EXCLUSIV Pope (Sanitas): Vor fi blocaje în sistemul sanitar, dacă nu se aplică legea salarizării unitare. Vom merge până la întreruperea activităţii

Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, a declarat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro, că angajaţii din Sănătate sunt revoltaţi faţă de situaţia creşterilor salariale şi, începând din ianuarie, se aşteaptă la întreruperea activităţii, dacă legea salarizării unitare nu va fi aplicată.

”În luna ianuarie, dacă lucrurile nu se vor rezolva și dacă nu vom avea un calendar clar de aplicare a legii salarizării unitare, vom sprijini acțiunile de protest ale lucrătorilor sub orice formă, chiar până la întreruperea activității. Colegii mei se simt ca într-o cursă de șoareci, când tot alergi și cobori și ești în același punct. De patru ani, din 2017 așteaptă să primească creșterile salariale promise până în 2022. Iată că 2022 bate la ușă și ei au primit doar jumătate din promisiuni. Lucrurile acestea nu pot continua așa. Întreruperea activității va fi, în primul rînd, pe partea de personal TESA, personal de îngrijire. Nu putem afecta pacienții care sunt urgențe medicale. Probabil că vor fi întârzieri în achiziția de materiale sanitare, de aparatură. Vor fi niște blocaje în sistemul sanitar, dacă lucrurile vor continua așa”, a declarat Iulian Pope.

Creșterile salariale, o pomană a Guvernului

Prin aceste creșteri salariale, Guvernul a încercat să ofere pomană lucrătorilor din sistemul sanitar, afirmă reprezentantul Sanitas.

”Mai bine nu dădeau nimic și stabileam un calendar clar de aplicare integrală a legii salarizării unitare. Încă de la aplicarea Legii 153 s-au creat o groază de discriminări. Și acum se continuă aceste discriminări prin aceste creșteri salariale nesemnificative. Au dat pentru infirmiere, brancardieri, îngrijitoare o sumă nesemnificativă, iar pentru alții nu au dat nimic. Deci, creșterile salariale sunt aproape pomană”, susține Iulian Pope.

Și infirmierele sunt în prima linie, au stat cel mai mult la patul bolnavilor în pandemie

Iulian Pope subliniază că și infirmierele se află în prima linie în lupta cu pandemia COVID-19, chiar dacă au cele mai mici salarii din sistemul sanitar.

”Ce nu înțeleg guvernanții este că și infirmierele sunt în prima linie. Sunt cele care au stat cel mai mult echipate în combinezoane, au stat cel mai mult la patul bolnavului și au cele mai mici salarii din sistemul sanitar”, a spus Iulian Pope.

Aproximativ 100 de membri ai Federației Sanitas protestează, joi, în fața Parlamentului României.

”Revendicările noastre sunt clare. Vorbim de aplicarea legii salarizării unitare. Guvernul nu a mulțumit așteptările lucrătorilor din sistemul sanitar. Aceștia au primit o creștere salarială nesemnificativă, de puțin peste 100 de lei. Avem și categorii de personal, precum TESA, muncitori de deservire, care nu au primit nici măcar această mărire. Și aceste categorii de persoane sunt extrem de importante în buna desfășurare a unei unități medicale. Ați văzut câte incendii am avut în acești doi ani de pandemie. Este inacceptabil ca muncitorii, electriceinii să lucreze pe o sumă de 1.700 lei, venit net pe lună. Lucrătorii sanitari sunt cea mai importantă resursă în perioada pandemiei”, a explicat Iulian Pope.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.