EXCLUSIV Dr. Gindrovel Dumitra, despre medicul care renunță la pacienții ce refuză vaccinarea: Își vede pusă în balanță credibilitatea în fața dezinformării   

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Gindrovel Dumitra, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că nu vor exista atitudini în masă din partea medicilor de familie de a scoate de pe listele de pacienți persoanele care refuză vaccinarea antiCOVID-19, reacția dr Cătălin Petrencic fiind o reacție a unui medic care își vede pusă în balanță credibilitatea în fața dezinformării.

“Decizia vine din partea unui profesionist. Putem să îl comparăm pe dr. Cătălin Petrencic în medicina de familie, cu dr. Adrian Streinu Cercel, în domeniul bolilor infecțioase. Vorbim despre un profesionist care și-a analizat foarte serios deciziile și recomandările, a luat hotărârea să se vaccineze și el și echipa cabinetului lui și, într-un fel sau altul, este cât se poate de dureros pentru un medic ca deciziile sale să fie puse în balanță cu informațiile nedovedite, false”, a declarat vicepreședintele SNMF.

Dr. Cătălin Petrencic (foto) a anunțat că toate persoanele înscrise la cabinetul său de medicină de familie care refuză vaccinarea antiCOVID-19 vor fi scoase de pe lista sa, în baza  art 231, alin e), din Legea 95/2006, conform căruia, asigurații au obligatia „să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”.

Astfel, vicepreședintele SNMF apreciază că reacția doctorului Petrencic vine după o relație pe care o are cu pacienții săi de o viață, iar acum primește un refuz bazat pe informații eronate, nevalidate din punct de vedere științific, pe fake news-uri, legat de vaccinarea antiCOVID.

“Doctorul Cătălin Petrencic este unul dintre reperele în ceea ce privește moralitatea cât și activitatea în medicina de familie.Este un medic care avea o evoluție foarte frumoasă la catedra de Anatomie a Universității ‘Carol Davila’ din București și a ales să practice medicina de familie în comuna Mănăstirea, județul Călărași, fără să aibă niciun fel de legătură cu acea localitate. Îl găsim și în multe inițiative care privesc dezvoltarea medicinei de familie, precum realizarea hărților privind necesarul de medici din mediul rural. Din această perspectivă, doctorul Petrencic are o relație destul de apropiată cu comunitatea în care locuiește și practic, reacția lui este reacția unui medic care își vede pusă în balanță credibilitatea în fața dezinformării”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Reprezentantul Societății Naționale de Medicina Familiei a mai spus că nouă ni se pare în acest moment o reacție exagerată, dar “din perspectiva medicului și anume a profesionistului care are capacitatea să evalueze în balanță riscurile vaccinării comparativ cu riscurile nevaccinării, neurmarea unor recomandări poate fi interpretată și în acest fel, cu atât mai mult cu cât Legea 95 spune foarte clar că pacientul cu care ai o relație trebuie să urmeze cu strictețe indicațiile medicului”.

Dr. Gindrovel Dumitra a tras însă și un semnal de alarmă față de situația în care pacientul încearcă să convingă medicul că el are dreptate.

“Este foarte posibil ca la pacienții care au nevoie de informații mai multe referitor la vaccinare, să se stea mai mult de vorbă, să se depună eforturi ca să i se dea informațiile corecte, astfel încât pacientul să ia decizia finală, dar problema se pune la cei care sunt categorici față de vaccinare și încearcă să te convingă pe tine ca medic, că ei au dreptate. Aici este într-adevăr o problemă foarte serioasă care s-ar putea să necesite, la un moment dat, o regândire la nivel național a acestei situații”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.