EXCLUSIV: Gelurile dezinfectante și săpunurile pot cauza eczeme la nivelul mâinilor. Sfatul dermatologului

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că în perioada aceasta, foarte frecvent a tratat eczema mâinilor, cauzată de splălarea și dezinfectarea dese.

Medicul a afirmat că spălatul frecvent și folosirea dezinfectanților agresează filmul hidrolipidic al pielii și generează dermatită de contact și reacții iritative la nivelul mâinilor.

“Gelurile dezinfectante conțin alcool și da, pot să genereze o reacție iritativă la nivelul mâinilor. Unele dintre ele combină alcool cu glicerină, deci au și un agent emolient, dar nu este suficient pentru suprafața cutanată. Deci, trebuie întrebuințat un emolient după spălare”, a adăugat dr. Mihaela Leventer.

În aceste condiții, medicul dermatolog spune că după fiecare spălare ar trebui să utilizăm o cremă de mâini care să emolieze suprafața cutanată și să refacă filmul hidrolipidic.

Întrebată însă dacă prin folosirea unei creme de mâini, ar putea crește probabilitatea contractării noului coronavirus, prin atingerea diferitelor suprafețe, medicul a spus că nu sunt studii în această direcție, dar produsele cosmetice emolientele pentru mâini au o penetrabilitate rapidă și refac legătura între celulele epidermului.

“Apa și săpunul sunt soluția pentru perioada aceasta de pandemie, de altfel și pentru mediul spitalicesc, și pentru cei care lucrează în contact direct cu pacienții, spălatul este în mod special recomandat”, a precizat medicul dermatolog.

Produsele dezinfectante pentru mâini, contrafăcute

Pentru că pe piață au apărut tot mai mulți dezinfecanți pentru mâini contrafăcuți, dr. Mihaela Leventer atenționează ca astfel de produse să fie achiziționate din surse omologate, pe linia comercială corectă.

„ De exemplu, din magazinele mari, produse care aparțin unor branduri deja cu tradiție, produse de farmacie care au un control suplimentar al calității. În momentul de față, sunt o mulțime de produse de spălare pentru piele sensibilă, care se găsesc în farmacii sau produse dezinfectante care se vând în farmacii. Am fost surprinsă că în cazul produselor contrafăcute se folosesc numele unor branduri extrem de populare, a unor producători foarte cunoscuți, însă diferența a facut-o prețul, un preț foarte mic la care s-au vândut aceste produse contrafăcute și locul în care s-au vândut, mai ales în târgurile de engross. Deci, încurajez oamenii să cumpere din magazinele care sunt considerate distribuitori siguri, supermarketurile achiziționează de pe liniile corecte etice sau din farmacie”, a afirmat medicul dermatolog.

Utilizarea mănușilor vs. dezinfectanții de mâini

Dr. Mihaela Leventer a spus că mănușile sunt și ele utile, dar nu înlocuiesc spălatul mâinilor cu apă și săpun.

“Când ar trebui o persoană să folosească mănuși? Atunci când este în spațiul public, într-un magazin și folosește un cărucior care poate nu este dezinfectat, un coș de alimente care nu e dezinfectat, ia din raft diferite produse atinse de alte persoane înainte. În acest context, poate că mănușa este folositoare. Altfel, spălatul pe mâini rămâne cel mai important gest de dezinfecție personală și cel mai sigur”, a precizat Dr. Mihaela Leventer.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.