EXCLUSIV Medic ATI de la Colentina: Personalul medical „decompensat” ar trebui schimbat, iar fiecare spital să își îngrijească proprii pacienți operați și infectați

În ciuda scăderii numărului de cazuri zilnice de persoane infectate, internate sau aflate la ATI, secțiile de terapie intensivă ale Spitalului Clinic Colentina rămân la fel de suprasolicitate, ca în vârful valului pandemic, acolo fiind aduși pacienți operați în alte spitale, pozitivați în timpul intervențiilor. Pe fondul epuizării, personalul medical de la Colentina solicită ca fiecare spital să își trateze pacienții și să se renunțe la împărțirea spitalelor în COVID și nonCOVID.

Dr Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că în aceste condiții, nu va exista niciun moment de respiro, iar personalul medical „decompensat” ar trebui schimbat.

„Fiecare își va găsi un alt loc. De anesteziști este nevoie peste tot”

„Pe secția ATI  (n.r. presiunea) nici nu ne așteptăm să scadă. Noi chiar ne pregătim să facem ceva în sensul că, chiar nu mai putem. Nu au decât să scoată acei medici de unde vor, să facă spitale mixte. Nu mai suportăm nici unul. Asta discutam azi la spital, să facem tot ce e nevoie ca fiecare spital să își îngrijească pacienții lui. Sunt o groază de secții ATI în București, o groază de anesteziști, cei mai mulți din România, iar de un an de zile, noi, cei de la Colentina, îngrijim pacienții altora. Nu vin direct la noi, îi plimbă de la alte spitale. Este timpul ca după un an, când toți suntem decompensați, să treacă alții la muncă. Dacă vor Spitalul Colentina, nu au decât să își aducă alt personal. La noi, deja se leșină. Fiecare își va găsi un alt loc. De anesteziști este nevoie peste tot. Noi chiar avem unde muncii. Nu e vorba despre demisii neapărat, dar vom face toate demersurile ca să avem și noi dreptul să ne facem meseria și fiecare să își îngrijească pacienții lui. Se infectează în alt spital și este adus la Colentina. Colentina nu este groapa de gunoi a nimănui. Asta au făcut de la începutul pandemiei. Toate spitalele au adus în Colentina tot ce s-a infectat la ei”, a declarat medicul ATI Laura Zarafin.

Aceasta a explicat că pacienții vin în alte spitale cu diverse probleme, unii dintre ei sunt negativi la internare, sunt operați, iar după aceea se pozitivează și îi aduc la chirurgie în Spitalul Colentina.

„Tot ce e grav, aduc aici. Dacă acesta este rolul spitalului COVID, atunci să răspundă, pentru că în foile de observație este scris tot traseul pacienților. Noi avem 30 de paturi ATI , la noi nu s-au suplimentat. La Balș sunt 17 paturi. Soluțiile ar fi ca fiecare spital să își îngrijească pacienții, să aibă zone pentru cei care se infectează după ce sunt operați. Noi am primit pacient cu transplant de ficat, operați pe inimă. Nu au făcut decât rău, pentru că împărțind spitalele în COVID și non-COVID, lumea a înțeles că într-un spital non-COVID nu ai cum să te infectezi. Atât timp cât poți să te infectezi oriune, te poti infecta și în spital nonCOVID. Acum se întâmplă procese și scandaluri cu cei care s-au infectat în spitalele non-COVID”, a spus medicul ATI .

„Au indus ideea că în spitalul non-COVID nu te poți infecta”

În același timp, dr Laura Zarafin a spus că „nu e vina nimănui ca virusul este atât de transmisibil, dar făcându-se împărțirea în spitale COVID și non-COVID, practic au indus ideea că în spitalul non-COVID nu te poți infecta. Este greșit. S-au infectat mai mulți acolo. Personal infectat ajungea la Balș și Babeș, iar pacienții infectați la Colentina. De ce trebuie să îngrijesc eu un pacient operat de altcineva?”, se întreabă medicul.

Acesta a adăugat că pacientul astfel infectat este îngriit în Spitalul Colentina până la capăt, „respectiv ori până la negativare și externare, ori la ATI, ventilat și decedat. Lumea nu a înțeles că noi nu știm tratamentul pentru COVID-19.”

Potrivit medicului Laura Zarafin, în secția de chirurgie a Spitalului Colentina au fost 50 de pacienți operați, într-un an de zile, în rest, fiind pacienți operați în alte spitale, care se pozitivau ulterior.

„În secția de chirurgie au băgat pacienți cu pneumonii severe”

„Mai mult, în ultima vreme, în secția de chirurgie au băgat pacienți cu pneumonii severe. S-a creat un mare haos, plecat de la împărțirea spitalelor în COVID și nonCOVID care este complet artificială. Nu s-a făcut nicăieri în Uniunea Europeană. Noi nu am ridicat spitale noi”, a mai spus medicul de la Colentina.

Soluția: Zone tampon în spitale

În opinia sa, soluția este ca fiecare spital să își îngrijească proprii pacienți, să își facă zonă de tampon.

„Se pun niște uși și se face o zonă în care te dezechipezi, dar nu vor. Există ordin de ministru, care spune că spitalele trebuie să își organizeze zone COVID și non-COVID, dar nu vor. Pacientul respectiv este un ansamblu de afecțiuni, nu are doar COVID: ori e cardiac, ori a operat că are cancer, ori trebuie operat că are litiază veziculară și întâmplător este și infectat. Nu să fie operat la alt spital și post-operator, când mai face și o complicație, constați că e pozitiv și trimis la Colentina. Asta s-a întâmplat un an de zile”, a mai spus același medic.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.