EXCLUSIV Medicul Adrian Marinescu: Probabilitatea ca România să ocolească epidemia de gripă este foarte mare

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul „Matei Balș” din București, a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că în acest sezon, probabilitatea ca România să ocolească epidemia de gripă este foarte mare.

“Nu în fiecare an ne confruntam cu epidemia de gripă, dar a fost. Eu cred că probabilitatea este foarte mare să ocolim epidemia de gripă. Vom avea cazuri de gripă, vor fi izolate, dar în mod clar, nu numai în România, nu vom avea epidemie de gripă. Este clar că este așa. Este greu de spus cu cât va scădea numărul cazurilor de gripă, cred că cu cel puțin jumătate ar trebui”, după cum ne-a declarat medicul infecționist.

Astfel, potrivit lui Adrian Marinescu fenomenul gripal va fi mult redus.

“Avem și niște dovezi: peste tot în lume, sezonul de gripă a început mai târziu. În România, este doar la început, situație care nu era înainte și care nu are nicio legătură cu situația din anii trecuți. Mă aștept să fie exact la fel. Vom avea cazuri de gripă, dar vor fi în număr redus, la începutul anului viitor și la fel și pentru celelalte infecții respiratorii”, a spus medicul de la „Matei Balș”.

Acesta a explicat că măsurile de prevenție împotriva noului coronavirus sunt valabile și pentru infecțiile respiratorii.

“Aici vorbim despre virusuri, bacterii, despre virusurile gripale, tot ceea ce înseamnă transmitere pe cale respiratorie, așa cum se întâmplă și cu virusul SARS-CoV-2. Este motivul pentru care transmiterea se face într-o măsură mult mai mică. Este normal ca infecțiile respiratorii să scadă față de anul trecut în aceeași perioadă”, a afirmat medicul de la Institutul „Matei Balș”.

Impactul închiderii școlilor și al grădinițelor

Întrebat despre impactul închiderii școlilor și al grădinițelor asupra sezonului de gripă și infecții respiratorii , medicul  a spus:

“Nu cred că este un impact semnificativ. Acei copii nu au stat în casă. Ei au interacționat considerând până la urmă ca este o vacanță prelungită. Sigur că a fost o scădere din faptul că școlile sunt închise, dar e greu de spus cât. Nu cred că a fost atât de mare pentru că nu a fost un lockdown, să stea acasă, ei au interacționat. Și atunci se puteau îmbolnăvi și altfel”, a explicat Adrian Marinescu.

Gripa, viroze și pneumonii, problemele din sezonul trecut

În ceea ce privește problemele pentru care oamenii se prezentau anul trecut, în aceeași perioadă, la medic, infecționistul Adrian Marinescu a spus că pacienți veneau cu gripă, viroze, pneumonii.

“În sezonul rece, toate lucrurile acestea se întâmplau cu o frecvență mai mare. Acum, ele sunt categorii reduse. Nu înseamnă că nu avem. De asemenea, chiar dacă sunt reduse, este și noțiunea de teamă în raport cu spitalele. Este posibil ca oamenii să se trateze mai mult acasă (…). Se prezintă mai puțini pacienți la medic față de anul trecut, dar din diverse considerente. În general, vin mai puțini la medic tocmai pentru că este riscul din pandemie și pentru că se adresează spitalelor non-COVID. De exemplu la noi sunt din circuit, dar și medicii de familie clar au mai puține vizite și din cauza faptului că se evită contactul direct. Sunt multe considerente. Este clar că se vede și din practică că numărul cazurilor sunt reduse ca transmitere”, a adăugat medicul specialist.

Vaccinarea antigripală

Întrebat despre un posibil impact al vaccinării antigripale și dacă mai mulți oameni au apelat la ea față de anii trecuți, medicul a spus că deși nu există o statistică, nu crede că foarte multe persoane au reușit să facă acest lucru pentru că nu s-au găsit vaccinuri în farmacii.

“S-ar fi vaccinat mai multe persoane, doar că nu au avut la dispoziție vaccinurile în plan practic. Nu avem o statistică, dar nu cred că au reușit foarte mulți, neexistând vaccinurile pe piață. Altfel, ar fi făcut-o, cu siguranță”, a spus medicul infecționist.

INSP: Scădere cu aproape 60% a numărului de cazuri de infecţii respiratorii acute

Explicațiile sale vin în contextul în care Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat că numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 34.684, în săptămâna 30 noiembrie – 6 decembrie, la nivel naţional, înregistrându-se mai puţine îmbolnăviri faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut cu aproape 60%

Potrivit INSP, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost cu 59,6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (85.976) şi cu 8,8% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (31.874).

De asemenea, în săptămâna 30 noiembrie – 6 decembrie au fost raportate la nivel naţional 10 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 74 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal şi nu au fost înregistrate cazuri noi confirmate de gripă.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.