EXCLUSIV Parlamentul elvețian discută o posibilă nouă contribuție în domeniul sănătății din România

 

Parlamentul elvețian discută o posibilă nouă contribuție a Bernei la reducerea disparităților economice și sociale din România, contribuție ce va fi folosită și în domeniul medical. Anunțul a fost făcut de Ambasadorul Elveției la București. Arthur Mattli, în exclusivitate pentru Ro Health Review.

“Vorbim despre o a doua contribuție elvețiană, care va fi foarte, foarte importantă. (Proiectul – n.r.) se află în Parlamentul elvețian. Așteptăm o decizie. Deci sper să o văd cât mai repede, pentru a începe discuțiile cu Guvernul român. Nu este vorba numai de sănătate. Este vorba despre domeniile în care Guvernul României consideră că putem reduce, împreună, disparitățile economice și sociale din România”, a spus el.

El a insistat că, independent de deciziile care mai trebuie luate, “sunt atât de multe parteneriate minunate după 25 de ani între medici din Elveția și medici de aici, între instituțiile elvețiene și instituțiile de aici, iar aceste lucruri vor continua”.

Diplomatul a explicat că 25 de ani de parteneriat între Elveţia şi România în domeniul serviciului de urgenţă au însemnat enorm pentru țara noastră.

“Putem spune că este vorba de o transformare totală. O transformare totală de la un serviciu care se ocupa de puncte la un serviciu care este acum la nivel național, la un serviciu care este foarte, foarte profesionist,  un serviciu cu standarde foarte înalte, un serviciu care a adoptat chiar și standardul ISO 9001 (referitor la managementul calității – n.r.). Deci vorbim despre un serviciu de urgență de nivel foarte, foarte înalt”, a subliniat el.

 

Cooperarea româno-elveţiană în domeniul serviciilor de urgenţă a salvat vieţi

 

Cooperarea româno-elveţiană în domeniul serviciilor de urgenţă a salvat vieţi, a declarat miercuri secretarul de stat în MAI Raed Arafat, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Ateneul Român. El a explicat pentru Ro Health Review ce a însemnat această cooperare.

“A însemnat o schimbare majoră în sistemul de urgență, a însemnat crearea unei echipe imense – medici, asistenți, paramedici, pompieri, voluntari, piloți – toți care să vină împreună și să lucreze pentru un singur scop – să salveze vieți. A însemnat crearea unui nivel de calitate în sistemul de urgență. A însemnat întărirea sistemului, care începuse să evolueze cu SMURD-ul și cu serviciile de Ambulanță. Ne-au luat de la un nivel mult sub cel al Uniunii Europene și ne-au adus încet-încet, împreună și cu alte organizații care s-au implicat, ne-au adus foarte aproape de unde este Europa acum și vorbesc de Europa care are sisteme avansate. Deci salvăm mai multe vieți (…). Este programul care a avut un impact major și poate cel mai mare impact asupra evoluției sistemului de urgență din România”, a spus el.

Raed Arafat a prezentat și câteva exemple concrete de programe.  Printre ele se numără pregătirea rezidenților, ce a inclus traducerea și tipărirea de cărți când încep rezidențiatul. Au fost realizate și manuale pentru asistenții medicali în domeniul de urgență, precum și pentru paramedici. “Dispecerizarea, în colaborare cu finlandezii, dar cu finanțare elvețiană, unde încercăm să creăm dispeceri profesioniști în domeniul urgenței (…), pentru ca preluarea apelului să fie mai eficientă”, a mai oferit el ca exemplu.

În ceea ce privește valoarea la care s-a ridicat această cooperare, “suma este de ordinul milioanelor de euro, însă nu suma este importantă, ci flexibilitatea cu care au fost implementate proiectele (…), care erau cruciale”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius Brădăţan a spus că cei 25 de ani de colaborare care s-au petrecut cu precizie de ceas elveţian au contribuit la ceea ce au ajuns astăzi serviciile de urgenţă.

„Cele şase programe care s-au dezvoltat cu sprijinul Confederaţiei Elveţiene au dovedit şi au arătat că se poate să avem un exemplu de succes”, a spus Brădăţan.

Potrivit consilierului de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun, cei 25 de ani de cooperare româno-elveţiană s-au concretizat în proiecte comune de îmbunătăţire a structurii serviciilor de urgenţă şi a accesului pacienţilor la aceste servicii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.