Tudor Toma, medic pneumolog la Londra, a declarat pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview că pentru pacienții cu COVID-19 care sunt internați există un risc crescut de a face infecții nosocomiale, din cauza faptului că barierele de apărare obișnuite ale plămânului sunt afectate de infecția virală.
Medicul român a spus încă că în aceeași situație se află și alți pacienți cu afecțiuni respiratorii cronice, unde mecanismele de apărare sunt la fel afectate.
De asemenea, medicul Tudor Toma a precizat că aceasta este o problemă care nu poate să fie eliminată complet, fiindcă depinde de mecanismele de apărare ale pacientului.
“ Trebuie înțeles că aerul pe care-l respirăm nu este steril, și nu poate fi steril în mediu de spital, deci riscul depinde de cât de mult putem să prevenim infecția cu mecanismele de apărare imune și non-imune ale organismului, iar orice modificare a acestora duce la creșterea riscului de infecție”, a explicat medicul pneumolog.
Risc de infecţie nosocomială ridicat pentru pacienţii intubaţi
Acesta a spus că la pacienții intubați riscul de a face infecţie nosocomială este şi mai mare, din cauza faptului că circulația aerului în plămânul ventilat artificial nu favorizează “curățarea” naturală a plămânului.
“ Pacienții sunt în general grav bolnavi și sistemul lor imun este deficitar, au multiple medicamente administrate, plus o mulțime de tuburi introduse în organism”, a completat medicul care profesează în Marea Britanie. Există însă şi o serie de cauze ale infecţiilor nosocomiale legate de practica medicală.
Potrivit medicului, printre acestea se numără:
• menținerea pe o durată prea lungă a unor catetere sau tuburi de dren,
• interacțiune neprotejată (igiena mâinilor, mănuși, șorț de protecție) de la un pacient la altul,
• administrarea de tratamente (antibiotice) care nu sunt necesare,
• administrarea de antibiotice pentru o durată prea lungă
• nemodificarea schemei terapeutice în funcție de antibiogramă
• lipsa unor îngrijiri generale acordate pacienților (igienă, fizioterapie, etc).
Medicul pneumolog a adăugat că în general, în Marea Britanie, în fiecare spital există microbiolog, care verifică tratamentele antibiotice acodrate fiecărui pacient, sugerează modificări dacă este cazul, plus există o echipă de “infection control”, formată din asistente instruite să observe actul medical și să atenționeze acolo unde apar încălcări ale protocolului de menținere scăzută a riscului de infecții intraspitalicești.
Dr. Toma a precizat că problema infecţiilor nosocomiale este abordată destul de riguros în Marea Britanie.
Întrebat cât de dese sunt cazurile de infecţii nosocomiale în rândul pacienţilor internaţi cu afecţiuni respiratorii cronice în Marea Britanie, medicul a spus că dacă se consideră doar pneumonia ca infecție intraspitalicească, incidența variază în funcție de tipul și vârsta pacienților internați, fiind între 0,5% și 8,3%, depinzând de perioada de spitalizare.