Eugen Ilea, președinte pentru București al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP), a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că lipsa informării este principalul motiv pentru care părinții refuză să își vaccineze anti-COVID copiii, proporția dintre cei favorabili imunizării și cei care se arată împotrivă fiind de 50% cu 50%.
În același timp, Eugen Ilea este de părere că o dată cu începerea școlii, va urma și o creștere a numărului de copii ce vor fi vaccinați, dar părinții nu ar fi dispuși să își imunizeze copiii pentru ca școala să rămână în continuare deschisă.
„Un studiu nu s-a făcut, dar în urma dezbaterilor avute la nivelul Federației, proporția este de 50% pentru vaccinare, 50% împotrivă, și asta din cauza faptului că nu există informații concrete în mass-media privind vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor. Lipsa informării ar fi principalul motiv pentru care părinții refuză să-și vaccineze copiii. Și pe bună dreptate. Sunt reticenți în a-și face ei înșiși vaccinul, dar să mai vorbim de a face vaccin pentru copii”, a declarat reprezentantul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – București.
Potrivit acestuia, informarea ar trebui făcută prin ieșiri cât mai dese în mass-media a celor care au competențe în domeniu, precum virusologi și medici de specialitate, și nu a autorităților care produc reticențe în privința vaccinării anti-COVID-19.
„Avem nevoie de oameni cu competență care să iasă, să explice ce, cum și de ce este nevoie sau nu de acest vaccin. Ori, în condițiile în care nu avem o informare clară a părinților privind acest lucru, apar și reticențele care, din păcate, duc la o expunere a copiilor și a părinților acolo unde nu se vaccinează.Informarea ar trebui făcută prin ieșiri cât mai dese în mass-media a celor care au competențe pe acest domeniu: virusologi, medici de specialitate, etc. În condițiile în care, așa cum a fost inițial campania (n.r. pentru vaccinarea anti-COVID-19) respectivă, cu autorități care au ieșit în față, nu transmite acea siguranță privind sănătatea. Și atunci apar reticențele”, a spus Eugen Ilea.
În același timp, decizia părinților de a-și imuniza copiii este cu atât mai dificilă cu cât consideră că vaccinul anti-COVID-19 nu a trecut prin toată acea perioadă necesară elaborării unui ser care să fie folosit la nivel de masă.
„În primul rând, fiecare părinte se gândește la faptul că este vorba despre sănătatea copiilor lor și că este vorba despre un vaccin care nu a trecut prin toată acea perioadă necesară elaborării unui vaccin care să fie folosit la nivel de masă. Sunt părinți care nu sunt împotriva vaccinării, dar sunt împotriva folosirii acestui vaccin, mai ales asupra copiilor”, a adăugat Eugen Ilea.
Totodată, acesta a spus că părinții își doresc ca școala să se desfășoare în format fizic și nu online, dar nu ar fi dispuși să își vaccineze copiii pentru ca unitățile de învătământ să rămână deschise.
„Noi, ca părinți, ne dorim ca școala să fie în format fizic și nu altfel, dar dacă vor exista cazuri de îmbolnăviri, cu siguranță părinții vor solicita trecerea în online pentru că vorbim de siguranța și sănătatea nu numai a copiilor, ci și a familiilor acestora, părinți, bunici. Părinții nu ar fi dispuși să își vaccineze copiii pentru ca școala să rămână în continuare deschisă”, a precizat Eugen Ilea.