Din cei 56.000 de medici care profesează în România, cu drept de liberă practică, 10.500 sunt medici de familie, care au contrat cu CNAS. Vârsta medicilor de familie reprezintă principala problemă a acestei specialități, aproximativ 40% dintre ei având peste 61 de ani și sunt distribuți neuniform, majoritatea concentrată în marile orașe. Acest lucru face ca în țara noastră să existe 424 de localități fără medic de familie și alte 1.100 de localități care au un necesar neacoperit.
În aceste condiții, prof. Dr. Daniel Coriu, președinte Colegiul Medicilor din România (CMR), a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că „asistăm la o adevărată deșertificare a României”, iar foarte curând ne vom confrunta cu „această mare problemă a lipsei medicilor de familie”.
În prezent, un număr de 10.500 de medici de familie au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar dintre acești, 40% lucrează în mediul rural, în timp ce doar 25% și locuiesc în comune și sate, potrivit președintelui CMR.
Prof. Dr. Daniel Coriu a spus că principala problemă a medicinei de familie este vârsta medicilor, 40% dintre aceștia având peste 61 de ani, în timp ce doar 3,5% dintre cei care practică această specialitate au sub 35 de ani.
„Din datele noastre, aproximativ 40% dintre medicii de familie au peste 61 de ani. Asta înseamnă că foarte curând nu vom mai avea medici de familie. Pe de altă parte, sub 35 de ani avem doar 3,5% medici de familie. Avem județe, precum Satu Mare, unde de zece ani nu a mai intrat în sistem niciun tânăr medic de familie. Asistăm la o adevărată deșertificare a României. Din datele oferite de Casa Națională de Asigurări în 2018, ulterior aceste date nu au mai fost oferite publicului, 424 de localități nu au medic de familie, iar aproximativ 1.100 de localități au un necesar neacoperit de medici de familie. Foarte curând, în viitorul apropiat, noi vom avea această mare problemă cu lipsa medicilor de familie”, a declarat președintele CMR.
Prof. Dr. Daniel Coriu: Specialitatea medicinei de familie, neatractivă
Prof. Dr. Daniel Coriu a explicat că specialitatea medicinei de familie este neatractivă din cauza birocrației excesive, a presiunii financiare, dar și a mediului de lucru când vine vorba despre mediul rural.
„Principalul motiv este legat de mediul de lucru. Medicul dorește să lucreze într-un mediu de lucru atrăgător, atractiv, performant, cu infrastructură modernă. Nu în ultimul rând contează infrastructura socială, accesul la școală, pentru familie. Toate acestea contează pentru un medic atunci când își alege locul de muncă. Noi putem face o strategie care să fie cu instrumentele pe care le avem la îndemână, dar rezolvarea acestui fenomen va ține de evoluția societății. Medicul dorește în primul rând dezvoltarea profesională. Dacă vorbim în mod particular despre medicina de familie, aici statul român trebuie să ia de urgență măsuri, trebuie să transformăm această specialitate într-o specialitate mai atractivă, să reducem acea presiune birocratică și financiară asupra medicului de familie. Nu în ultimul rând, trebuie să existe o implicare a autorităților locale, a comunității locale, dacă ei doresc să aibă un medic care să fie lângă ei, trebuie să ofere ceva. Putem vorbi despre stimulente pentru medicii care lucrează în mediul rural, cumva să facem acel loc de muncă mai atractiv”, a spus prof. Dr. Daniel Coriu.
În acest sens, președintele CMR a afirmat că avem nevoie de o strategie la nivel național, iar atragerea medicilor în mediul rural depinde de politica Guvernului.
Totodată, prof. Dr. Daniel Coriu a atenționat că dincolo de deficitul de medici din România, cea mai mare problemă este distribuția neuniformă.
„Aproximativ 50% dintre acești medici, ceea ce reprezintă aproape 29.000 de medici sunt concentrați în București și cinci județe, respectiv Cluj, Timiș, Iași, Dolj și Mureș. Sigur, în aceste zone, avem un număr suficient de medici, chiar peste media europeană. În restul județelor, sunt sub 27.000 de medici. Și asta în timp ce 12 județe au sub 500 de medici și trei județe au sub 300 de medici”, a spus președintele CMR.
Referitor la distribuția pe specialități, președintele CMR a spus că se observă aceeași concentrare, înregistrându-se un deficit major în anumite județe, de medici ATI, de specialiști în neonatologie, în hematologie sau în oncologie.