EXCLUSIV Dr. Goșa: Numărul donatorilor de sânge va scădea dramatic. Acordarea de vouchere pentru donatorii de plasma, ilegală și imorală

Dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că inițiativa de acordare de vouchere în valoare de 1.000 de euro pentru donatorii de plasma este ilegală, imorală și neetică, iar numărul donatorilor de sânge va scădea dramatic.

“Numărul donatorilor de sânge va scădea dramatic. Donatorii se vor supăra. Unii primesc șapte tichete de masă și unii 4.800 de lei. Care este diferența? Este vreo diferență între pacientul care este cu COVID, în spital, în stare gravă, și pacientul care este la Fundeni, în stare gravă, și are nevoie de sânge? Este vreo diferență între cei doi pacienți? Facem noi vreo diferență? Nu! Este pacient în stare gravă și la spitalul de boli infecțioase, și la cel care necesită transfuzii. Deci donatorii sunt aceiași, beneficiul este același. De ce să îi plătim pe unii nepermis de mult și pe alții aproape deloc?”, se întreabă reprezentanta CTB.

Dr. Doina Goşa a precizat că inițiativa contravine legislației.

Mai mult, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti este de părere că vor veni oameni din toată țara să doneze plasmă, iar ceilalți donatori de sânge se vor simți discriminați.

“Proiectul a fost votat pentru că nu s-a ținut cont de părerea noastră (…). Va ieși un scandal monstru, pentru că vor veni oameni din toată țara să doneze plasmă pentru cei 4.800 de lei, suma este foarte mare, merită să dea 200 de lei pe transport, ca să ia 4.800 de lei. Ceilalți donatori nu vor mai veni să doneze pentru că se vor simți discriminați. Ei toți sunt donatori de sânge”, a adăugat dr. Doina Goşa.

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, joi, proiectul care să îi stimuleze pe cei care au suferit de COVID-19 să doneze plasmă, aceștia urmând să primească tichete în valoare de 1.000 de euro.  Decizia a fost luată cu 33 de voturi „pentru” , cinci „împotrivă” și șapte abțineri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.