EXCLUSIV Medicul nutriţionist Mihaela Bilic: După margarină, ar trebui limitat și conținutul de zahăr

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview,  că după adoptarea Legii prin care producătorii de alimente sunt obligați să limiteze  cantitatea de acizi graşi trans, ar trebui adoptată o lege care să limiteze și conținutul de zahăr.

“ După acizii grași trans, ar trebui să urmeze limitarea conținutului de zahăr, care să fie pus sub acuzare. Până acum, niciodată zahărul nu a fost incriminat și el face mult mai mult rău decât grăsimea. Apoi, tot ce înseamnă coloranții, produse care aduc aromă și care sunt fracțiuni super procesate din ingrediente de bază, cum ar fi amidonul modificat, toți acești produși care sunt obținuți din zahăr și care acum sunt deghizați sub alte denumiri. Deci, lista este lungă iar industria alimentară, din păcate, folosește materii prime din ce în ce mai ieftine și mai neinteresante din punct de vedere nutrițional”, a declarat medicul Mihaela Bilic.

Potrivit acesteia, legea care obligă producătorii de alimente să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținutul produselor,  este “mai mult o picătură într-un ocean“, pentru că trebuie să ne schimbăm singuri obiceiurile de consum, mult mai complex decât doar să urmărim acizii trans grași”.

“ Legea este un început bun, dar din păcate, tot ce înseamnă aspect legislativ ia foarte mult timp, iar până ajung în forma finală trec ani mulți. Nu trebuie să așteptăm legislația să ne păzească sănătatea, ci să facem schimbările acestea ca niște autodidacți care își vor binele”, a declarat  medicul Mihaela Bilic.

Legea, după ce s-au schimbat obiceiuri de consum

Nutriționistul este de părere că legea a venit după ce consumatorii și producătorii au fost avizați și deja obiceiurile de consum s-au schimbat.

“ În prezent noi trebuie să citim cu atenție etichetele pentru că, într-adevăr, produse de proastă calitate încă mai pot conține acizi grași trans”, a atenționat medicul nutriționist.

Efectele reale pentru sănătate, date de  consumarea cantităţilor mici

În opinia Mihaelei Bilic, ca să avem efecte reale pentru sănătate, ar trebui să învățăm să consumăm astfel de produse în cantitate mică.

“ A consuma produse de patiserie în exces și tot felul de ronțăieli fie că sunt dulci sau sărate, sticks-uri sau biscuiți, ne afectează sănătatea și prin prisma kilogramelor în plus, dar mai ales a riscului de boală. De multe ori le confundăm cu un aliment de bază și ne trezim că în loc să consumăm mâncare clasică, gătită, din comoditate, consumăm toate aceste produse ambalate și uscate ce nu au beneficii pentru sănătate, nu doar din punct de vedere al acizilor grași trans, dar și din cauza acestei compoziții inferioare calitativ, un amestec de făină cu margarină ce nu aduce decât multe calorii și nimic valoros pentru organism”, a explicat medicul nutriționist .

Bilic: Nu vrem să trăim fără astfel de produse

Medicul a afirmat că aceste produse nu vor dispărea, iar  limitarea cantității, le dă producătorilor obligativitatea de a folosi mai puțin acizi grași trans. Mihaela Bilic a precizat că astfel de produse nu pot dispărea pentru că noi nu am vrea să trăim fără ele.

“ Gândiți-vă ce ar însemna supermarketurile fără kilometri întregi de rafturi care sunt pline cu astfel de produse: biscuiți, napolitane, tot ce înseamnă produse de patiserie, ambalate sau vândute la patiserie, se fac doar din amestec de margarină cu făină. Și atunci, industria alimentară nu va renunța la aceste produse. Cu siguranță, vor folosi grăsimi nehidrogenate, adică în rețeta respectivă, ar fi bine dacă ar folosi untul, care este varianta naturală care aduce și calitate și un gust superior, sau dacă nu, probabil că vor inventa altfel de forme de grăsime care să poată fi folosită”, a adăugat medicul nutriționist.

Să citim eticheta

Mihaela Bilic a menționat că noi, ca și consumatori, trebuie să citim eticheta și când cumpărăm, de exemplu, un produs de patiserie.

“Dacă pe etichetă apare cuvântul unt, să ne bucurăm, însă tot ce înseamnă grăsime vegetală dacă mai apare și cuvântul hidrogenat sau parțial hidrogenat trebuie evitat. Mai nou, grăsimea de cocos și cea de palmier, din punct de vedere al structurii, seamănă mai degrabă cu untul. Deci, iată se va vira spre acest consum excesiv în detrimentul mediului și al ecologiei”, a explicat acelaşi medic, precizând că  grăsimile de cocos și palmier vor înlocui, probabil, toate aceste grăsimi hidrogenate și parțial hidrogenate.

Starea de sănătate, dată de un cumul de factori

În ceea ce priveşte estimările legate de scăderea numărului pacienţilor cu afecţiuni precum diabetul sau obezitatea, medicul nutriţionist a spus că simpla eliminare a acestor acizi trans grași din produse nu va determina o îmbunătățire spectaculoasă a stării de sănătate.

Şi asta tocmai pentru că diabetul, hipertensiunea și obezitatea, acest sindrom mixt metabolic, nu este datorat în mod direct acestor acizi trans grași, ci este un cumul de factori, iar mâncatul în exces și alegerea unor produse bogate în grăsimi în general și zahăr vor menține aceiași factori de risc chiar dacă acizii grași trans dispar.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.