. Este posibil ca această vitamină să nu se mai absoarbă într-o cantitate optimă, chiar dacă este prezentă în alimentație.

Administrarea de suplimente alimentare în cazul persoanelor care suferă de diferite afecțiuni

Sunt anumite patologii, afecțiuni în care este nevoie să suplimentăm cu anumite vitamine sau cu elemente minerale, precum afecțiunile care evoluează cu tulburări ale metabolismului lipidelor. De exemplu, afecțiuni hepato-biliare, pancreatice, boala inflamatorie intestinală, iar în acest caz este nevoie să se suplimenteze aportul de vitamine liposolubile. De asemenea, în situația în care există anumite afecțiuni gastrice, în situația în care se recurge la rezecții gastrice, este nevoie să se suplimenteze cu fier, cu vitamină B12, în alte situații este foarte important de cunoscut ce tratament primește o persoană. Sunt situații în care anumite medicamente determină reacții adverse similare carenței unor micronutrienți.

În unele țări există chiar programe naționale pentru suplimentele alimentare administrate populației. Care ar fi categoriile de populație vizate?

În țările sărace, acolo unde alimentația nu poate satisface necesarul de nutrienți, se recurge la programe de suplimentare a întregii populații. Există astfel de programe pentru suplimentarea cu fier, cu iod, cu vitamina A, cu zinc, în cazul copiilor sub cinci ani, pentru a preveni boala diareică și pentru a trata mai bine această patologie, gravidele primesc multiminerale, multivitamine, în ideea de a preveni o greutate mică la naștere și decesul nou-născutului. De asemenea, dacă ne raportăm la tipul de alimentație, sunt situații particulare în care o persoană are nevoie de un mironutrient sau altul, de o vitamină sau un element mineral.

Putem apela la suplimente atunci când ținem un regim alimentar sau o dietă?

De regulă, în dietele hipocalorice, care sunt des folosite pentru scădere ponderală, când aceasta este sub 1.200 de kilocalorii, atunci automat trebuie să suplimentăm cu vitamina D în special, pentru că este greu să asiguri aportul de vitamină D în condițiile în care trebuie să elimini din alimentație tot ce este gras de origine animală. Atunci când ai o alimentație restrictivă în cazul unei patologii, cum ar fi persoanele care nu consumă deloc produse lactate, atunci automat trebuie să vii cu suplimentare de calciu, fiind cunoscut că produsele lactate reprezintă cea mai bună sursă alimentară de calciu.

Dacă ai o alimentație strict vegetariană, este nevoie după un anumit timp, la doi-trei ani după adoptarea acestui stil de alimentație de suplimentare cu vitamina B12 cunoscut fiind că această vitamină se găsește doar în alimentele de origine animală. Da, este nevoie de această suplimentare, dar un lucru nu trebuie uitat și anume că în condițiile unei alimentații echilibrate și variate, o persoană sănătoasă nu ar avea nevoie de suplimente alimentare pentru că această alimentație ar trebui să îi asigure nivelul optim de micronutrienți.

Cum ar trebui administrate suplimentele pentru a fi siguri că sunt asimilate de organism?

Orice supliment alimentar trebuie administrat cu respectarea recomandărilor producătorului, recomandări care sunt prevăzute în prospect. În funcție de tipul suplimentelor alimentare, putem vorbi de administrare înainte de mese, cum este cazul vitaminelor sau elementelor minerale, în ideea de a se absorbi mai bine. Sau în cazul enzimelor digestive, alt tip de suplimente alimentare, acestea pot fi administrate în timpul meselor principale. Sau când vorbim de probiotice care se administrează ca terapie complementară în tratamentul cu antibiotice, administrarea lor trebuie făcută la aproximativ două ore după administrarea antibioticului.

Nu trebuie niciodată să depășim dozele zilnice recomandate pentru că sunt situații în care organismul depozitează surplusul de micronutrienți, de elemente minerale sau vitamine și sunt situații în care surplusul este eliminat. Un astfel de exemplu este pentru vitaminele liposolubile A, D, care se depozitează, pentru Fier, Calciu. Pentru vitamina C, de exemplu, supliment alimentar frecvent utilizat în special în sezonul rece, organismul nu poate să rețină și să utilizeze mai mult de 200 de mg de vitamină C. Și atunci, în condițiile în care am consumat o tabletă de 1.000 mg și care nu este preparată pentru absorbție îndelungată, nu facem altceva decât să avem o urină mai concentrată în vitamincă C pentru că organismul reține atât cât trebuie.

Când poate deveni administrarea suplimentelor alimentare un risc pentru sănătate?

În primul rând, când suplimentele alimentare sunt administrate doar pentru că ai auzit că sunt bune, de la prieteni, de la vecini, fără să ai un consult de specialitate sau recomandarea unui medic. În al doilea rând, atunci când chiar dacă sunt recomandate de medic, depășim dozele zilnice recomandate, pentru că sunt vitamine liposolubile ce determină intoxicații, sunt elemente minerale, precum fierul, calciul, care determină efecte adverse asupra sănătății noastre. O altă modalitate de a ne face rău este aceea de a cumpăra aceste suplimente alimentare din locuri neautorizate, de unde putem achiziționa produse despre care nu putem cunoaște mare lucru și am putea avea de a face cu suplimente alimentare contrafăcute în care compoziția produsului nu are nicio legătură cu eticheta, ingredientele pot fi diferite, concentrația anumitor ingrediente poate fi diferită. Nu în ultimul rând, dacă vorbim despre suplimente alimentare din extracte vegetale, acestea pot fi contaminate cu diferite substanțe chimice toxice.

Pot înlocui suplimentele alimentare hrana efectivă?

Așa cum sunt ele definite și reglementate de legislația europeană și de Legea 56/2021 privind suplimentele alimentare, ele nu pot înlocui masa sau o alimentație echilibrată și adecvată. Nu trebuie să confundăm suplimentele alimentare cu alimente cu destinație nutrițională specială, cum ar fi diverse formule utilizate pentru slăbit. Acolo, formulele respective asigură un aport energetic foarte redus, chiar 800 de kilocalorii, sunt formule care sunt preparate pentru o masă unică sau petnru mai multe mese, însă sunt lucruri cu totul și cu totul diferite. Suplimentele alimentare sunt acele produse care se administrează în doze mici, în cantități unitare măsurate și în niciun caz ele nu pot constitui o masă. Și asta pentru că, în primul rând, nu vin cu un aport energetic și atunci clar nu au cum să înlocuiască masa. De asemenea, nu vor putea exercita niciodată funcțiile pe care o alimentație obișnuită le îndeplinește în organism.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.