EXCLUSIV Iulian Pope – Poziția Federației Sanitas față de sesizarea Guvernului la CCR cu privire la legea spitalelor de psihiatrie

Guvernul României a transmis Curții Constituționale (CCR) o sesizare în vederea exercitării controlului prealabil de constituționalitate referitor la Legea privind măsurile de siguranță cu caracter medical și statutul spitalelor de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță. CCR așteaptă punctele de vedere ale președinților celor două camere ale Parlamentului și al Avocatului Poporului până la data de 20 august, urmând ca dezbaterile pe această sesizare să aibă loc în data de 23 septembrie.

Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas a declarat pentru RoHealthReview și Sănătatea.TV că Guvernul putea amenda legea pe traseul legislativ pentru a obține un document viabil atât din punct de vedere constituțional cât și al utilității sale reale.

„Guvernul avea posibilitatea pe traseul legislativ să corecteze. Poate că unii termeni puteau fi mai clari, dar, în mod evident e o lege la care s-a lucrat mult, e o lege necesară, e o lege care reglementeză toată activitatea celor patru spitale de maximă siguranță. De la siguranța pacienților la siguranța personalului medical, de la normativ de personal la drepturi de natură salarială, de la implicarea Ministerului de Interne la asigurarea siguranței în transportul pacienților. Oamenii din cele patru spitale se confruntă cu situații complicate în fiecare zi. La un moment dat spitalul de la Iași, Pădureni-Grajduri, aveau 170% grad de ocupare, Ministerul Sănătății nu vroia să le finanțeze toate cazurile pe care le aveau internate. Era o lege necesară fără doar și poate.

Guvernul și-a făcut un obicei din a contesta legislația fără să țină cont de realitățile din teren.

Suntem la aproape un an de la tragedia de la Săpoca, unul dintre cele patru spitale de maximă siguranță. Ori legea tocmai asta face, reglementa situațiile din cele patru spitale. Bineînteles că era o lege necesară. Guvernul, repet, avea varianta să intervină cu amendamente. Legea a trecut prin toate comisiile parlamentare, adică nu văd rostul acestei contestații, câtă vreme noi am urmărit-o cu atenție. Știu că managerii celor patru spitale au lucrat mult la această lege și au fost și ei implicați. Am ținut legătura permanent și cu ei și cu unii parlamentari care au ajutat în nașterea acestei legi. Ori nu știu să fi fost amendamente depuse de reprezentanții PNL pe care parlamentarii să le fi respins, astfel încât să apeleze la această variantă.

În momentul ăsta Guvernul dă dovadă de neseriozitate, ca să fiu elegant. E mai simplu să contești decât să construiești ceva. Ori această lege era literalmente necesară. Și așa e prea târziu. E destul de târziu, oamenii ăștia se chinuie de ani de zile. Noi de la Federația Sanitas cu ultimii patru miniștri ai Sănătații am discutat pe această temă. Inclusiv cu ministrul actual. I-am adus la cunoștință problemele din spitalele de psihiatrie de maximă siguranță, cu domnul ministru Costache am discutat pe tema asta, a fost printre temele noastre de discuție, dar asta se întâmplă”, a spus Iulian Pope.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.