Saga concediilor medicale pentru cei afectați de pandemia de COVID-19 continuă. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a transmis o nouă solicitare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății (MS) referitoare la modificări legislative necesare pentru acordarea certificatului de concediu medical în urma intrării în vigoare a Legii 136/2020 în data de 21 iulie 2020.
Reprezentanții FNPMF semnalează faptul că medicii de familie nu au posibilitatea de a emite concedii medicale pentru boală infectocontagioasă de grupa A persoanelor izolate sau carantinate sau contacților direcți.
“În urma suspendării de drept a Ordinului 414/2020, conform precizărilor MAI-DSU și MS-DGAMSP (MS-DGAMMUPSP) comunicate prin adresa 139305/03.07.2020, și neincluderii acestei categorii în prevederile Legii 136/2020, atragem atenția că nu mai există suport juridic pentru acordarea certificatului de concediu medical membrilor familiei/persoanelor care s-au izolat până la data de 21 iulie, respectiv carantinat după data de 21 iulie alături de persoana revenoită din țara cu risc epidemiologic din lista INSP sau persoana care a fost contact direct al unui caz pozitiv COVID-19. Vă solicităm să comunicați public acest lucru persoanelor în cauză sau să modificați legislația pentru a repara această omisiune.
În caz contrar medicii de familie nu vor putea elibera certificatele de concediu medical”, se arată în solicitarea FNPMF.
Dr. Adriana Mihalaș, medic primar medicină de familie, a explicat pentru RoHealthReview și Sănătatea.TV, cum sunt afectați pacienții de această omisiune.
“Medicul de familie poate să elibereze doar concediul de carantină-izolare, adică cel care oferă 14 zile de concediu persoanelor contacți direcți cu pacienții pozitivi, care sunt confirmați de direcția de sănătate publică, sunt confirmați de noi. Aceste persoane primesc 75% din indemnizație.
Noi de obicei eliberăm concedii medicale pe codul 01 – Boală Obișnuită sau 06 – Urgență medico-chirurgicală. Pentru prima dată am eliberat concedii pe codul 07 – Carantină. Acum au venit în curtea noastră și pacienții cu test pozitiv, înregistrați la DSP, care au refuzat internarea, vorbesc despre perioada de după 2 iulie, când a fost acel vid legislativ. Acești pacienți se încadrează pe un cod de indemnizație care pe concediul medical apare ca 05 (Boală infectocontagioasă din grupa A n.r.), care este plătit 100%.
Problema este că, până acum, nu este clar dacă medicul de familie poate elibera concediul medical pe acest cod, 05, pe infecție COVID confirmată și înregistrată la DSP pentru că noi având posibilitatea să dăm doar 10 zile de concediu, nu putem să dăm 14 pe indemnizație 100% plătită. 14 zile puteam să dăm pe carantină. Deci pacienții care sunt la noi înregistrați și au declarat de la bun început că stau acasă, că au test, au trimis documente de la DSP, de la laborator nu pot să obțină de la noi concediu pe codul de indemnizație 05, pe boală infectocontagioasă plătită 100%, ci doar pe carantină, plătită 75%.
Până la urmă dacă stai 14 zile acasa și ești plătit 75%, dacă leafa ta nu e foarte mare s-ar putea să conteze.
Nu e normal să-i pedepsești pe oamenii care stau cuminți acasă, în izolare. Acest tip de abordare încurajează persoanele să nu declare faptul că au febră sau că au simptome de teamă că nu se vor duce la serviciu, că vor pierde din leafă. Dacă li se pare că o duc pe picioare (boala n.r.), nu vor să se testeze. Mai stăm un pic, mai luăm un paracetamol. În momentul în care te interesezi tu ca persoană ce mi se întâmplă dacă sun? Mă testează. Dacă mă testează, mă duc la spital. Mi-e frică. Dacă mă duc la spital, ce mi se întâmplă? Mă internează. Dacă nu mă duc la spital cu cât mă plătește? Cu 75%. Păi atunci nu mai zic nimic.
Sigur este un scenariu, nu e neapărat adevărat. Eu exagerez în ideea în care să atrag atenția că s-ar putea ca această bucățică a legislației să nu fi fost văzută la vremea în care s-a tipărit legea carantinei și tocmai ni s-au schimbat formularele de concediu medical”, a spus Dr. Adriana Mihalaș.