EXCLUSIV Managerul Institutului ”Marius Nasta”, despre simptomele ușoare ale COVID-19 și cum recunoaștem boala

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, a vorbit în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru RoHealthReview.ro și Sănătatea TV despre pacienții asimptomatici și despre manifestările pacienților cu forme ușoare de COVID-19.

Cum ajunge o persoană care este asimptomatică să fie descoperită ca fiind infectată cu noul coronavirus?

Dacă vorbim de un pacient asimptomatic, vorbim de un pacient care nu are simptome deloc, care practic nu știe că este bolnav. Dintre pacienții care au fost internați la Institutul „Marius Nasta” și din evaluarea cazurilor prezentate, toți pacienții prezintă manifestări ușoare de boală, de la febră, subfebrilități, dureri în gât, lipsa mirosului sau starea generală de astenie cu dureri musculare. Manifestările pot fi minime, dar ele există. Anamneza în acest caz trebuie să fie extrem de atentă. Se poate ca în momentul în care pacientul se prezintă în spital, el să nu mai prezinte simptome, să fie practic asimptomatic și atunci acest termen să fie asumat de către pacient ca fiind o persoană asimptomatică, însă o amanmeză corectă, întrebările puse corect de către medic relevă faptul că pacientul ajuns să își facă investigații și diagnosticul de laborator pentru că prezenta simptome minime.

Sunt pacienți care spun că și-au pierdut mai întâi gustul și mirosul. Să fie acesta primul semnal de alarmă?

Este unul dintre semnalele de alarmă, nu este singurul. Nu este general valabil, însă este într-adevăr ceva specific infecției cu SARS-COV-2.

Dacă ar fi să enumerăm câteva dintre manifestările ușoare ale unui pacient COVID-19 care ar fi acestea?

Cei mai mulți dintre pacienții care s-au prezentat la Institutul „Marius Nasta” au prezentat febră, tuse și dispnee. Sigur că vorbim despre un spital specific pentru patologia respiratorie, unde se adresează mai ales pacientul care are antecedente pulmonare sau o dificultate în respirație. Prin urmare, la Institutul „Marius Nasta” pacienții care s-au prezentat au acuzat în primul rând febră, tuse, lipsa aerului, stare generală alterată, pe următoarele locuri și în procente destul de mici, lipsa mirosului, alterări ale gustului și tulburări digestive.

Dintre cazurile pe care le-ați întâlnit, ce ați observat că se întâmplă în organismul unui asimptomatic?

Există o parte a pacienților asimptomatici care pot să dezvolte o simptomatologie. De aceea, anamneza este foarte importantă pentru că un pacient care este tânăr, care nu are comorbidități, reușește să treacă mult mai bine peste aceste simtome ușoare de astenie, de subfebrilitate, de dureri musculare. Acest lucru nu înseamnă însă că evoluția bolii nu poate fi severă. În ultimele săptămâni, la Institutul „Marius Nasta” avem tot mai des pacienți care se internează cu forme ușoare de boală, cu un sindrom febril ușor, cu dureri musculare, cu astenie, și care după primele zile de internare au o evoluție spre forme severe. necesitând chiar internarea în secția de terapie intensivă. Și menționez că sunt pacienți tineri, pacienți care nu au comorbidități și este o tipologie de manifestare a infecției SARS-COV-2 cel puțin sesizată în acest moment în Institutul „Marius Nasta”.

Conform legii, perioada obligatorie pe care un pacient asimptomatic trebuie să o petrească internat este de 48 de ore. Ați întâlnit cazuri în care o persoană a fost externată, iar apoi, starea ei de sănătate s-a înrăutățit?

Da, sunt situații în care starea de sănătate se înrăutățește, dar de regulă, marea majoritate a pacienților care se prezintă în Institut și sunt internați, nu sunt asimptomatici. În acest moment, nu avem niciun pacient asimptomatic, media de pacienți internați fiind undeva între 1 și 2 pacienți, pe toată această perioadă. Noi vorbim de pacienți cu forme de afectare ușoare-moderate sau severe, dar am avut situații de pacienți evaluați la „Marius Nasta” care au avut simptomatologie minimă și remisă în momentul în care s-au prezentat nu aveau afectare pulmonară și apoi s-au prezentat din nou pentru că starea lor generală s-a deteriorat.

În cazul unei persoane cu simptome ușoare, se recomandă tratament?

Pentru simptome ușoare, se recomandă tratament simptomatic. Este extrem de important ca tratamentul să fie simptomatic, să fie extrem de riguros tratamentul comorbidităților. Este extrem de important ca pacientul care are diabet, tensiune sau alte afecțiuni să le aibă controlate, iar simptomele să fie controlate prin medicația simptomatică pe care o cunoaștem cu toții. Dacă vorbim de tratament al infecției cu SARS-COV-2, vorbim de tratament atunci când avem afectarea organelor, vorbim de afectare pulmonară, afectare sistemică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.