EXCLUSIV Decesele COVID-19 la persoane fără comorbidități cunoscute: Cât de des ar trebui să mergem la controalele de prevenție pentru a ne menține sănătoși?

Până în vârsta de 30 de ani suntem în general sănătoși dar purtăm cu noi niște riscuri moștenite, atenționează doctor Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, în contextul înregistrării unor decese cauzate de COVID-19 la persoane care se știau fără comorbidități. În opinia acesteia, un examen clinic general trebuie realizat o dată la trei ani, dar trebuie adaptat în funcție de posibilele riscuri.

“Fiecare are anumite riscuri pe care le moștenește din familie de care trebuie să fie conștient și să aibă grijă. Dacă din familie moștenești riscul de a face diabet, atunci un control periodic trebuie să vizeze acest risc și trebuie să ai grijă la factorii pe care îi poți influența, pentru că sunt factori de risc pe care nu-i putem influența așa cum este moștenirea genetică, sexul, vârsta, dar sunt factori pe care îi putem influența precum fumatul, consumul de alcool, obezitatea, sunt factori la care ar trebui să avem un cuvânt de spus. Până în 30 de ani, toate aceste lucruri ajută să clădești o bază solidă. Dacă nu ai grijă de ele, după 30 , 30 și ceva de ani, încep să apară problemele. Dacă ai grijă de sănătatatea ta și de un stil de viață sănătos, atunci bolile cronice despre care vorbim este posibil să apară mai târziu sau uneori niciodată”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Aceasta a spus că sunt anumite analize care se fac periodic, dar ele nu sunt pentru toți aceleași, contând foarte mult riscul de boală pe care îl are o persoană.

Astfel, potrivit Sandrei Alexiu, medicul trebuie să evalueze fiecare pacient în parte, să evalueze riscul propriu de boală, și în funcție de riscurile lui, se fac anumite analize, nu tuturor aceleași analize.

“Mai mult, în funcție de vârsta la care te prezinți la controlul de bilanț, analizele sunt diferite. Nu e același lucru să iei un set de analize unui copil de trei ani sau unui pacient de 45 de ani”, a adăugat medicul.

Potrivit acestuia, există în rândul populației reflexul întipărit de a face anual analize, poate și în urma examenelor de bilanț făcut în 2008, când a existat Programul Național de Sănătate în care se foloseau acele taloane de analize.

„Nu există analize care se fac în fiecare an. Nu este nevoie să ne înțepăm în fiecare an. Medicul decide dacă este nevoie sau nu”, a adăugat medicul de familie.

Pe de altă parte, Sandra Alexiu a spus că România are o problemă cu depistarea precoce a bolilor, mai ales a bolilor cronice, pentru că la noi nu există programe ferme de prevenție.

“Ne confruntăm cu această problemă: oamenii nu vin la doctor decât atunci când au dureri și uneori în faze foarte avansate ale bolilor.
Pe de o parte, pentru că nu există aceste programe care să-i stimuleze să vină la controalele periodice, pe de altă parte pentru că nu există o educație medicală eficientă. Copiii noștri nu învață la școală de mici despre controalele periodice și despre importanța de a fi sănătos”, a spus Alexiu.

Cât de des trebuie să venim la medic pentru a preveni îmbolnăvirea

În opinia medicului de familie, nu există o regulă pentru toate persoanele, ci ca să vii la medic pentru a preveni niște îmbolnăviri trebuie să faci periodic un examen de bilanț.

Sandra Alexiu a precizat că examenul de bilanț se face la anumite vârste, iar în cazul în care apar riscuri va trebui făcut mai des.

“Foarte des sunt văzuți copiii, în prima copilărie, sugarii până la un an sunt văzuți foarte des. După un an, examenele de bilanț se mai răresc, se fac de două-trei ori într-un an, după care, practic, în fiecare an ar trebui ca un copil de școală să fie văzut , iar pe măsură ce devenim adulți, iar riscurile de îmbolnăvire nu sunt foarte mari la început un examen la aproximativ trei ani este suficient. Dacă ai factori de risc în familie, mai ales factori de risc cardio-vasculari, dar și pentru alte boli, consultațiile se vor face mai des. Dacă la unul dintre examenele periodice de bilanț se depistează o anumită boală sau un anumit risc, atunci medicul fixează următoarea consultație care poate fi fie peste trei ani, dacă nu există niciun fel de risc, fie peste un an dacă există anumite riscuri sau chiar mai des dacă s-au depistat anumite diagnostice”, potrivit Sandrei Alexiu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.