EXCLUSIV Pope (SANITAS), despre plata personalului implicat în vaccinarea antiCOVID: Sumele nu sunt neapărat rele, dar proiectul nu este clar. Se va legifera plata cu ora

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, legat de plata personalului medical implicat în vaccinarea împotriva COVID-19, că prin adoptarea Ordonanței de urgență se va legifera o plată cu ora, ceea ce în România nu există în prezent.

“Contractele de muncă în țara noastră, după Codul Muncii, nu se plătesc cu ora, iar noi vorbim de oră întreagă, fracțiune de oră, obligația de a efectua un număr de ore, mai mic sau mai mare”, a declarat Iulian Pope.

Reprezentantul Sanitas a spus că nu se știe cum au fost calculate aceaste sume, respectiv de 100 de lei pentru un medic care participă la vaccinare, 50 de lei pentru un asistent şi 25 de lei pentru un registrator, pentru că diferența la salariul de bază actual între un medic și o asistentă este de 1 la 3, nu de 1 la 2, între un asistent și un registrator, nu este de 1 la 2, ci 1,1.

Sume mai mari, pentru echipele mobile pentru zonele rurale

“Sumele nu sunt neapărat rele, dar nu este clar proiectul de ordonanță. Vor trebui niște sume mai mari pentru că echipe mobile se vor deplasa în zonele rurale unde nu avem medici, în faza actuală a vaccinării, medicii, asistenții, registratorii medicali sunt angajați în spitale, centrele funcționează în cadrul spitalelor, își primesc de acolo salariile, nu a cerut nimeni această compensație. Trăim aceeași situație ca la stimulentul de risc pe care nici acum nu l-au primit toți. Sunt sume pe care Guvernul din nou le promite și, cel mai probabil, nu se va ține de promisiuni. La fel, autoritățile locale vor trebui să plătească acești bani. Nu știm dacă au, nu au bugete aprobate. Sunt o serie de lucruri complicate. Nu este așa simplu doar să anunți că acești oameni vor primi o bonificație”, a explicat Iulian Pope.

Potrivit acestuia, proiectul de Ordonanță vorbește despre compensații financiare pentru medici, asistenți și registratori, alții decât cei angajați.

“Vorbesc despre acei angajați pe perioadă determinată doar pentru lucrat în centre de vaccinare. Din document, nu reiese că medicii, asistenții și registratorii care lucrează într-un spital și sunt delegați în aceste centre de vaccinare vor primi o bonificație suplimentară. Putem vorbi despre o colaborare, după ce un cadru medical își termină programul, poate merge într-un centru să vaccineze.  Sau dacă un asistent nu lucrează, se angajează pe perioadă determinată în aceste centre și atunci va primi acești bani.  Din proiectul de ordonanță, nu reiese dacă sumele sunt nete sau brute. Nu știm cum au calculat această sumă”, a afirmat reprezentantul Sanitas.

În opinia sa, ar trebui să existe o diferențiere în ceea ce privește plata personalului de vaccinare dintr-un spital, de exemplu, și cel detașat în zonele rurale.

“În momentul în care detașezi o persoană într-o altă zonă, prin unități mobile care vor efectua aceste vaccinuri, trebuie să îi dai o compensație financiară. Asta nu înseamnă că nu îi mai plătești salariul acolo unde este angajat. Noi am trăit situații pe perioada stării de urgență și alertă în care medici și asistenți medicali au fost detașați și nu și-au primit drepturile salariale nici de la angajatorul de la care a fost detașat, nici de la cel la care a fost detașat. A fost nevoie de intervenții serioase. O asemenea, ordonanță trebuie clarificată, discutată și așezată din perspectiva asta”, a adăugat Iulian Pope.

„Transparența decizională nu este un moft”

El a precizat că transparența decizională nu este un moft, este o obligație legală a Ministerului Sănătății, în calitate de inițiator al documentului, care trebuie să respecte legea, să o discute cu partenerii sociali.

“Ne-am obișnuit cu această situație aberantă în care cei care vor trebui să se supună regulilor stabilite prin ordonanță de urgență nu sunt consultați. Înțeleg că nici medicii de familie nu au fost consultați la scrierea acestei ordonanțe.  Se va legifera o plată cu ora, ceea ce în România nu există. Contractele de muncă în țara noastră după Codul Muncii nu se plătește cu ora, iar noi vorbim de oră întreaga, fracțiune de oră, obligația de a efectua un număr de ore, mai mic sau mai mare”, a mai spus Pope.

Ordonanţă de urgenţă pentru plata personalului medical implicat în vaccinarea împotriva COVID-19 prevede ca un medic care participă la vaccinare să fie remunerat cu 100 de lei pe oră, un asistent cu 50 de lei şi un registrator cu 25 de lei.

Spre comparație, în Austria, membrii personalului sanitar vor primi câte 25 de euro pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 administrată, plus un bonus de 150 de euro pe oră, dacă vor trebui să se deplaseze la cămine de bătrâni.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.