EXCLUSIV Fumatul în rândul adolescenților, mult mai accesibil în școala online. Care sunt riscurile pentru viitorii adulți

Dr. Monica Marc, preşedintelele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie (SRP), trage un semnal de alarmă, afirmând că pentru un adolescent care stă acasă și care face ore online, consumul de tutun devinde mult mai accesibil, astfel că fenomenul influențează negativ fumatul în rândul tinerilor.

“Școala online are în mod sigur un efect negativ, dar lucrurile sunt discutabile, pentru că, pe de o parte, stau mai mult acasă, evident că dacă sunt sub supravegherea părinților, iar aceștia sunt nefumători, ar putea să fie restricționați. Dar fiind mult timp acasă, neexistând zone de restricții cum sunt la școală, unde nu se fumează în incintă, asta duce la o limitare a numărului de țigări fumate tocmai pentru că nu au toată ziua la dispoziție și e limitat din punct de vedere al spațiului. Pentru un adolescent care stă acasă și care face ore online, de multe ori nu țin camera pornită, consumul de tutun devinde mult mai accesibil. În plus, și nouă ca adulți ne lipsesc socializarea, întâlnirile, iar lucrurile acestea pot fi cu dus și întors. Nu cred că putem să vorbim neapărat că lucrurile se întâmplă pozitiv sau negativ, dar în mod sigur, fiecare situație are plusuri și minusurile. Dacă nu se întâlnește cu prietenii, am putea spune că fumează mai puțin, socializează mai puțin, dar de fapt accesul la țigări poate fi mult mai ușor acasă”, a declarat dr. Monica Marc, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Aceasta a adăugat că dacă este un copil sau adolescent ai căror părinți lucrează de acasă, atunci trebuie să se ferească și acasă, dar dacă rămâne singur, nu are niciun obstacol pentru a fuma.

Mai mult, medicul a spus că adolescenții se îndreaptă foarte mult și spre formele alternative de fumat, nu numai țigara clasică, ci și consumul de tutun încălzit.

Adolescenții, victime sigure ale campaniilor pentru tutunul încălzit

“Să luăm în considerare că țigara clasică este mult mai la îndemână, mai ales pentru adolescenții din mediul rural, sau cei care au în casă de la părinți fumători. Această campanie agresivă care se face pentru tutunul încălzit, chiar dacă uneori mascată, adolescenții sunt victime sigure”, după cum atenționează dr. Monica Marc.

Întrebată dacă adolescenții români fumează mai mult decât cei din alte state europene, dr. Monica Marc a spus că în general, în țările în curs de dezvoltare se fumează mai mult decât în țările dezvoltate, iar în privința tutunului încălzit, lucrurile par să se echilibreze, din păcate, astfel că se aduce o cantitate mare de nicotină, iar dependența se instalează ușor.

Adolescența și vârstele tinere, momentul de debut al inițierii fumatului

Dr. Monica Marc a precizat că, în general, fumătorii se apucă în perioada adolescenței, iar programele de renunțare la fumat ar trebui să se axeze foarte mult și pe prevenție, nu atât pe renunțare.

“Este foarte greu să îi spui unui tânăr nu fuma că e nociv, dar dacă îi explici, el are acces la informație și vii cu niște mesaje pozitive, nu atât de interzicere, șansele să nu devină un dependent sunt destul de mari. În general, adolescența și vârstele tinere sunt momentul de debut al inițierii fumatului”, a mai spus medicul.

Acesta a adăugat că fumatul este o dependență, care se instalează treptat, iar “gândul că mă apuc acum de fumat, iar la un moment dat o să mă las, este practic o păcăleală pentru că cu cât trece timpul, dependența crește, iar renunțarea la fumat este din ce în ce mai dificilă. Îi încurajez pe toți tinerii, ca și dacă s-au apucat de fumat să încerce să renunțe cât mai repede pentru că cu cât trece timpul, cu atât lucrurile se complică nu se simplifică”.

Ce pot face părinții

Preşedintelele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie (SRP) a spus că exemplul personal al părinților este foarte important.

“Un părinte fumător nu o să aibă niciodată credibilitate în fața copilului. ‘Tu nu fuma că ești mic, nu ai încă 18 ani!’ Deci, mesajul ‘nu fuma că ești copil’, înseamnă cumva că dacă crești ai voie să fumezi. Din experiența mea, adolescenții și tinerii de azi sunt foarte deștepți, se pot documenta, și e foarte importantă documentarea pentru că nu mesajul ‘Nu ai voie pentru că nu ai încă 18 ani’ este un mesaj important, ci ‘Ar fi bine să nu fumezi pentru că poți să apară mai multe boli’ „, a explicat medicul.

Potrivit acestuia, mesajele trebuie să fie diferențiate, astfel că dacă unui adolescent i se spune că o să facă cancer la 50 de ani, o să “ne râdă în nas și ne va spune că poate îl calcă mașina sau că bunicul lui trăit 90 de ani și nu a avut nimic. Sigur că sunt tot felul de argumente contra. E important să știi să abordezi adolescentul și să îi explici”.

Dr. Monica Marc a afirmat că în rândul tinerilor, mesajele de grup, mesajele transmise prin concursuri, prin proiecte în școli, sunt penetrante.

“Se pare că sunt mai importante decât consilierea individuală. Și asta pentru că în adolescență, anturajul, mediul în care se învârte tânărul, modelul parental, contează foarte mult. Sunt și lucruri care pot fi identificate de un psiholog, mai ales dacă sunt personalități mai introvertite și găsesc în fumat un suport. Trebuie să pornim de la ideea că adolescentul este o persoană inteligentă, care poate fi informată, care poate să ia decizii, iar programele de prevenție și informare sunt cele mai bune”, a explicat medicul.

Riscurile pentru viitorul adult: Vorbim despre un ucigaș tăcut

Dr. Monica Marc a afirmat că nu există organ care să nu fie afectat de fumat.

“Sigur că noi suntem foarte sensibili la cuvântul cancer, dar avem și patologia obstructivă, patologia cardio-vasculară, infarctul, artrite, cancerul de sân, care s-a dovedit că este mai frecvent la femeile fumătoare, cancerul de vezică urinară. Impactul pe care îl are fumatul este unul foarte mare, la nivelul întregului organism. Ce putem să zicem este că vorbim despre un ucigaș tăcut, nu doare până când lucrurile nu devin foarte serioase”, a adăugat medicul.

Potrivit acestuia, media de vârstă a pacienților care au dezvoltat cancer pulmonar este din ce în ce mai mică.

“Acum ne gândim la persoanele de 30-40 de ani. Am avut și pacienți tineri care au dezvoltat cancer pulmonar, și din păcate, după cum știm , cancerul pulmonar este unul cu prognostic prost. Principala metodă de prevenție este totuși renunțarea la fumat. Față de acum zece ani, media de vârstă absolut a scăzut. Pacienții au vârsta de peste 35 de ani, într-adevăr, din fericire, nu foarte mulți. Și e trist. Pacienții pe care i-am avut eu erau fumători, cu mulți ani de fumat”, a mai spus preşedintelele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie (SRP),

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.