EXCLUSIV Dr. Rodica Tănăsescu: 8 din 10 pacienți ar fi putut evita apariția unor situații neplăcute cauzate de temperaturile foarte ridicate, dacă nu s-ar fi expus acestora

Dr. Rodica Tănăsescu

Medicul Rodica Tănăsescu, medic primar Medicină de Familie și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București, trage un semnal de alarmă în această perioadă cu temperaturi extreme și schimbări climatice bruște și recomandă populației să evite pe cât posibil expunerea la soare și deplasările care pot fi amânate în intervalul 11.00-18.00.

Potrivit dr. Rodica Tănăsescu, numărul pacienților care i s-au adresat la cabinet sau telefonic, în această perioadă de caniculă, a crescut cu 25-30% față de numărul care i se adresa în mod obișnuit. De altfel, 8 din 10 pacienți ar fi putut evita apariția unor situații neplăcute cauzate de temperaturile foarte ridicate, dacă nu s-ar fi expus acestora.

”Numărul celor care mi s-au adresat la cabinet sau telefonic a crescut cam cu 25-30% față de numărul obișnuit. Lucrurile sunt bine cunoscute, de multe ori pacienții mă sună și știu, de fapt, care e cauza, că s-au expus în mod inutil. Dar, din păcate, acest lucru uneori duce la complicații și la agravări ale patologiilor pre-existente, ceea ce nu întotdeauna mai poate fi dat înapoi. Prin prisma experienței mele, pot să vă spun că dintre toți cei care nu se simt bine în astfel de situații, 8 din 10 cel puțin puteau să evite aceste situații dacă prioritizau sănătatea. Adică dacă încercau cu tot dinadinsul să schimbe programul în așa fel încât să nu se expună la temperaturile foarte ridicate”, a declarat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview dr. Rodica Tănăsescu.

Hidratarea corespunzătoare, esențială în perioadele cu temperaturi extreme

Dr. Rodica Tănăsescu a explicat și mecanismul prin care organismul nostru are de suferit atunci când este supus unor temperaturi extrem de ridicate.

”Termoreglarea este un proces permanent prin care organismul uman se adaptează diferențelor de temperatură. Acest mecanism extrem de elaborat are și limitele lui. În această prioadă cu călduri extreme, cu umiditate mare, mecanismele de termoreglare sunt adesea depășite. Ce putem spune pacienților este să nu forțeze ceea ce Natura ne-a dat și în măsura în care este posibil să evite  ieșitul din casă la orele de maximă căldură, adică între orele 11.00 și 18.00. Dacă, totuși, trebuie să ieșim atunci soarele trebuie evitat, trebuie folosite creme solare și, nu în ultimul rând, este nevoie de o hidratare abundentă în această perioadă. 3-4 litri de apă pe zi reprezintă o cantitate mică, rezonabilă, nici pe departe o cantitate mare”, a subliniat dr. Tănăsescu.

Pacienții cu boli cronice, care prezintă un risc crescut în condițiile expunerii la temperaturi ridicate, nu trebuie să întrerupă tratamentul

Medicul a atras atenția și asupra faptului că pacienții cu afecțiuni cronice nu trebuie să își întrerupă tratamentul, să țină în permanență legătura cu  medicul de familie și să nu schimbe nimic, din proprie inițiativă, în tratamentul pe care îl urmează.

”Un alt lucru de care trebuie să țină cont pacienții, mai ales cei cu boli cronice, se referă la faptul că tratamemntul pentru bolile cronice nu trebuie întrerupt. Atenție, trebuie să își ia medicamentele în continuare și să nu schimbe nimic din schema de tratament fără să își întrebe medicul. Dacă vor ține cont că nimic nu este nereprogramabil, tot ce poate fi amânat trebuie amânat în perioadele cu caldură extremă sau schimbat pentru o oră când temperatura nu este foarte ridicată. Văd în fiecare zi pacienți vârstnici cu evidente probleme de sănătate care în cea mai mare căldură merg pe stradă. Dacă ar ține cont, sigur 80% dintre ei ar putea amâna acea activitate. Putem, dacă într-adevăr punem acest lucru pe lista de priorități.

Copiii, de asemenea, nu trebuie expuși temperaturilor mari

Copiii trebuie, de asemenea, protejați atunci când vine vorba de temperaturi extrem de ridicte. Potrivit dr. Rodica Tănăsescu, ei sunt la fel de vulnerabili ca și pacienții cu boli cronice.

”Cei mai expuși riscului sunt pacienții vârtsnici cu boli cronice, dar și copilașii sunt expuși. Ei se deshidratează foarte repede și au și o piele extrem de sensibilă, care se arde foarte repede. (…) Hidratare optimă la copil înseamnă ceea ce primește acesta în mod obișnuit, desigur depinde de vârstă, de numărul de kilograme, deci ceea ce primește de obicei plus încă 25-50% de lichid față de obicei. Copilul trebuie să primească multe lichide, de preferat apă. Dacă îi dăm suc și ceai cu zahăr, dăm de alte probleme. (…) Copiii trebuie scoși afară cât mai de dimineață și seara, nu în miezul zilei. Trebuie să ne adaptăm acestei realități. Nu are niciun rost să expunem organismul la niște șocuri termice numai pentru că noi nu putem să ne adaptăm programul. Sănătatea este prioritatea numărul unu”, a mai subliniat dr. Rodica Tănăsescu pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

Pericolele expunerii la temperaturi ridicate și la un consum insuficient de lichide

Temperaturile ridicate și consumul insuficient de lichide, mai ales în perioadele de caniculă, au consecințe neplăcute asupra organismului, acestea variind de la deshidratare până la complicații mai severe ale unor afecțiuni pre-existente.

”În afară de deshidratare, care poate merge până la căderi de tensiune, tulburări cardiovasculare până la leșin și până la sincopă, deci dacă nu punem aceste lucruri la socoteală care sunt fenomene extreme, inclusiv insolație, etc, atunci trebuie să ne gândim că există riscul de decompensare a bolilor cronice și mă refer și la bolile cardiovasculare și la cele respiratorii obstructive, la diabet etc. Deci toate bolile cronice pot fi decompensate prin tulburarea termoreglării și a echilibrului hideric, adică a aportului de apă”, a mai atras atenția dr. Tănăsescu.

Măsurile de protecție și vaccinarea anti-COVID-19, pe lângă cele legate de evitarea caniculei, recomandate în continuare

Medicul rodica Tănăsescu trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește cazurile de COVID-19 care sunt în acest moment în creștere. Ea recomandă în continuare vaccinarea anti-COVID-19 și respectarea tuturor măsurilor de protecție.

”Să avem grijă de noi și în contextul COVID-19, pe lângă caniculă. Observ tot mai mult că pe lângă faptul că mulți nu au nici măcar o pălăriuță și merg prin soare așa, nu își folosesc nici masca de protecție. Atenție, crește numărul infectărilor cu SARS-CoV-2, așa că recomand în continuare vaccinarea și reducerea expunerii la infectare”, a spus medicul Rodica Tănăsescu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.