EXCLUSIV Prof. univ. dr. Cristian Băicuș: Ajung la spital și pacienți reinfectați, vindecați recent, și persoane vaccinate cu prima doză

Prof. univ. dr. Cristian Băicuș, medic de Medicină Internă, Spitalul Clinic Colentina, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că în valul trei al pandemiei ajung la spital atât persoane vaccinate cu prima doză de ser antiCOVID-19, cât și persoane reinfectate, vindecate în urmă cu o lună-două.

„Toată lumea spune că pacienții care ajung acum la spital sunt ceva mai tineri, eu încă nu mi-am dat seama de nicio diferență, văd doar că sunt din ce în ce mai mulți și că ne-am umplut. Vaccinați am avut doar doi, în schimb am al doilea pacient care pare să fi făcut a doua oară boala. Și asta este o întrebare: dacă te reinfectezi? Am avut un pacient care a a făcut a doua oară boala. Prima oară a fost asimptomatic, iar acum este cu afectare pulmonară severă, se sufocă, are insuficiență respiratorie. Este ventilat neinvaziv „, a declarat prof. univ. dr. Cristian Băicuș.

Medicul a spus că pacienții care au ajuns la spital cu COVID-19 erau după prima doză de vaccin, nu făcuseră rapelul, iar boala a apărut imediat după imunizare.

„Posibil să fi fost deja infectați, în perioada de incubație, când au făcut vaccinul anti-COVID. Nu au ajuns la ATI, dar au afectare pulmonară. Una dintre persoane are 57 de ani, unul 72 de ani. Încă sunt internați”, a precizat prof. univ. dr. Cristian Băicuș.

Acesta a mai spus că important este ce se va întâmpla la nivel de populație cu cazurile de persoane vaccinate care ajung la spital, „nu poți să tragi o concluzie de la doi pacienți”.

În ceea ce privește pacienții reinfectați cu noul coronavirus, medicul de la Spitalul Colentina a spus că unul dintre ei avusese COVID-19 în luna ianuarie, când a fost testat prin RT-PCR, a ieșit pozitiv, dar a fost asimptomatic.

„Acum a avut simptomatologie, a făcut mai multe tipuri de teste, toate au fost pozitive, motiv pentru care el credea că este doar o răceală. Știind că a avut boala, credea că a răcit, dar până la urmă s-a dovedit a fi COVID-19. Am mai avut un pacient care a avut boala în formă ușoară, ca o răceală, a stat acasă, după care mama lui s-a infectat, s-a dus să o îngrijească liniștit știind că el nu poate face boala. A făcut boala purtând mască, stând cu mama lui. A făcut o formă gravă, fiind internat în ATI. A scăpat din fericire. Pacientul avea sub 60 de ani”, a spus prof. univ. dr. Cristian Băicuș.

Potrivit acestuia, cele două persoane vindecate de COVID-19 care au ajuns la spital s-au reinfectat  după o perioadă scurtă de timp, după o lună-două.

„Nu este vorba despre o reinfectare după diagnosticarea, de exemplu, de anul trecut în primăvară și acum, după aproape un an, au făcut iar boala. Unul dintre pacienți a făcut după o lună și jumătate-două, iar celălalt cam tot după aceeași perioadă. Explicația ar fi în nivelul imunității. Poate nu a avut destulă imunitate. Se spunea că cei asimptomatici nu prea fac anticorpi”, a explicat profesorul.

Acesta a dat exemplul personal, spunând că s-a vaccinat antiCOVID, deși a trecut prin boală anul trecut, în aprilie.

Întrebat dacă crede că valul trei al pandemiei va fi un val care să cuprindă mai multe persoane reinfectate, medicul a spus:

„Și eu mă întreb dacă mie mi se pare că au fost puțini cei care s-au reinfectat până acum, dar întrebarea este dacă nu s-au reinfectat pentru că sunt imuni sau nu s-au reinfectat pentru că nu au fost destul de mulți infectați ca să se îmbolnăvească din nou. Eu, de exemplu, am avut COVID-19 în aprilie anul trecut, și totuși m-am vaccinat”, a afirmat prof. univ. dr. Cristian Băicuș.

De asemenea, întrebat dacă reinfectarea ar putea fi și în formă mai ușoară decât infectarea inițială, medicul a răspuns că „așa era ideea. Și eu m-am interesat atunci când am făcut COVID-19 cât de liniștit pot să fiu. Fuseseră atunci, la început, vreo trei-patru cazuri care la reinfectare au fost asimptomatice. Într-adevăr, la ei, reinfectarea a fost mai ușoară, dar a fost și cazul asistentei medicale din Sibiu care a murit la reinfectare. Acum nu știm, este nevoie de mai mulți pacienți ca să putem trage o concluzie. În mod normal, ar trebui să fie mai ușoară boala la reinfectare dacă ți-ai păstrat imunitatea, ca și cu un vaccin”.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.