Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, dr. Raluca Alexandru, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealtReview, că părinții ai căror copii au trecut prin COVID-19 trebuie să îi urmărească pe aceștia, pentru că într-o perioadă cuprinsă între una și patru săptămâni de la negativare, ei pot dezvolta sindromul inflamator multisistemic.
Apatie, stare generală alterată fără o explicație anume, manifestări dermatologice sau probleme digestive pot fi semne ale sindromului inflamator multisistemic post COVID-19 la copiii care au trecut prin boală, și care se pot manifesta într-o perioadă cuprinsă între una și patru săptămâni de la negativare, după cum a declarat dr. Raluca Alexandru.
„Depinde de ce organ este afectat. Dacă este hepatic, vine cu probeleme digestive, cu transaminaze foarte mari, și apar la copii cu sănătate normală, nu la copii cu alte comorbidități. În momentul în care vine la spital, el poate să fie apatic, o stare generală alterată a copilului, fără o explicație anume. Uneori apar și leziuni dermatologice, pot să apară manifestări ca o degerătură, ca o arsură, ca diferite pete pe piele fără să aibă o explicație, adică nu a fost ars, nu are degerătură. Acestea trebuie să ne dea un semn de întrebare. Atunci trebuie să mergem să îi facem analize. Aici ies, la analize apar multe modificate”, a explicat dr. Raluca Alexandru.
La distanță mare după vindecare, sindromul nu mai poate fi strict legat de COVID-19
La distanță foarte mare, probabil că sindromul nu mai este strict legat de COVID-19, dar la trei-patru săptămâni, aceasta este manifestarea, potrivit aceluiși medic.
Medicul a explicat că sindromul inflamator multisistemic acut apare la distanță față de infecția inițială, iar uneori nici nu se știe că au fost pozitivi, pentru că nu au fost testați.
„Probabil că au fost asimptomatici sau o simptomatologie foarte ușoară, nu s-au prezentat la spital, dar se prezintă după două până la patru săptămâni după ce au trecut prin boală. Se testează anticorpii și se vede că copilul a trecut prin boală și prin anamneză, se constată că la un moment dat a fost un contact. Simptomatologia este acest sindrom multisistemic inflamator pentru că poate să atace mai multe organe. Vine cu o simptomatologie foarte variată, cardiacă, pulmonară, renalăm hepatică și chiar dermatologică”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.
Acesta a spus că începând cu luna noiembrie au apărut destul de multe cazuri de copii cu sindrom multisistemic inflamator, iar până acum, Spitalul „Grigore Alexandrescu” s-au înregistrat peste 30 de cazuri internate și tratate.
În ceea ce privește numărul cazurilor de copii care se prezintă la spital cu simptomatologie de COVID-19, dr. Raluca Alexandru a spus că nu se înregistrează o creștere majoră, în luna ianuarie fiind 20 de cazuri, iar în luna februarie 18 cazuri.
„Nu am sesizat o creștere majoră de cazuri. Ca și testare pozitivă, poate a crescut, dar ca și adresabilitate la spital, nu este mai mare”, a precizat medicul.
În același timp, medicul atenționează că pierderea gustului și a mirosului nu este o regulă la infectarea cu noul coronavirus în rândul copiilor.
„În general, cei care se prezintă la spital au viroze respiratorii sau vin cu patologii asociate, de exemplu pentru chirurgie, sunt testați și sunt depistați pozitivi. Adică are apendicită, este testat și iese pozitiv”, a adăugat dr. Raluca Alexandru.
Copiii din grupele mici „ar fi mai bine să rămână acasă”
În ceea ce privește frecventarea grădiniței în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare, medicul este de părere că dacă copiii sunt în grupele mici „poate ar fi mai bine să rămână acasă, dacă au posiblitatea aceasta. În primul rând, nu se mai creează o aglomerație suplimentară când sunt duși copiii la grădiniță, iar grupele devin mai mici”.
De asemenea, medicul a spus că este important să se continue protecția copiilor.
„Este mai ușor să ne protejăm decât să tratăm o infecție. Sunt mulți copii asimptomatici, dar este bine să se știe dacă cumva copilul a trecut prin boală pentru că atunci urmărim evoluția lui ulterioară și vedem dacă apar alte semne. Nu este suficient să spunem „a trecut o săptămână, copilul nu mai are nimic”. Evoluția copilului trebuie urmărită o lună de zile. Mai bine se testează, chiar și acasă, nu contează cum, dar să știe că a trecut prin boală”, a afirmat același medic.