EXCLUSIV  Eugen Ilea: Sute de solicitări ale părinților pentru școala online. Guvernul nu ar avea fondurile pentru plata a 75% din salariu 

Eugen Ilea, președinte pentru București al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP), a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că în București, din cele 450 de unități școlare, doar 18 sunt trecute în online 100%, iar părinții care nu vor să își mai ducă copiii la școală pot face acest lucru doar în schimbul absențelor.

Eugen Ilea a spus că pe timp ce trece, se mărește numărul copiilor bolnavi de COVID-19, iar în ultima perioadă a primit sute de solicitări ale părinților care vor ca elevii să învețe online.

„Dacă până acum, am fost aprigi susținători ai școlii în format fizic, dată fiind situația actuală ne-am repoziționat în sensul în care solicităm trecerea în online pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni. Dacă nu vom primi niciun răspuns al solicitării noastre, vom merge mai departe, inclusiv prin pichetarea ministerului Educației dacă este cazul”, a afirmat Eugen Ilea.

Președintele FNAP-IP a spus că părinții cer ca o decizie să fie luată la nivelul consiilor de administrație în funcție de situația punctuală din fiecare școală, dar „din păcate, nu știm dacă vom avea vreun câștig de cauză pentru că răspunsul clar al Ministerului Educației este că școlile vor rămâne deschise”.

În ceea ce privește posibilul motiv real pentru care ministerele Educației și al Sănătății își păstrează poziția de a menține școlile deschise, Eugen Ilea a afirmat: „Ca să trecem în online, Guvernul trebuie să implementeze și acea parte legislativă care prevede acordarea a 75% din salariu pentru părinții care vor rămâne acasă cu copiii și cred că aici se rupe colaborarea, pentru că se presupune că nu ar avea fondurile necesare pentru a susține o astfel de decizie. Asta este părerea noastră, cu toate că, având în vedere situația epidemiologică din multe unități școlare, unde nu se mai poate practica educație sub nicio formă, cu cadre didactice bolnave, copii bolnavi, personal auxiliar bolnav, solicitarea noastră este de a se trece în online, pe o perioadă de cel puțin două săptămâni pentru a putea scădea un pic rata incidenței”.

În tot acest timp, incidența cumulată a cazurilor COVID-19 în Capitală a trecut, vineri, de pragul de 12 cazuri la mia de locuitori, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică București. Vineri, la ora 10.00, rata de infectare în Capitală ajunsese la 12,24, față de 11,49 cu o zi în urmă.

De asemenea, conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a declarat că spitalele de pediatrie din București sunt pline de copii infectați cu noul coronavirus, iar doctorii au ajuns în situația în care trebuie să decidă cine are prioritate la internare.

„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, a declarat recent conf. univ. dr. Mihai Craiu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.