EXCLUSIV Președintele ANMCS, despre suspendarea acreditării Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș

Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că acreditarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș va fi retrasă dacă în termen de șase luni, unitatea medicală nu își remediază deficiențele.

“ Ei au făcut un plan. Mâine trebuie să ni-l transmită. Este un plan de conformare, de rezolvare a problemelor, cu termene de rezolvare și cu măsuri pe care le-au luat acum pentru a putea lucra în continuare, pentru că ei au confirmat că într-adevăr blocul operator de acolo este cu probleme și trebuie să ne spună cum au lucrat. Inclusiv direcția sanitară, am făcut adrese către ambele instituții, și așteptăm să ne spună ce au de gând să facă. Retragerea acreditării este este diferită de suspendare”, a precizat Vasile Cepoi.

Președintele ANMCS a explicat că suspendarea acreditării s-a produs din cauza degradarea încăperii și spațiilor în care funcționează blocul operator de la secția Ortopedie – Traumatologie.

Cepoi: Direcția Sanitară nu ne-a lămurit dacă le-a dau sau nu voie să lucreze mai departe

“Pereții trebuiau vopsiți de multă vreme, nu au fost făcuți. Ei au avut în plan. De mult au solicitat bani, dar nu au avut ce face. Problema este că trebuia să continue activitatea acolo. Direcția Sanitară nu ne-a lămurit dacă le-a dau sau nu voie să lucreze mai departe. Treaba este a direcției sanitare acum”, a spus Cepoi.

Acesta a adăugat că spitalul a început deja renovarea și “ei fac un plan de remediere a deficiențelor respective, cu termene de realizare. Regula cu suspendarea acreditării este că dacă în termen de șase luni nu se remediază deficiențele, atunci retragem acreditarea. Aveau în planul de dezvoltare, planul de acțiuni pe anul acesta, de anul trecut de fapt, dar nu au reușit să finalizeze ”.

Pandemia a amânat renovarea programată pentru luna martie 

În același timp, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș au anunțat că renovarea Blocului operator I cu săli de operaţie ortopedie-traumatologie era programată a se efectua în luna martie 2020, dar, din cauza contextului epidemiologic cauzat de pandemia COVID-19, aceasta a fost sistată, fiind reorganizate circuitele funcţionale în întreg spitalul, întrucât acesta a fost desemnat spital suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al SCJU Târgu-Mureș, emiterea ordinului de suspendare a acreditării nu afectează buna desfăşurare a activităţii spitalului.

“În opinia noastră, măsura luată de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate este disproporţionată în raport cu deficienţele constatate (pereţi exfoliaţi, crăpături în paviment), neconformităţi care nu au pus în pericol siguranţa pacientului în cadrul Blocului operator ortopedie-traumatologie”, au subliniat reprezentanții Spitalului.

Ei au explicat că în urma “aspectelor negative apărute în spaţiul public referitoare la condiţiile igienico-sanitare din Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie, respectiv Bloc Operator I – Ortopedie şi Traumatologie, conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (A.N.M.C.S.) a emis Ordinul 238/08.07.2020 privind suspendarea acreditării Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş până la remedierea deficienţelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni”.

Potrivit reprezentanților unității medicale, în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea Ordinului 238/08.07.2020, înregistrat în cadrul unităţii sanitare în data de 10.07.2020, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş trebuie să elaboreze şi să transmită către A.N.M.C.S., spre avizare, planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării.

“Subliniem faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş funcţionează în baza Autorizaţiei de funcţionare nr. 1415/27.09.2019 cu Program cadru de conformare, asumat în anul 2018, pe o perioadă mai mare de 24 de luni, cu termen de finalizare 31.12.2020, unul din obiective fiind renovarea Blocului operator I cu săli de operţie în specialitatea ortopedie-traumatologie”, se arată în comunicatul Spitalului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.