EXCLUSIV Managerul Spitalului Județean Timișoara a vorbit despre investiția în secția de mari arși inaugurată astăzi

 

Astăzi se inaugurează, la Timișoara, secția de mari arși din cadrul Spitalului Județean, cu o capacitate de cinci paturi și o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați. Managerul unității medicale, Marius Craina, a explicat în exclusivitate pentru RoHealthReview.ro care au fost pașii urmați de proiecte, dar și la cât se ridică investiția. El a vorbit și despre următoarele două proiecte de anvergură ale spitalului pe care îl conduce.

ÎNTREBARE Când a fost demarat proiectul și care a fost investiția în secția de ”mari arși” din cadrul Spitalului Județean Timișoara?

Marius Craina: Am făcut o socoteală, pentru că s-a lucrat în mai multe etape. Acest proiect al centrului de arși a demarat la Timișoara în urmă cu nouă ani, deci în anul 2010, când s-a luat hotărârea de către colegii de la Chirurgie Plastică, de înființare a unui centru de mari arși. A fost făcut proiectul, au fost obținute toate aprobările și, pe fonduri de la Consiliul Județean, a început propriu-zis modernizarea acelui spațiu care urma să deservească acel centru.

Era vorba despre o terasă deschisă de la Casa Austria, deci practic un spațiu deschis, la Casa Austria, unde s-a proiectat acest centru.

După circa un an de zile, adică în jur de 2011, când în urma unei expertize tehnice s-a ajuns la concluzia că acel spațiu, acea terasă, nu rezistă din punct de vedere seismic fără consolidare, lucrările au fost oprite, pentru că nu s-a aprobat în acel moment consolidarea acelui corp de clădire unde urma să se construiască, să se dezvolte acel centru. Timp de trei ani de zile nu s-a făcut absolut nimic acolo, totul a intrat în conservare până în 2014.

Am efectuat o vizită împreună cu domnul președinte (al Consiliului Județean – n.r.) și cu colegii de la chirurgie plastică și s-a stabilit ca prioritară, ca obligatorie, ca măsură de grad zero reluarea în mod rapid a procedurilor pentru continuarea lucrărilor.

Astfel încât s-au alocat fonduri de la Consiliul Județean, a fost organizată procedura de licitație, a fost semnat contractul de execuție și consolidarea a fost efectuată între anii 2014-2015. După care, conform vechiului proiect, care era încă în vigoare și a fost reactualizat în 2015, a început sau a continuat modernizarea și construirea acelui centru de arși. Și mă refer aici la primul corp de trei paturi, trei spații, trei boxe care urma să deservească acest centru. Practic el a fost finalizat din punct de vedere al construcției în decembrie 2016, când a fost recepționat, a fost finalizat, a fost plătit prin fonduri de la Consiliul Județean Timiș. Și din 2016-2017, a început procedura de organizare a licitației pentru dotarea cu aparatură medicală, procedură care a mers foarte greu, pentru că altfel nu ajungeam în 2019. Iar începând din cursul acestui an, sfârșit de 2018, a început să sosească aparatura, astfel încât prin licitații pentru aparatură organizate de Ministerul Sănătății cu fonduri de la Banca Mondială și Spitalul Județean am dotat cele cinci spații, cele cinci boxe.

Deci construcția finalizată în 2016, construcția care este finalizată dar încă nerecepționată – urmează în două-trei săptămâni să se finalizeze recepția și să se semneze ordinul de plată – se ridică la aproape două milioane de euro.

Aparatura medicală ce s-a desfășurat până acum, la spitalul nostru este undeva la două milioane de lei, deci să punem undeva în jur de 400.000 – 450.000 de euro. Cea de la Ministerul Sănătății nu cunosc exact suma, dar ce am estimat noi, vă pot spune, în momentul în care am întocmit necesarul și caietul de sarcini pentru aparatură – în jur de patru milioane de euro pe aparatură – preț estimat, repet, urmând ca, în funcșție de licitație, să avem prețul real.

 

ÎNTREBARE Ce proiecte are în vedere în continuare Spitalul Județean Timișoara?

Marius Craina: Lângă Casa Austria urmează un proiect de mare, mare anvergură, unul care este în plină desfășurare, anume construcția unei noi maternități, în perimetrul Casei Austria, deci lângă Casa Austria. Proiectul este realizat de Consiliul Județean Timiș pe fonduri transfrontaliere cu Ungaria, în valoare de 12 milioane de euro.

De ce spun în plină desfășurare? Pentru că în câteva zile, maximum săptămâni, se va lansa licitația pentru proiectare și execuție.

Fondurile sunt alocate prin fonduri europene și proiectul a fost declarat eligibil, astfel încât procedura de acum înainte va urma numai un traseu ascendent, înainte.

Un alt mare proiect privind spitalul este legat de o construcție tot lângă Casa Austria – între Casa Austria și celelalte două corpuri de clădire. Ministerul Sănătății vrea să dezvolte proiectul tot prin fonduri de la Banca Mondială. Este vorba despre o construcție care urmează să asigure o unitate ultramodernă de primiri urgențe, un centru de arși, o secție de terapie intensivă și un bloc operator care să deservească secțiile chirurgicale ale spitalului județean.

Deci sunt două proiecte – unul de 12 milioane de euro fonduri europene și celălalt se apropie de 50 de milioane de euro pe fonduri de la Banca Mondială.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.