Exclusiv: Prof. dr. Radu Vlădăreanu despre educația sexuală în școli: Trebuie să li se spună totul. Nu trebuie să păstrăm aceste informații ca și cum ar fi mari secrete

Președintele Societății Române de Obstetrică-Ginecologie, prof. dr. Radu Vlădăreanu, a declarat, în exclusivitate pentru pentru Sănătatea Tv și Ro Health Review că “educația sexuală trebuie începută un pic mai devreme de aparitia pubertății“.

“Cum fetele intră mai devreme în pubertate decât băieții, este foarte important ca ele să știe la ce riscuri se supun atunci când își încep viața sexuală, și dacă chiar vor s-o înceapă trebuie să aibă în vedere metodele de protecție, cum ar fi prezervativul care le ferește de o sarcină, dar și de anumite boli. Trebuie să li se spună totul. Nu trebuie să păstrăm aceste informații ca și cum ar fi mari secrete”, a explicat prof. dr. Radu Vlădăreanu.

Vârsta pentru a începe educația sexuală depinde de capacitatea fiecărui copil de a înțelege informațiile primite, susțin specialiștii.

“Cred că după vârsta de 6 ani ar fi ok, dar trebuie selectate informațiile cu foarte mare atenție și grijă. Ele trebuie filtrate în funcție de vârsta copilului și de maturitatea lui, și nu în ultimul rând de informațiile la care a fost expus anterior( filme porno, poze etc.) Copilul poate filtra informațiile oferite dacă acestea sunt date într-un mod corespunzător adaptat la vârsta și echilibrul lui emoțional”, a declarat, în exclusivitate, pentru Sănătatea Tv și Ro Health Review, psihologul Dan Ivănescu.

Începerea vieții sexuale devreme în lipsa maturității fizice, emoționale și psihice, poate afecta semnificativ și poate cauza chiar tulburări de comportament.

“Odată cu începerea pubertății, biologic vorbind, suntem pregătiți pentru a ne începe viața sexuală, dar nu cred că din punct de vedere psihic/psihologic suntem pregătiți pentru actul în sine. Nu știu dacă suntem apți să înțelegem exact ce și cum se întâmplă lucrurile” susține prof. dr. Radu Vlădăreanu.

“Poate apărea o aparentă maturitate forțată, poate apărea și o traumă dacă persoana respectivă nu prezintă o oarecare maturitate emoțională, pot apărea ulterior deviații comportamentale”, a avertizat psihologul Dan Ivănescu.

O eventuală sarcină sau o întrerupere de sarcină la vârste fragede poate conduce la apariția unor probleme care afectează sănătatea fizică, dar şi psihică.

“O întrerupere de sarcină nu este ceva normal la vârsta asta ca și sarcina de altfel. Riscurile care pot apărea în general în urma unui avort sunt hemoragia, infecțiile, iar anumite infecții pot rămâne în formă cronică, plus trauma psihică” explică prof. dr. Radu Vlădăreanu.

“Din punct de vedere psihic, întreruperea de sarcină e percepută ca o pierdere și urmează o perioadă de doliu în care regăsim sentimente puternice de vinovație, tristețe, anxietate, depresie și lucrurile pot merge și mult mai rău, situațiile diferă foarte mult de la un copil la altul și de sprijinul familiar de care dispune”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.