Rata crescută de rezultate fals negative, dificultatea de a produce suficientă probă de salivă în cazul copiilor mici sau teste care nu detectează varianta Omicron. Toate acestea reprezintă un risc al folosirii testelor de salivă primite la școală sau la grădiniță, pentru că părinții ar putea crede că este vorba despre o simplă răceală și ar putea trimite copilul în colectivitate, după cum atenționează medicul de familie Raluca Zoițanu.
În plus, aceasta a precizat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro că testele de salivă nu sunt pe lista Uniunii Europene.
„Testele de salivă nu sunt pe lista Uniunii Europene, pentru că UE a pus pe listă doar teste nazofaringiene și câteva teste nazale. Vorbind doar de testele de salivă, ele sunt diferite, există diferențe între ele. Am văzut chiar un producător românesc care spune că le-a verificat pentru Omicron și detectează și această variantă, altele, de la alți producători, probabil că nu detectează Omicron. Și aici apare problema, dacă testele de salivă detectează varianta circulantă acum sau nu”, a spus medicul de familie.
De asemenea, potrivit Ralucăi Zoițanu, testele de salivă distribuite în școli detectează un număr de cazuri, dar nu pe toate și au o rată crescută de rezultate fals negative, ceea ce face ca atunci „când copilul este pozitiv, dar testul spune că este negativ, și atunci, riscul folosirii lor este ca părinții să se liniștească, că spună nu este COVID, este o simplă răceală și să trimită așa copilul la școală sau la grădiniță”.
În acest context, Raluca Zoițanu este de părere că ar fi mai bine ca testele de salivă să fie înlocuite cu unele în care recoltarea să se facă din nas.
„Există și teste nazale, la care recoltarea nu se face atât de adânc în nas, se poate face din fosa nazală. Sigur, probabil că părinții vor fi reticenți și la acestea, dar în opinia mea sunt mai ușor de folosit decât cele de salivă. Majoritatea copiilor mici, cu vârsta sub zece ani, nu știu să producă acea probă de salivă și mulți părinți s-au plâns de acest lucru, că e greu să facă testele de salivă și atunci, nici fiind foarte eficiente în a detecta infecțiile, poate este mai bine să se treacă la testele nazale. Să recoltezi pentru un test de salivă este mai dificil decât pentru un teste nazal, pentru copiii mici în special (…). Ideale sunt cele cu recoltare nazală sau chiar nazofaringiene, făcute cam în a doua, a treia zi de simptome, ideal este să ținem copilul acasă dacă este bolnav și, având în vedere că testele de salivă detectează, totuși câteva cazuri, dacă nu există o altă variantă, se pot face, dar cu aceste atenționări: părintele să știe că un test de salivă negativ, nu înseamnă obligatoriu că un copil nu are COVID. Să ia legătura cu medicul de familie”, a precizat medicul de familie.
Întrebată cum ar trebui să procedeze părinții copilului când acesta are simptome, dar testul de salivă este negativ, medicul a răspuns: „ideal este să țină copilul acasă, indiferent ce simptome sau boală are, pentru că avem și gripă, avem și răceli date de virus respirator și acestea pot să infecteze o clasă întreagă, chiar dacă COVID-ul este cel de care ne temem cel mai tare, pentru că este cel mai contagios și cu efectele cele mai grave asupra populației vulnerabile, poate să ducă la deces, dar nici gripa sau o altă răceală mai serioasă nu este vreo fericire dacă îmbolnăvește câțiva copii din clasă”.
În ceea ce privește regulile pentru o recoltare corectă în cazul testelor de salivă, medicul de familie a explicat că „cel mic trebuie să nu fi mâncat nimic cu cel puțin o oră înainte, în special alimente dulci sau sucuri dulci. Acestea dau rezultate fals pozitive. Sunt deja câteva studii care spun că testele pot să dea în mod greșit un rezultat pozitiv dacă s-au consumat băuturi dulci. Testul de salivă ar trebui făcut dimineața, pentru că deja știm că în cazul Omicron, se întâmplă ca un test să fie negativ seara și pozitiv dimineața. Testul nu prinde boala chiar de la început, de obicei, pentru cele nazofaringiene, cam în a treia zi de simptome avem testul pozitiv și până atunci putem să avem teste negative, chiar și cele nazofaringiene, nu doar cele de salivă”.