EXCLUSIV: O imunizare de 60-70% ar ține pandemia de coronavirus sub control. Vaccinul nu este singura soluție

Prof. dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog și președinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat în cadrul unui interviu acordat pentru Sanatatea.TV și RoHealthReview.ro că vaccinul nu este singura soluție a  pandemiei de coronavirus, ci imunizarea populației.

Epidemiologul Doina Azoicăi a spus că vaccinarea este o metodă eficientă de ținere sub control a fenomenului, deoarece prin vaccinare este asigurată protecția persoanelor care ar putea să fie receptive.

“Dar nu este singura. Pe lângă vaccinare, care este o măsură țintită, specifică, și, să sperăm eficientă de reducere a potențialului persoanelor receptive, rămâne însă valabil, în continuare, respectarea măsurilor până la momentul în care se poate realiza această imunizare a populației de cel puțin 60-70% din comunitate”, a spus Doina Azoicăi.

Potrivit președintelui Societății Române de Epidemiologie, acest procent de imunizare al populației ar ajuta la ținerea sub control a pandemiei, reducerea numărului de cazuri și transmitere în rândul populației.

În ceea ce privește procentul actual de imunizare a populației, prof. dr. Doina Azoicăi a afirmat că acesta nu este dat neapărat de teste, respectiv câte persoane au fost pozitive, ci de persoanele care au protecție înaltă și de lungă durată.

“Pentru aceasta, trebuie făcută o evaluare cantitativă a anticorpilor, de clasă IgG, care ne poate da o cifră mai apropiată de adevăr vizavi de rata de protecție în rândul populației față de această infecție. Acest studiu care se dorește a fi făcut pe parcursul acestor luni și care a început deja, studiul de seroprevalență, o să ne aducă informații mai de calitate”, a adăugat medicul epidemiolog.

Referitor la proiecțiile Societății Română de Epidemiologie pentru următoarele două luni, care arată că pe 19 septembrie, dacă indicele de transmisibilitate Rt rămâne în jur de 1,1, vor apărea un număr de 2.604 cazuri noi, Azoicăi a spus că “în principiu, nu cred că va crește atât de mult numărul de cazuri, dat fiind faptul că se vor lua și aplica măsurile necesare ca să reducă rata de îmbolnăvire”.

“Este un fenomen în creștere, imprevizibil, dar am această reținere în a aprecia o rată atât de crescută pentru că este posibil ca această rată să fie calculată în absența unor măsuri corective de reducere a numărului de îmbolnăviri”, a precizat Prof. dr. Doina Azoicăi.

Dacă indicele de transmisibilitate Rt rămâne în jur de 1,1, un număr de 2.604 cazuri noi vor apărea pe 19 septembrie, iar numărul de internați ATI în acel moment este estimat la 1.578, după cum arată cifrele din “Proiecții și Recomăndări Privitoare la Infecția cu SARS-CoV-2 în Romania (19 Septembrie 2020)”, prezentate de Valentin Pârvu, PhD Statistica și dr. Emilian Popovici, vicepreședinte Societatea Română de Epidemiologie.

Potrivit acelorași date, pentru scenariul mai grav, cu Rt de 1,2, numerele ar fi si mai mari.

Societatea Română de Epidemiologie a realizat proiecțiile pentru următoarele două luni, până pe 19 septembrie, folosind datele publice disponibile până la 18 Iulie.

“În ultimele 2-3 săptămâni, s-au schimbat procedeele de externare a pacienților (pacienți sunt externați după 10 zile dacă rămân asimptomatici), iar unii pacienți au început să fie externați la cerere. Aceste schimbări au dus la o scădere a numărului de pacienți activi (estimați acum la cazurile noi din ultimele 22 zile față de 25 zile cât erau în urmă cu o lună). De asemenea, au dus la o creștere a numărului de cazuri noi. Aceasta se datorează, în parte, numărului crescut de persoane contagioase prezente în populație, și posibil datorită creșterii transmisibilității”, se arată în analiza Societății Române de Epidemiologie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.