EXCLUSIV Designerul român al măştii revoluţionare: Costurile sunt enorme. Vaccinul este aproape şi aş putea rămâne cu ele

Ciprian Burzo, tânărul designer din Cluj, ce a câștigat un concurs organizat de Massachussets Institute for Technology (MIT), pentru conceptul unei măști revoluţionare de protecție împotriva coronavirusului, nu este interesat de continuarea proiectului. Pe de altă parte, el a spus că acest concept poate fi preluat de orice companie interesată, el nedeţinând brevet de invenţie.

“Nu cred ca este fezabil într-un timp scurt, costurile sunt enorme, soluții similare am văzut pe piață lansate de alte companii, și în cazul realizarii unui număr mare se poate să rămân cu ele deoarece vaccinul este aproape”, a declarat Ciprian Burzo, pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview.

Tânărul designer român a spus că acest concept a fost realizat în urmă cu două luni, dar ideea prototipului trebuie dezvoltată.

“Eu am facut doar un concept. De la concept la prototip e cale lungă. Ideea prototipului trebuie dezvoltată”, a precizat Ciprian Burzo.

Întrebat dacă prototipul de mască ar putea fi folosit şi în cazul unei viitoare pandemii sau în sezonul de gripă, designerul a spus că nu crede că acest concept ar fi necesat pentru gripă.

Referitor la costurile iniţiale, Ciprian Burzo nu a înaintat o cifră, dar a spus că ele sunt mari, fiind implicaţi “mulţi factori”.

Pe de altă parte, întrebat dacă o companie ar fi interesată de achiziţia conceptului, designerul român a spus că nu deține un brevet de invenție, iar conceptul poate fi preluat.

Tânărul designer a creat conceptul unei măşti de protecție inteligentă, echipată cu senzori de temperatură și sistem de filtrare a aerului. Ideea sa a fost premiată la un concurs de re-imaginare a măștilor de protecție organizat de MIT Media Lab.

Masca, denumită “Social Mask”, se conectează la o aplicație din telefonul mobil pentru a verifica proximitatea purtătorului față de alți utilizatori și să determine posibilitatea unei infecții virale, potrivit prezentării de pe site-ul concursului.

Cu un aspect modern, masca poate fi realizată din policarbonat sau polipropilenă, pentru a nu provoca alergii.

„Ar trebui să știm cine este infectat în zonă și să primim informații pe telefon despre ce particule detectează biosenzorul în mediul ambiant. Acestea sunt doar câteva funcționalități pe care le va avea masca”, a explicat Ciprian Burzo.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.