Prof.dr. Cristian Băicuş, șeful Secţiei Medicale II de la Spitalul Colentina, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2 poate să dea un alt val de îmbolnăviri, ceea ce ar putea avea o proporție mai mare față de tot ce s-a întâmplat până acum în România.
Totodată, prof.dr. Cristian Băicuş a spus că în România pare să fie o perioadă de acalmie, privind după numărul deceselor și al celor internați în secțiile de terapie intensivă.
În același timp, specialistul a precizat că România este una dintre puținele țări în care lucrurile sunt liniștite pentru că se testează mai puțin.
„Variantă britanică a tulpinii poate să dea un nou val. Fiecare val poate fi considerat și o nouă epidemie. Noua tulpină poate fi considerată un alt virus, dar înțeleg că sunt o mulțime de antigene comune, și vaccinul ar fi totuși eficace și impotriva ei. Acest nou val ar putea avea o proporție mai mare față de tot ce s-a întâmplat în România până acum pentru că este și mai infecțios, și se pare că, dă și boala mai gravă un pic, din ce s-a văzut până acum în Marea Britanie. Sperăm în acest vaccin, o să vedem cât va fi de eficient, cu această ocazie. Depinde și cât de repede și cât de multe persoane reușim să vaccinăm. Rămâne de văzut”, a afirmat prof.dr. Cristian Băicuş.
De asemenea, șeful Secţiei Medicale II de la Spitalul Colentina a spus că România s-ar putea întoarce la perioada din toamnă, când s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectări și decese zilnice cauzate de COVID-19.
„Vedeți că în Anglia este dezastru, în Franța cresc, în Olanda la fel. România este una dintre puținele țări în care lucrurile sunt liniștite tocmai pentru că se testează mai puțin. Probabil că și infectați grav sunt mai puțini. Asta este clar, pentru că măcar ei, cei cu insuficiență respiratorie, ar fi ajuns în spital. După numărul deceselor și al celor internați în secțiile de terapie intensivă pare să fie o acalmie. Se aștepta un val puternic și după Sărbătorile de iarnă, iată că el încă nu a venit. Rămâne de văzut dacă am scăpat, ne va ajuta vaccinul sau ne va veni valul”.
Explicațiile profesorului Băicuș vin în contextul în care consilierul ştiinţific principal al Guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy, consideră că noile mutații ale virului SARS-CoV-2, identificate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, echivalează cu începerea unei noi epidemii, în ciuda găsirii de noi metode de tratament.
De altfel, specialistul este de părere că dacă în prezent prevalența noilor cazuri de COVID-19 este de 1,4-1,5%, aceasta ar putea crește mai ales pe fondul mutației din Marea Britanie.
Franța a raportat, duminică, 18.436 de noi cazuri de COVID-19 şi 72 de decese asociate acestei boli. Numărul pacienţilor COVID-19 spitalizaţi a ajuns la 26.393. Din acest total, 2.965 sunt la terapie intensivă.