EXCLUSIV Prof.dr. Săndesc, despre reducerea bugetului pentru ATI cu 65%: Pe noi nu ne interesează nicio luptă politică, ci să avem resurse să îngrijim pacienții critici

Prof.dr. Dorel Săndesc, vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că față de suma totală consumată în secțiile ATI în 2020, suma alocată acum este mai mică cu aproximativ 65%, în condițiile în care anul trecut, la începutul crizei, existau 1.300 de paturi cu ventilatoare, iar azi sunt peste 3.000.

„Este repartizată, ce e drept, pe primele două trimestre, dar noi avem nevoie de suplimentare acum. Am arătat prin memorii repetate că este nevoie de suplimentare acum, pentru a putea achiziționa ceea ce avem nevoie și pentru a avea timpul necesar. Dacă suplimentarea vine în a doua parte a anului, pe fondul birocrației lente riscăm să nu îi putem folosi deși avem atât de mare nevoie de ei”, a declarat prof.dr. Dorel Săndesc.

Vicepreședintele SRATI a mai spus că evaluările minimale arată că bugetul pe anul acesta ar trebui să fie mai mare cu o treime decât bugetul de anul trecut.

„Suntem realiști în contextul existent, nu cerem o dublare a sa (n.r. a bugetului), dar o creștere față de bugetul anului trecut cu o treime credem că este absolut justificată, cu condiția ca aceste alocări să aibă loc devreme, în prima parte a anului, pentru a ne permite să facem toate procedurile de achiziții care merg lent. Ori acestea depind de serviciile de achiziție ale spitalelor, pentru care o suplimentare nu înseamnă nicio veste bună, doar muncă în plus, iar nefinalizarea lor în cursul anului duce la o nefolosire a banilor, iar cei acuzați sunt tot medicii”, a afirmat prof.dr. Dorel Săndesc.

Vicepreședintele SRATI a precizat că este vorba de faptul că sumele alocate Programului acțiuni prioritare de îngrijire pacienți critici ATI sunt mai mici, „iar în contextul creșterii semnificative a capacității de primire și a numărului de echipamente din secții, cu materiale consumabile, cu kituri, etc, costurile sunt mai mari”.

„De fapt, cererea de fond este aceea că în condițiile dezvoltării și modernizării secțiilor ATI, care sunt benefice, fiind un lucru pozitiv că SRATI a reușit într-un an, lucrând strâns cu autoritățile, chiar putând să mulțumim pentru că au fost deschise la toate propunerile noastre, bugetul acestui program trebuie crescut și alocat, în mod normal, nu ca o excepție de suplimentare”, a punctat prof.dr. Dorel Săndesc.

Acesta a mai spus că acest program a fost principala resursa pentru răspunsul secțiilor ATI pentru îngrijirea pacienților gravi, secții ATI care au devenit „o veritabilă arcă a lui Noe (…) și sunt pline și în afara acestor situații (n.r. de pandemie), pentru că îngrijesc cele mai grave cazuri din spitale, indiferent de cauza și boala lor. De aceea, în contextul evoluției secțiilor ATI, a creșterii semnificative a dotărilor, a importanței strategice a acestor secții pentru răspuns la orice situație specială cu mulți pacienți care vin suplimentar, este obligatoriu ca acest program să aibă un buget adecvat”.

Prof.dr. Dorel Săndesc a precizat că chiar dacă anul trecut, bugetul la început a fost mai mic, în momentul în care s-a declanșat criza, „noi am arătat necesitatea creșterii lui și a avut loc majorarea la începutul lunii martie, începutul lui aprilie”.

” Nu vedem de ce nu s-ar aloca bugetul adecvat acum, când am început anul în primă criză și când avem un număr mult mai mare de pacienți critici în secțiile ATI decât la începutul epidemiei. Un ultim argument este acela că dacă anul trecut, la începutul crizei aveam 1.300 de paturi cu ventilatoare, azi avem peste 3.000. Numărul paturilor capabile să trateze pacienți critici a crescut semnificativ, în general. Asta implică automat o creștere a costurilor pentru utilizarea unui arsenal terapeutic mult mai bogat. Pe noi nu ne interesează nicio luptă politică, ci să avem resurse să îngrijim acești pacienți. Banii aceștia nu sunt pentru ATI, sunt pentru îngrijirea pacienților critici, prin Programul acțiuni prioritare de îngrijire pacienți critici”, a adăugat prof.dr. Dorel Săndesc.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.