EXCLUSIV Dr. Raed Arafat, despre pacientul COVID-19, transferat în Germania: Familia a rezolvat. Este o chestie privată

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că transferul bărbatului diagnosticat cu COVID-19 de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, în Germania, este „o chestie privată. O familie care a rezolvat”.

Întrebat dacă acesta este primul pacient cu COVID-19 din România, transferat în străinătate, dr. Raed Arafat a precizat „Nu știu. E o chestie privată. Familia a rezolvat pentru el, nu noi am rezolvat, nu noi am transferat. Nu pot să vă dau detalii despre caz”.

Directorul medical al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, medicul Florin Grosu, a declarat că un bărbat diagnosticat cu COVID-19, internat SCJU Sibiu, a fost transferat în străinătate, la solicitarea familiei, fiind primul caz de acest fel din acest spital.

„Am avut o solicitare de transfer în străinătate. (Pacientul n.r.) a fost transferat în condiţii de siguranţă, asigurat medical, la solicitarea familiei”, a explicat Florin Grosu, pentru Agerpres.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional din Sibiu, Alexandra Păcurar, a confirmat că un bolnav a fost transferat din Sibiu în Germania, cu un charter privat.

„Confirmăm că am avut un zbor ambulanţă în data de 18.11.2020 care a preluat un pasager cu ţara de destinaţie Germania”, a spus Alexandra Păcurar.

Medicul Ciuhodaru: Trebuie activat mecanismul pentru transferul pacienților critici 

Despre transferul bolnavilor COVID-19 în străinătate, Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, a spus că acum trebuie activat mecanismul pentru transferul pacienților critici cu coronaviroză în străinătate, fiind o șansă pentru pacienții critici cu coronaviroză și o gură de oxigen pentru secțiile ATI suprasolicitate.

Medicul Tudor Ciuhodaru a spus că mecanismul de protecție civilă este funcțional și a primit recent o finanțare suplimentară de 200 de milioane de euro.

„Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată. Acum trebuie activat mecanismul pentru transferul pacienților critici cu coronaviroză în străinătate ( adoptat după ce l-am susținut în Comisia de Sănătate din Parlamentul European). E o șansă pentru pacienții critici cu coronaviroză și o gură de oxigen pentru secțiile ATI suprasolicitate. Aloo, se aude la guvern?! Pacienții români mor (mai nou plimbați și pe cerul patriei) pentru că nu au asigurat (după 8 luni de la debutul pandemiei) nici măcar locuri suficiente la terapie intensivă. Mecanismul de protecție civilă este funcțional și a primit în aceste zile o finanțare suplimentară de 200 de milioane de euro. Atenție!:
1. Noul mecanism european de protecție civilă pe care l-am susținut în Parlamentul European prevede creșterea capacității de răspuns a UE în situații de criză este adoptat iar în aceste zile au fost alocate suplimentar 200 de milioane pentru a finanța transferul acestor pacienți în altă țară.
2. E o șansă pentru pacienții critici cu coronaviroză și o gură de oxigen pentru secțiile ATI suprasolicitate.
3. Belgia și Olanda au tranferat deja zeci de pacienți în Germania, Suedia şi-a anunţat disponibilitatea de a primi pacienţi infectaţi cu coronavirus, aflaţi în stare gravă, din întreaga Europă.
Aloo, se aude la guvern?! Noi ce mai așteptăm? Sau iar avem de toate???”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.