EXCLUSIV Patru tipuri de servicii prestate de medicii de familie, nedecontate de CNAS: Cine plătește adeverințele sau vaccinarea la cerere

Medicul de familie Mihai Moisescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Gorj, atenționează asupra stabilirii și încasării onorariului pentru servicii furnizate unor beneficiari, dar nedecontate de casa de asigurări, precum eliberarea de adeverințe, vaccinarea la cerere sau servicii solicitate în afara programului de activitate, de către asigurați.

Medicul de familie Mihai Moisescu a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că tot ce iese din contract, ca servicii medicale, dar care sunt cuprinse în curricula de specialitate, trebuie plătit de cineva.

“Dacă eu am contract de la ora 8.00 la 13.00 și cineva cine vine la mine la 13.20, nimeni nu mă mai plătește. Trebuie să mă plătească pacientul. În contractul meu scrie că am activitate între 8.00 și 13.00. Plătește pacientul, plătește un terț care poate fi o societate de asigurări privată, îi plătește compania, pe bază de abonament, deci cineva trebuie să plătească. Este o muncă ca oricare alta. Cei din spitale nu prestează gratuit, ei primesc bani de la spital, iar spitalul ia bani de la casa de asigurări”, a exemplificat medicul de familie.

Un alt exemplu dat de medicul de familie este vaccinarea, atât cea gratuită, cât și cea la cerere.

“Există două feluri de vaccinare: cea pe care noi o facem în mod gratuit, celor care sunt nominalizați ca atare pentru bolnavii cronici, pacienții de o anumită vârstă, personalul medical, toți sunt nominalizați printr-un ordin, că vor fi vaccinați cu doza dat gratuit de Ministerul Sănătății, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează medicilor o sumă de bani pentru fiecare vaccinare făcută, respectiv 27 de lei. Pe lângă această vaccinare, există vaccinarea voluntară. Toți care nu sunt între cei nominalizați de către DSP, se duc la farmacie, își cumpără vaccinul, vine la medicul de familie, îi plătește conform onorariului afișat și este vaccinat. Probabil că în jur de 40 – 50 de lei costă o asemenea inoculare. Trebuie făcut un consult și după inoculat”, a declarat același medic de familie.

Adeverințele și avizele pentru școală și grădiniță

În ceea ce privește situația avizelor epidemiologice necesare pentru începerea școlii și a grădiniței, medicul de familie este de părere că acestea ar trebui plătite de instituția de învățământ care le solicită.

„ Cine cere acest aviz? Școala. În mod normal, școala ar trebui să trimită o hârtie prin care solicită aviz pentru sport sau pentru altceva, pentru elev. Eu consult, constat starea de sănătate, îi dau avizul, și facturez către școală suma. Școala ar trebui să îmi plătească acești bani”, a afirmat Mihai Moisescu, adăugând că în lege scrie că se plătesc toate documentele cerute de instituții care au nevoie de ele.

Medicii de familie, “emitenți de bilete de trimitere”

În acest context, medicul Mihai Moisescu susține că această categorie profesională, a medicilor de familie, a fost “denigrată”, fiind considerați doar “niște emitenți de bilete de trimitere și de copiat rețete”.

Vă prezentăm în continuare apelul lui Mihai Moisescu, către colegii săi, medici de familie:

“Dragi colegi, doresc să vă reamintesc un “amănunt” al existenţei noastre profesionale pe care, se pare, o mare parte dintre noi l-am uitat: stabilirea și încasarea onorariului cuvenit pentru servicii furnizate unor beneficiari dar neplătite de CJAS:

1. Eliberarea unor adeverinţe pe care, diverse instituţii interesate în cunoaşterea stării de sănătate a unei persoane aflată pe lista unui medic de familie, le solicită. Aş începe cu adeverința pentru sport a elevilor şi aş continua cu adeverinţa necesară pentru obţinerea unui permis de conducere auto, adeverinţa ce certifică starea de sănătate a unei persoane ce doreşte să plece în străinătate pentru a desfăşura o activitate lucrativă, etc….

2. Acţiunea de vaccinare la cerere, activitate ce va fi extrem de solicitantă dacă ne gândim la vaccinarea antigripală a persoanelor ce nu figurează în catagrafiile noastre. Dacă farmacia încasează 55 de lei pentru un vaccin, nu văd de ce un cabinet medical nu poate încasa cei 27 de lei (minim) pe care îi plăteşte CJAS pentru efectuarea unei vaccinări ?

3. Orice serviciu solicitat în afara programului de activitate sau în orice alt fel decât este stipulate în normele de aplicare a CoCa (frecvenţa acordării…) de către persoane asigurate aflate pe lista medicului sau oricând, de către neasiguraţi sau asiguraţi aflaţi pe alte liste decât a medicului solicitat (cu excepţia urgenţei în timpul programului de activitate).

4. În general, orice alte activităţi ce sunt cuprinse în curicula de medicină de familie, sunt solicitate şi nu sunt plătite de către CJAS.
Dragi colegi, după cum vedeţi, nu putem constata vreo intenţie din partea decidenţilor de a ne plăti decent, aşa că trebuie să ne vedem singuri de viaţa noastră, beneficiind de dreptul legal și inalienabil al oricărei întreprinderi private de a încasa plata pentru serviciile efectuate. Tot ce v-am spus până acum este legal şi nu implică niciun risc dacă se respectă regula eliberării de chitanță (bon fiscal) beneficiarului de serviciu”.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.