EXCLUSIV Prof. Dr. Doina Azoicăi, despre noua variantă de coronavirus: Posibil să producă infecții la persoanele cu imunitate față de variantele anterioare, dar nu în forme foarte grave

Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, a declarat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro, în legătură cu noua variantă de coronavirus descoperită în Africa de Sud, că este posibil să producă infecții chiar și la persoanele care au un anumit grad de imunitate față de variantele anterioare, dar nu forme foarte grave.

„Sigur, orice variantă nou intrată în circulație are anumite particularități care pot să fie infectante inclusiv pentru cei care au fost imunizați, prin infecția naturală cu tulpinile anterioare, sau prin vaccinare. Eu nu cred că această nouă variantă va fi larg infectantă, mai ales pentru cei care recent au trecut prin boală sau care au fost vaccinați, dar categoric, este posibil să producă infecția inclusiv la aceștia, dar nu forme foarte grave”, a afirmat medicul epidemiolog.

Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi a explicat că fenomenul de mutație se întâmplă mai ales în situația în care virusul întâlnește gazde susceptibile, în special dacă procentul din populația vaccinantă sau care nu a trecut prin boală nu este crescut.

„Este cunoscut faptul că evoluția pandemiei înseamnă circulația virusului SARS-CoV-2 care suferă periodic variații prin producerea unor mutații, ceea ce generează variante noi, fără să genereze o tulpină nouă de virus. Sunt variante ale tulpinii de SARS-CoV-2. Acest fenomen de mutație se întâmplă mai ales în situația în care virusul întâlnește gazde susceptibile, mai ales dacă procentul din populația vaccinantă sau care nu a trecut prin boală nu este crescut. Faptul că a apărut în Africa de Sud este o problemă legată de condițiile individuale și zonale, care au generat această presiune pentru lansarea unei noi variante de virus SARS-CoV-2″, a afirmat prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi.

Întrebată în cât timp crede că va ajunge noua variantă a coronavirusului și în România, medicul epidemiolog a spus că „este foarte greu de dat o prognoză despre cât de repede se poate transmite această variantă, pentru că se realizează în funcție de anumite condiții, față de măsurile care se iau local și la nivel internațional, pentru ca această variantă să nu fie difuzată în mai multe zone”.

De asemenea, prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi a explicat că apariția de noi variante este caracteristică circulației virusului în pandemie, astfel că ele se răspândesc la nivelul altor continente în funcție de mai multe cauze, respectiv măsurile care se iau față de cei care deja sunt infectați cu noua variantă, de a nu circula și de a nu vehicula virusul, și în funcție de contactele pe care persoanele infectate le au cu alte persoane din diferite teritorii.

În legătură cu adaptarea vaccinurilor anti-COVID la apariția de noi variante, prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi a spus că „sunt cercetări care sunt extrem de accelerate pentru a se obține un preparat vaccinal care să fie capabil să protejeze optimal, la o protecție de foarte bună calitate, de peste 90%, și pentru alte variante circulante ale SARS-CoV-2”.

„Cercetările sunt în curs, sunt grupuri de cercetători care au manifestat inferesul și chiar opțiunile pentru obținerea acestui preparat vaccinal și așteptăm ca rezultatele acestor eforturi să fie făcute publice și să fie posibil obținerea pe viitor a acestui vaccin, dar cu condiția ca populația să nu refuze vaccinarea (…), pentru că dacă populația nu se vaccinează nici cu serurile care acum ar putea să limiteze circulația variantei Delta, atunci considerăm că eforturile noastre și a celor care își dau silința să găsească soluții sunt în van”, a afirmat medicul epidemiolog.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.