EXCLUSIV Medic ATI: Scăderea cazurilor de infectări raportate zilnic nu se resimte în secțiile de terapie intensivă. Personalul medical, tot mai epuizat

Dr Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că scăderea numărului de cazuri noi raportate zilnic în ultima perioadă nu se resimte și în secțiile ATI COVID și nu s-a schimbat nimic față de perioada cu 10.000 de cazuri de infectări zilnice, personalul medical fiind tot mai epuizat.

Și asta în condițiile în care s-au achiziționat foarte multe ventilatoare care au ajuns să stea nefolosite, pentru că un medic ATI nu poate îngriji mai mult de șapte-opt aflați la terapie intensivă, potrivit Laurei Zarafin.

Mai mult, medicul ATI a afirmat că bolnavii de COVID-19 stau acasă, evitând să meargă la medic sau la spital.

“Cifrele numărului de infectați nu spun nimic. Numai eu cunosc zeci de oameni care stau acasă și zeci de oameni care și-au luat concentratoare de oxigen acasă. Se găsesc pe piața liberă, dar în acest moment nu sunt disponibile pentru că a fost o cerere extraordinar de mare. Cifrele acestea seci raportate, din punctul meu de vedere, nu spun și nu au spus niciodată nimic. Sunt mulți bolnavi care evită să vină la medic, eu cunosc zeci. Fiecare medic cunoaște alte zeci. Stau acasă, vin la spital doar dacă le scade saturația. Apelează la testele rapide, medicii de familie”, a declarat dr. Laura Zarafin.

„Infectații sunt mult mai mulți decât apar în statistici”

Medicul ATI a citat un virusolog neamț potrivit căruia, la un caz descoperit, în Germania, unde se testează masiv, ar mai exista sigur încă nouă infectați.

“Cu siguranță, și la noi, infectații sunt mult mai mulți decât apar în statistici. Asta este sigur. Acest lucru are și o parte bună, pentru că mai mulți oameni au dobândit deja imunitate, dar să vedem cât de mult durează”, a adăugat medicul ATI.

În aceste condiții, în care numărul pacienților ATI nu scade, medicii sunt tot mai epuizați în lupta cu pandemia.

“Simt că ne-am săturat, sunt 11 luni în care suntem aceeași, între timp s-au pozitivat colegi, nu am primit ajutor. Acum două săptămâni a venit o tânără care a înlocuit-o pe o tânără a plecat în Germania, după ce recent își dăduse specialitate. Nu ne-am luat concediile pe anul 2020. Nu poți să lucrezi cu aceiași oameni în astfel de secții, cine nu a văzut un pacient COVID-19 nu are cum să înțeleagă”, a spus Laura Zarafin.

Tânăr medic ATI, contract încheiat pentru gărzi 

Laura Zarafin a spus că tinerei doctor ATI venită la Spitalul Colentina i s-a încheiat un contract pentru gărzi.

“Sunt 160 de medici ATI care și-au dat specialitatea toamna trecută. Aceștia trebuiau coninteresați cu absolut orice era nevoie: de la scoaterea posturilor, ori cu bani, pentru că ora de gardă este plătită la jumătate din ora din timpul programului normal. Nimeni nu vină să nuncească pe jumătate de bani, mai ales că generația tânără este mult mai orientată decât am fost noi. Nu poți să le ceri în aceste condiții să vină să facă munca cea mai grea. Munca din gardă este cea mai grea: ești singur, este de noapte, stai minimum 24 de ore în continuu în spital, într-un mediu în care vezi numai moarte și în care trebuie să reacționezi la secunde. Pe hârtie suntem relativ mulți, dar nimeni nu a ținut cont câți dintre medici suntem peste 50 de ani. Noi ar fi trebuit să îi coordonăm pe cei mai tineri, pentru că și lor le este foarte greu. Am avut colege de 30 de ani care astă-vară au leșinat sistematic, îmbrăcate în acele combinezoane”, a explicat medicul ATI.

Potrivit Laurei Zarafin, situația este mult mai rea la Institutul Matei Balș.

“Situația de la Colentina mai este cum mai este pentru că noi am avut anesteziști mai mulți, dar situația de la Matei Balș este absolut dramatică. Au același număr de anesteziști, din care unul stă mereu în repaos, pentru că nu se poate rezista. Ei sunt obosiți de la începutul pandemiei. Sunt aceeași care au fost detașați, ei având ventilatoare care nu pot fi folosite din lipsă de personal”, a adăugat medicul ATI de la Spitalul Colentina.

Șapte-opt pacienți, număr maxim pentru un medic ATI

Laura Zaranfin a spus că un medic ATI nu poate să îngrijească cum trebuie mai mult de șapte-opt pacienți maximum, “nici nu îi ține minte, nu se poate învârti între ei, este ceva cumplit, iar o asistentă la două-trei paturi”.

“Asta dacă vrem să îi îngrijim ca lumea. Dacă vrem doar să ne lăudăm că avem mii de ventilatoare, ne putem lăuda în continuare. Ventilatoare sunt să le pui și în toaletele spitalelor, atât de multe s-au achiziționat.
Nu numărăm ventilatoarele. Poți să îmi dai 50 de ventilatoare, eu nu pot să am grijă de pacienții de pe ventilatoarele respective. Noi am dublat numărul de gărzi ca să avem în grijă un medic la opt pacienți. Dar la noi, este o situație mai bună. La Matei Balș, este o situație dramatică”, a adăugat medicul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.