Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” București, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, în contextul creşterii îmbolnăvirilor de COVID-19, că este o tendențíozitate să spui că medicii vor alege între cine să trăiască și cine să moară, nefiind destule locuri la terapie intensivă.
“Este o tendențiozitate. Întotdeauna medicii au fost puși în situația să aleagă etapele, modul de a trata, în funcție de manifestările și simptomele respective. Și întotdeauna medicii s-au axat spre cei care sunt mai grav bolnavi și nu i-au lăsat deoparte, au prioritizat grija pentru cei care sunt în situații critice. Întotdeauna așa se va întâmpla”, a declarat managerul de la Spitalul „Victor Babeș” București.
Acesta a dat asigurări că se vor găsi soluţii.
“Vom găsi soluții. Fie se mai deschid spitale, pentru cei mai puțin grav bolnavi și vor fi transferați, iar noi ne vom ocupa de cei cu simptome grave, dar nu vom alege cine moare și cine trăiește. Nu trebuie să existe așa ceva. Cum să spui: m-a ales medicul pe mine să trăiesc și pe vecinul meu de salon l-a lăsat să moară. Dacă trăiești cu acest gând, trebuie să ieși din corpul medical”, a afirmat dr. Emilian Imbri.
Acesta a spus că sistemul de sănătate este sub presiune, dar niciodată un sistem de sănătate nu va ceda, chiar dacă va merge mai prost.
“Are o capacitate, care va ajunge la maximum, iar atunci o mare parte din cei care sunt internați în momentul de față vor sta acasă, vor fi urmăriți telefonic. Vă asigur că vor sta acasă foarte bine, unde se vor trata, iar când se vor simți rău vor veni la spital și nu vor rămâne pe dinafară sub nicio formă”, a declarat managerul de spital.
El a spus că „există posibilitatea să tratezi în România, nu doar în spital, iar până acum am fost obișnuiți să internăm orice, ca de exemplu, să i se stabilească dacă ia trei pastile pe zi sau cinci pastile. Scoatem cazurile grave și urgențele și o sa constatăm că sunt cam aceleași în fiecare an, nu mai multe”.
Dr. Emilian Imbri a dat asigurări că există soluții şi “nu vom ceda. Niciodată nu am avut perioade de liniște, fie că au fost gripe sau alte boli transmisibile. Nu a fost un moment în care spitalul să nu fie plin. Acum, diferența este că avem doar cu COVID-19, iar înainte aveam 10-15 afecțiuni, dar tot plin era spitalul. Noi nu am avut locuri goale și nu a cedat nimic și există personal care lucrează aici de 40 de ani”.