EXCLUSIV Medic de familie: O răceală aşa-zis comună este aproape 100% COVID-19, în perioada aceasta

Adriana Mihalaș, medic de familie în București și secretarul Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București, a declarat pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview, că pacienţii nu sunt foarte conştienţi că o răceală aşa-zis comună, în perioada aceasta, este aproape 100% COVID-19, astfel că numărul real al persoanelor infectate ar putea fi de trei ori mai mare faţă de cel raportat zilnic.

” Eu cred că sunt mult mai mulţi infectaţi, chiar fără test. Pacienţii nu sunt foarte conştienţi că o răceală aşa-zis comună, în perioada asta este aproape 100% COVID-19. Spun ‘am ieşit dezbrăcat afară’, nu se gândesc nici să se testeze, nici să sune la 112. Am avut o grămadă de persoane care, când au ajuns la mine, pentru o consultaţie, le-am făcut testarea şi au ieşit pozitiv. Mă aştept ca numărul real să fie mult mai mare, aş înmulţi chiar cu trei. Mai există persoanele care au un business propriu şi nu îşi permit să îşi închidă activitatea, dacă se simt cât de cât bine, nu declară nimănui, pentru că nu vor să stea în izolare 14 zile. Sunt multe motive pentru care eu cred că numărul de persoane infectate este mult mai mare, iar într-o perioadă cum este acum, pare mult mai contagioasă tulpina”, a explicat medicul de familie.

Potrivit acestuia, dacă în noiembrie anul trecut „am avut 918 cazuri de pe o listă de 2.200 de pacienţi, atunci, dacă era o persoană infectată în casă exista şansa ca un-doi membri ai familiei să nu facă boala. Acum, dacă am unul în casă, aproape sigur toţi fac boala. Sau toţi dintr-un birou. Acum, vin grup, sunt pozitivi chiar şi copii”.

Testarea copiilor la fiecare episod de răceală comună

Întrebată dacă este necesară testarea copiilor pentru COVID-19, la fiecare episod cu semne de răceală comună, dr.Adriana Mihalaș a spus că acest lucru este indicat.

„Nu este obligatoriu, dar este indicat să îi testezi. Trebuie testaţi obligatoriu profesorii, educatorii, şi în general, dacă un copil are semne de răceală comună, nu îl trimiţi la grădiniţă sau şcoală. Asta este atitudinea corectă. Copiii fac forme uşoare, este adevărat, dar nu trimiţi copilul, şi fără COVID. Asta este acţiunea responsabilă”, a precizat medicul de familie.

În ceea ce priveşte infectarea cu noile tulpini de coronavirus, dr. Adriana Mihalaș a spus că în această perioadă, sunt multe persoane cu simptome uşoare, precum lipsa gustului şi a mirosului, sau tuse seacă, fără febră, dar sunt şi foarte multe cazuri simptomatice.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.