EXCLUSIV Directorul medical al SCJU Craiova: Pacienții din secția ATI non COVID unde a fost internat un bolnav infectat nu prezintă simptomatologie de SARS-Cov-2

Dr. Geormaneanu Cristiana, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că nici unul dintre pacienții ATI din secția non COVID care s-au aflat în salon cu pacientul infectat cu SARS-CoV-2, nu prezintă în acest moment simptomatologie de boală.

„Pacienții au aceeași stare în evoluția bolii lor, fără să prezinte în acest moment, simptomatologie de COVID. Riscul de a contacta această infecție este unul mic datorită faptului că s-au respectat regulile de distanțare între pacienți”, a afirmat Dr. Geormaneanu Cristiana.

Explicațiile vin în contextul în care un pacient operat de urgență la Spitalul Județean de Urgență Craiova a fost internat apoi la terapie intensivă în secția non-COVID, testul RT-PCR arătând ulterior că este infectat cu noul coronavirus.

Dr. Geormaneanu Cristiana a explicat că acest lucru a fost posibil pentru că pacientul, în stare foarte gravă, care a venit la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Craiova și a fost suspus unei intervenții de urgență pentru abdomen acut chirurgical, necesară pentru salvarea vieții, a ieșit negativ la testul rapid antigen.

„După intervenția chirurgicală efectuată de urgență, pacientul a fost admis în sectorul non-COVID al clinicii de terapie intensivă. Ulterior, a venit rezultatul testului RT-PCR. Până la sosirea rezultatului testului RT-PCR, pacientul a stat în aria nonCOVID a Clinicii de terapie intensivă. După două zile, a venit rezultatul pacientului care a confirmat infecția cu SARS-CoV-2. În acel moment, pacientul a fost transferat în sectorul COVID al Clinicii de terapie intensivă”, a explicat directorul medical al Spitalului.

„Prioritară era salvarea vieții pacientului”

Potrivit acestuia, în situația respectivă, prioritară era salvarea vieții pacientului, fiind obligatorie internarea în clinica de terapie intensivă.

Medicul dă însă asigurări că s-au luat măsurile necesare pentru a împiedica transmiterea infecției cu SARS-CoV-2, atât la pacienți, cât și la personal.

„Se păstrează distanțarea pacienților, personalul medical folosește echipamente de protecție și circuite de decontaminare, așa încât riscul este minim atât pentru pacient cât și pentru personalul medical. În salon se aflau și alți pacienți, însă nu a existat contact direct. În plus, pacientul era intubat și ventilat mecanic.
Nu a fost posibilă izolarea lui ca singur pacient, într-un salon”, a adăugat dr. Geormaneanu Cristiana.

A fost declanșată o anchetă internă 

Aceasta a mai spus că a fost declanșată o anchetă internă.

„Noi am declanșat o anchetă internă imediat ce am aflat că pacientul este pozitiv, și s-au solicitat relații atât medicului șef de secție, cât și personalului medical implicat în îngrijirea pacientului pentru a se vedea de ce s-a întârziat cu mutarea pacientului. Într-o astfel de situație, există porceduri, s-au luat măsurile de rigoare pentru protejarea pacienților și a personalului medical, dar se întâmplă să existe și astfel de situații pentru că prioritatea în cazul pacienților în stare extrem de gravă este salvarea vieții. Aici este vorba despre întârzierea rezultatului testului RT-PCR și tocmai asta dorim să aflăm. Riscul de infectare a celorlalți este extrem de mic”, potrivit directorului medical.

Acesta a explicat că, potrivit procedurilor, dacă un pacient în stare extrem de gravă este adus în urgență, așa cum a fost cazul respectiv, și pacientul nu necesită o intervenție chirurgicală, pacientul este reținut în unitatea de primiri urgențe și primește îngrijiri medicale de urgență, în aria de izolare, iar dacă este suspect, el este testat. Dacă nu este suspect de infecție cu SARS-CoV-2 și nu există niciun fel de simptomatologie clinică și paraclinică, nu se testează pacientul.

„Există niște reglementări foarte clare în care noi testăm pacienții veniți în UPU și care, în funcție de rezultatul testului rapid, internăm pacientul în aria COVID sau nonCOVID. Pacientul în stare foarte gravă, cu abdomen acut chirurgical, a fost dus direct în sala de operații, unde a suferit o intervenție de amploare și testat conform metodologiei, cu test rapid antigen. Nu avea simptomatologie de COVID în momentul în care s-a prezentat în urgență, însă fiind un pacient care intra în definiția de caz pentru testare, iar testul antigen a fost negativ. Ca metodologie, s-a recoltat și testul RT-PCR al cărui rezultat a venit ulterior, iar pacientul nu putea fi ținut decât în aria de terapie intensivă”, a adăugat medicul.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.