EXCLUSIV O strategie a UE privind terapiile împotriva COVID-19: sporirea capacităților noastre de răspuns

Editorial scris de Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, și tradus de Comisia Europeană. Editorialul a fost transmis în exclusivitate în România către Ro Health Review.

Vaccinarea se accelerează în întreaga Uniune, cifrele crescând de la o zi la alta. Săptămâna trecută s-au înregistrat cele mai mari livrări de vaccinuri sigure și eficace care au ajuns până în prezent în statele membre – peste 34 de milioane de doze. Peste 30% din populația noastră adultă a primit deja prima doză. De asemenea, pe măsură ce continuăm să ne consolidăm capacitatea de producție și să punem la dispoziție tot mai multe doze de vaccin, putem privi înainte cu mai mult optimism și cu speranță. Suntem pe cale să vaccinăm 70 % din populația noastră adultă până în luna iulie.

Deși dezvoltarea și punerea la dispoziție a unor vaccinuri sigure și eficace s-au aflat în prima linie a răspunsului nostru la COVID-19, acestea nu pot fi singura noastră linie de apărare. Vaccinările reprezintă o schimbare radicală și salvează vieți, dar nu vor pune capăt pandemiei de la o zi la alta. Acest virus va rămâne printre noi, iar cei infectați vor avea în continuare nevoie de tratament, fie în spitale, fie acasă. Acest lucru este deosebit de important nu numai în contextul multiplicării noilor variante, ci și având în vedere numărul tot mai mare de pacienți care se confruntă cu efecte severe și pe termen lung, necesitând uneori săptămâni sau luni de îngrijiri după infectare.

Acesta este motivul pentru care, pe lângă vaccinare, trebuie să facem tot posibilul pentru a ne proteja cetățenii de COVID-19 și pentru a trata mai bine boala și a o vindeca. Terapiile au un rol esențial, ele pot accelera recuperarea, pot reduce spitalizările și pot salva vieți. Terapiile nu numai că îi ajută pe cetățenii noștri să lupte împotriva virusului, ci reduc și presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate suprasolicitate. Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a dezvolta medicamente inovatoare și pentru a identifica cele mai promițătoare terapii.

Pentru a ne uni forțele în vederea accelerării dezvoltării, fabricării și aprovizionării, lansăm o nouă strategie a UE privind terapiile împotriva COVID-19. Cercetarea este în curs de desfășurare și, în timp ce în UE și în întreaga lume se desfășoară zeci de proiecte, în prezent avem un medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Obiectivul strategiei noastre va fi să ne asigurăm că, până în octombrie, dezvoltăm și autorizăm trei noi terapii eficace împotriva COVID-19 care au potențialul de a schimba cursul bolii.

Este un obiectiv ambițios, dar fezabil – și este necesar. Experiența de anul trecut ne-a demonstrat că singura modalitate de a obține rezultate reale și de a face o schimbare pentru cetățenii noștri este colaborarea la nivelul UE. Forța strategiei noastre va consta în coordonare și acțiune comună, începând de la cercetare, dezvoltare, fabricare, aprobare, punere la dispoziție și până la utilizarea finală a medicamentelor.

Ca un prim pas, ne vom asigura că sprijinim cercetarea și dezvoltarea celor mai promițătoare terapii. De asemenea, vom mobiliza investiții din bugetul UE pentru capacități de producție flexibile, pentru a ne asigura că terapiile împotriva COVID-19 sunt produse în cantități suficiente de îndată ce sunt autorizate. Următorul pas va fi să identificăm, printre terapiile candidate, cele mai promițătoare cinci terapii care pot ajuta la tratarea COVID-19 (atât a formei actuale, cât și a celor datorate formelor mutante ale virusului). Cunoștințele științifice de care dispune Agenția Europeană pentru Medicamente vor fi mobilizate în fiecare etapă a procesului, pe măsură ce inventariem medicamentele promițătoare împotriva COVID-19. În paralel cu dezvoltarea și introducerea pe piață de noi terapii, trebuie să ne asigurăm că statele membre au acces la acestea cât mai rapid posibil, prin punerea în comun a puterii noastre de negociere și asigurarea accesului echitabil. Suntem pregătiți să sprijinim statele membre să achiziționeze cel puțin trei noi terapii autorizate până la sfârșitul anului 2021. Asigurarea faptului că medicamentele ajung la cetățenii din întreaga UE în cel mai scurt timp și în modul cel mai echitabil cu putință necesită colaborare și lucru în echipă.

Noile noastre acțiuni în domeniul terapiilor reprezintă un exemplu excelent al valorii pe care o va aduce viitoarea autoritate a UE pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară. Prin capacitatea de a anticipa amenințările emergente, de a dispune de resursele și procedurile medicale esențiale pentru a activa rapid mecanismele de criză și de a avea sisteme de sănătate și lanțuri de aprovizionare puternice și reziliente pentru a putea face față presiunilor generate de pandemii, putem acoperi lacunele în ceea ce privește pregătirea noastră pentru viitoarele crize sanitare. Atunci când timpul este un factor esențial, este vital să fim pregătiți.

De asemenea, strategia UE privind terapiile împotriva COVID-19 marchează încă un pas către obiectivul de a ne readuce viețile, economiile și societățile pe drumul cel bun. Strategia face parte, de asemenea, dintr-o uniune europeană a sănătății puternică și veritabilă, în care toate țările UE se pregătesc și răspund împreună la crizele sanitare și asigură disponibilitatea unor consumabile medicale accesibile și inovatoare, inclusiv disponibilitatea terapiilor necesare pentru combaterea COVID-19.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.