Medici de familie din București au primit notificări de plată pentru consultații din anul 2018 pe care le-au făcut la solicitarea pacienților, în cabinet, validând cardul electronic de asigurat, dar în același timp pacienții figurau în Sistemul Informatic Unic Integrat și internați în spital.
„Situația a fost descoperită de Curtea de Conturi la controlul din 2019 și CASMB a trimis notificările de plată cabinetelor de medicina familiei, dar nu și spitalelor, abia acum, în decembrie 2021. Situații similare au existat și în alți ani. Medicii de familie au contestat notificările de plată, cu sprijinul patronatului. CASMB a dat în judecată medicii și a pierdut toate procesele, definitiv, fiind obligată de instanță să achite și cheltuielile de judecată!Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov susține și de această dată cabinetele pentru a formula contestațiile și, dacă va fi necesar, apărarea în instanță”, a semnalat Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov.
Referitor la această situație, dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro că sumele pentru care medicii au fost notificați pornesc de la câteva zeci de lei și ajung până la peste 200 de lei, solicitând o verificare din partea Casei de Asigurări.
„Sumele sunt 30-40, 130 de lei, 230 de lei, nu sunt sume mari, pentru că practic sunt câteva consultații la fiecare medic, dar ceea ce ne revoltă pe noi și ceea ce o să scriem și în contestații este că trebuie făcută o verificare. Adică, Curtea de Conturi a constatat că CNP-ul pacientului figura în același timp și raportat de spital ca fiind internat, și raportat de medicul de familie ca dându-i o consultație cu o rețetă. Situația aceasta se întâmplă pentru că în ziua externării, pacientul neprimind rețeta de la spital, merge la medicul de familie să îi prescrie rețeta. Atunci, casa de asigurări zice că medicul de familie a făcut ceva ilegal, trebuie să dea înapoi banii care i s-au decontat pentru consultație sau te duci și vezi exact care a fost situația și zici ok, e normal că pacientul a venit să își ia rețeta, o să avertizăm spitalul să îi dea rețeta la externare, să nu îl mai pună pe drumuri și asta este tot”, a explicat dr. Raluca Zoițanu, adăugând că majoritatea cabinetelor de medicină de familie trebuie să plătească aceste sume.
Dr. Raluca Zoițanu a spus că în alți ani, unii medici notificați au plătit pentru că au spus că sunt sume mici și nu vor „să își bată capul cu contestații, cu proces”, în timp ce alți medici de familie au făcut contestație, care constă în completarea unei hârtii.
„Avocatul nostru de la Patronat a dat modelul și fiecare își completează cu datele lui care trebuie trimise pe mail la Casa de Asigurări și vom vedea ce se va întâmpla, ori Casa va accepta și va anula notificarea de plată, ori va păstra notificarea, iar peste o lună, două, trei, când constată că nu a fost achitată suma va deschide proces, Casa de asigurări dând în judecată cabinetul. Din nou, Patronatul va pune la dispoziția celor care doresc, serviciile avocatului patronatului, cheltuind niște bani pe care o să-i recuperăm peste doi-trei ani, când judecătorul ne va da dreptate. În toate procesele de până acum, judecătorul a spus că nu are nicio vină medicul, casa de asigurări a reacționat nepotrivit”, a afirmat Dr. Raluca Zoițanu.
Mai mult, medicul a semnalat că situația se repetă în fiecare an, începând din 2012, devenind o stare de fapt.
„Periodic, vine Curtea de Conturi în control, găsește ceva nereguli și asta este soluția Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, să rezolve neregula pe spatele medicilor de familie(…). Acest lucru este o stare de fapt și în fiecare an, Curtea de Conturi vine și constată chestia asta, prima dată s-a întâmplat prin 2012, atunci erau consultațiile, iar Curtea de Conturi le-a sesizat un an mai târziu și Casa de Asigurări ne-a trimis notificările doi ani mai târziu.
Legislația este în regulă, dar cei de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București trebuie să-și facă treaba în afara acestor rapoarte ale Curții de Conturi, să vadă ce s-a întâmplat în cazul fiecărui cabinet și să informeze Curtea de Conturi, care să constate că nu este niciun prejudiciu, de fapt, nu trebuie recuperați banii”, a mai spus dr. Raluca Zoițanu.
Rețeta compensată, eliberată la externare
Dr. Raluca Zoițanu a explicat că situația apare pentru că pacientul care se externează dimineața de la spital, după-masă vine la medicul de familie să își primească rețeta compensată care nu i-a fost dată la externarea din spital.
„Dacă ar veni în altă zi, nu ar mai apărea această situație. Nefiind în aceeși zi, softul Curții de Conturi nu o să mai creadă că pacientului i-au fost decontate două servicii în aceeași zi, dar nu asta este soluția, să mai aștepte pacientul o zi și să nu își ia tratamentul. Asta înseamnă ori să-și cumpere pentru o zi medicamentele fără compensare, ori în cazul antibioticului să facă o pauză, să întrerupă tratamentul sau să-și cumpere fără rețetă compensată”, a afirmat dr. Raluca Zoițanu.
Potrivit acesteia, soluția este ca spitalul să dea rețeta compensată în momentul externării pacientului ca să elimine cu totul drumul la medicul de familie doar pentru rețetă. De asemenea, o altă soluție ar fi ca reprezentanții Casei de asigurări să-i lămurească „o dată pentru totdeauna” pe cei de la Curtea de Conturi că de fapt nu e o problemă acolo, nu este o decontare dublă a serviciilor.
„Legea contractul cadrul așa spune, fiecare unitate medicală trebuie să-și finalizeze actul medical cu toate documentele. Oamenii când merg la spital, la externare, trebuie să primească rețetă, concediu medical, cam tot ce au nevoie. Nu trebuie să se ducă la medicul de familie să le scrie hârtiile. Unele spitale fac asta, au început să înțeleagă, să își angajeze registratori care să-i ajute ca să nu facă medicul sau asistenta toată treaba, dar încă sunt multe spitale care nu fac lucrul acesta”, a adăugat dr. Raluca Zoițanu.