Prof. dr. Șerban Bubenek, președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), a declarat pentru Sănătatea TV și Rohealthreview, că în peste 40% dintre spitalele din România, cel puțin în secțiile ATI, rețelele de electricitate și gaze medicinale sunt depășite.
“În ceea ce privește neasigurarea corespunzătoare a contractelor de service și a mentenanței pentru echipamentele medicale, am semnalat și acestă problemă care se regăsește în mai mult dintre spitalele din România, pentru că fără ITP nu prea poți să circuli pe stradă pentru că te oprește poliția, dar fără contracte de mentenanță și service a unor aparate importante, de multe ori ești nevoit să tratezi pacienți, ceea ce nu este în regulă”, a atenționat prof. dr. Șerban Bubenek.
În acest context, reputatul medic anestezist a spus că Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) a identificat aceste probleme, le-a înaintat Ministerului Sănătății și a făcut publice aceste constatări, în urma unei analize ample, a peste 90% dintre secțiilor ATI dn România.
“Am trimis aceste memorii Ministerului Sănătății, Guvernului. Președintele Klaus Iohannis a luat la cunoștință aceste probleme, a convocat o întâlnire cu premierul, cu Ministerul Sănătății, cu secretarul de stat Raed Arafat și a convenit necesitatea implementării acestora, pentru că noi am identificat și sursele de finanțare, iar bugetul estimativ este de 150 de milioane de euro care poate fi atras din fonduri europene în următorii ani, pentru rezolvarea acestor probleme”, a afirmat prof. dr. Șerban Bubenek.
Acesta a mai spus că o altă chestiune care macină sistemul de sănătate și poate produce accidente grave este faptul că printre multiplele cauze care pot duce la declanșarea unui incendiu într-un spital, chiar atunci când apare o sursă de foc ce poate fi chiar și o mică scânteie, este prezența unei concentrații anormale de oxigen în aerul ambiental, acolo unde se administrează oxigen în concentrații terapeutice precum ATI-ul și blocuri operatorii.
“E clar că, din nefericire, cu ocazia pandemiei de COVID-19, când a crescut exponențial numărul de pacienți care necesită în același timp administrarea unor concentrații mari de oxigen, există pericolul producerii unor accidente, chiar dacă ar fi vorba de o mică scânteie care în condiții normale nu ar produce nimic. În condițiile în care concentrația de oxigen în aerul dintr-o cameră este mai mare de 25%, există posibilitatea arderii, care atunci când concentrația de oxigen este de 30% este ardere completă și cu flacără mare”, a spus președintele SRATI.
Prof. dr. Șerban Bubenek: Spitalele din România nu sunt ventilate corect
Prof. dr. Șerban Bubenek atenționează și asupra faptului că spitalele din România nu sunt ventilate corect.
“Poate 10% dintre spitale au centrale de ventilație și de aer condiționat corecte care sunt în stare să reîmprospăteze aerul din cameră, altfel ventilația trebuie să se facă deschizând geamurile, ceea ce în secolul XXI nu este cea mai bună soluție. De asemenea, nu există în spitalele din România posibilitatea monitorizării continue a concentrației de oxigen în aerul din aceste incinte unde se administrează oxigen și care ar trebui să alarmeze atunci când concentrația crește peste aceste valori de siguranță. Se mai pot întâmpla multe lucruri cu administrarea de oxigen cu măștile obișnuite în fluxuri mari”, potrivit profesorului.
La o concentrație de oxigen de 30-40% se poate produce o combustie instantanee
Mai mult, prof. dr. Șerban Bubenek a spus că administrarea de oxigen din două sau trei surse pacienților cu COVID, care este este un nonsens medical, face să se acumuleze oxigenul în exces în anumite incinte, iar orice mică scânteie într-o cameră, într-o secție unde există o concentrație de oxigen de 30-40% produce o dramă, nu produce un incendiu ci o combustie instantanee.
“Bineînțeles că după aceea arde totul. Credem că lucrurile acestea trebuie rezolvate, trebuie să avem norme mai clare, să nu mai dăm voie să se construiască spitale fără să aibă centrale pe ventilație, trebuie să se construiască spitale care să aibă și sisteme moderne de stins incendiul, nu stingere cu apă și furtune. Trebuie să construiască spitale în care să existe posibilitatea de a monitoriza concentrația de oxigen din acele incinte unde se administrează oxigenul și în clipa în care concentrația devine periculoasă, să oprească administrarea de oxigen și să dea alarma. Acestea sunt măsurile pe care noi le credem potrivite și ele vin dintr-o lungă experiență, specialitatea noastră este legată de administrarea de gaze, anestezia inhalatorie este pâinea noastră cea de toate zilele în sala de operații, știm să folosim gazele medicinale, inclusiv oxigenul, avem cunoștințe de fizică. Lucrurile acestea trebuie împărtășite”, a adăugat prof. dr. Șerban Bubenek.
Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) a transmis că, după tragedia de la Piatra Neamț, a înaintat autorităților o analiză din care rezultă situația critică a sistemului sanitar, precum și o evaluare a bugetului necesar pentru rezolvarea acestor probleme, dar măsurile au întârziat să apară.
Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) a transmis că, după tragedia de la Piatra Neamț, a înaintat autorităților o analiză din care rezultă situația critică a sistemului sanitar, precum și o evaluare a bugetului necesar pentru rezolvarea acestor probleme, dar măsurile au întârziat să apară.