Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că pacienții s-ar simți mai în siguranță dacă atunci când ar apela la un serviciu medical ar ști că personalul este vaccinat anti-COVID, pentru că riscul infectării cu noul coronavirus ar fi mai mic.
Radu Gănescu a spus că în condițiile în care tulpina Delta este foarte contagioasă, riscurile foarte mari de îmbolnăvirea sunt tot în spital și vin tot de la personalul medical, iar orice medic infectat sau orice secție închisă nu va face altceva decât să scadă accesul pacienților care au nevoie de servicii medicale.
„Dacă ne uităm în anul 2020, când a început această pandemie, vom vedea unde au fost primele focare de infecții și care au fost primele categorii de persoane care s-au infectat. Ne aducem aminte, că ele au fost spitalele, personalul medical, medicii, au fost cei care fiind în prima linie au avut cel mai mare risc. În condițiile în care tulpina Delta este foarte contagioasă, e clar că riscurile foarte mari sunt tot în spital și tot către persoanlul medical. Din această cauză, noi am crezut că din punct de vedere al responsabilității nu trebuie să discutăm dacă vrem sau nu vrem, dacă facem sau nu facem, trebuie să discutăm cât de în siguranță putem să plasăm pacienții în sistemul de sănătate, în România, care și așa nu este unul foarte performant. Din punctul acesta de vedere, să sperăm că lucrurile nu vor avea o întorsătură urâtă pentru că orice secție închisă, orice medic infectat, nu va face altceva decât să scadă accesul pacienților care au nevoie de servicii medicale. Și acestea sunt consecințe pe care le știm deja din primele valuri ale pandemiei”, a declarat Radu Gănescu.
Afirmațiile sale vin în contextul în care Ministerul Sănătății a renunțat la proiectul prin care personalul medical nevaccinat anti-COVID-19 să fie obligat să se testeze periodic pe banii poprii.
Reprezentantul COPAC a spus că vaccinarea anti-COVID-19 a persoanlului din Sănătate trebuie făcută în același timp cu testarea.
„Faptul că este testat este un lucru bun, suntem de părere că vaccinarea merge împreună cu testarea. Lucrurile trebuie făcute complementar pentru a scădea riscul. Așa cum știți, și pacienții trebuie să prezinte se testeze, dacă nu sunt vaccinați, atunci când merg la spital. De multe ori, spitalele nu au fonduri să îi testeze, iar pacienții se duc să se testeze din propriul buzunar. Iar lucrul acesta s-a întâmplat, din păcate, în ultima perioadă, și aș dori să nu se întâmple și cu medicii acest lucru, respectiv să nu fie testați permanent și lucrurile să scape de sub control”, a adăugat Radu Gănescu.
Întreabat cât de sigure sunt spitalele pentru pacienții care se internează cu diferite afecțiuni, în condițiile creșterii numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, reprezentantul COPAC a spus:
„Problema este cât de mult vor avea acces pacienții în aceste spitale pentru că cu cât crește numărul de pacienți COVID , e clar că scade numărul de paturi sau de spații pentru celelalte categorii de pacienți, care din păcate sunt numeroase și care, din păcate, au avut acees limitat în ultima perioadă. De aici, este, din punctul meu de vedere, o întreagă problematică, pentru că un număr mare de pacienți COVID vor aglomera spitalele, vor aglomera secțiile și va scădea
accesul celorlalte categorii. Asta ar fi prima problemă. Partea a doua de siguranță ține de cât de mult încercăm noi să protejăm, pacienții, personalul din sistemul medical, cei care lucrează acolo, pentru că au nevoie să continue toate acele măsuri de siguranță, să creeze toate acele circuite separate, pe care, din păcate, nu le avem încă în toate spitalele, nu sunt încă amenajate și creionate, fiind spitale vechi, să poată avea circuite separate, bineînțeles, măsurile pe care le știm și le discutăm , testarea și vaccinare. Lucrurile acestea ar oferi cât de cât un minimum de siguranță, încă avem pacienți care nu au ajuns la medic, care se feresc să meargă într-un spital de frica infecției și riscul pe care îl reprezintă la ora actuală”.
Radu Gănescu a spus că sunt și bolnavi care au această frică de a merge la spital, ca să nu se infecteze cu noul coronavirus.
„Încă sunt oameni care au această frică de a merge în spitale. Știu colegi pacienți care nu au fost de un an și ceva într-un spital pentru a-și monitoriza patologia pentru că, din nefericire, încă le este frică. Nu știu ce se va întâmpla de acum înainte, sperăm ca lucrurile să fie cât de cât sub un control minim minimorum, dar mi-este greu să cred în condițiile în care, din păcate, nu prea am văzut multe lucruri făcute de la începutul acestei pandemii și până acum, pentru că încă ne luptăm să avem echipamentele necesare pentru personalul medical, încă ne luptăm să avem circuite separate pe care nu am reușit să le creem, încă ne luptăm să convingem personalul medical să se vaccineze, încă ne luptăm să vedem cum vom face testarea. Eu cred că până acum ar fi trebuit să învățăm lucrurile acestea și să fie o rutină zilnică, dar se pare că ne prinde valul patru și stăm să ne gândim cum și ce facem, ceea ce este un lucru dezamăgitor pentru pacienții care au nevoie de acest sistem să fie funcțional, nu blocat, motiv pentru care am susținut și susținem testarea și vaccinarea”, a adăugat reprezentantul COPAC.