EXCLUSIV Proiect cu finanțare europeană pentru screeningul și tratarea cancerului de col uterin la Spitalul Clinic Județean de Urgență din TgMureș

Prof. Dr. Tudor Ciuleanu

Spitalul Clinic Județean de Urgență din TgMureș (SCJU TgM) a obținut o finanțare europeană de peste 8 milioane de euro pentru implementarea unui proiect de servicii de prevenție și screening pentru cancerul de col uterin.

Dr. Cosmina Uzun, manager de proiect, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că proiectul este o suplimentare de buget și de dotare a Programului Național de screening de cancer de col uterin care se derulează în Spitalul Clinic Județean de Urgenta din TgMureș (SCJU TgM) din anul 2012.

Noutatea venită o dată cu implementarea proiectului este că nu va fi o simplă testare, ci toate femeile depistate pozitiv vor beneficia de tratamentul complet al leziunilor scuamate ale colului uterin, a precizat dr. Cosmina Uzun.

“ Avem o experiență de testare de aproape 100.000 de femei pe regiunea Centru, pentru șapte ani, și cu o finanțare nu chiar coerentă. Acum, pe acest proiect, ne propunem să testăm 170.200 de femei din regiunea Centru, din toate cele șase județe, vrem să întărim capacitatea organizațională a centrelor de screening regionale și să creștem accesibilitatea femeilor la serviciile de screening”, după cum a explicat dr. Cosmina Uzun

Potrivit medicului, experiența de până acum arată că procentul de depistare se situează între 7 și 9%, mult peste media europenă care este în jur de 5%.

De asemenea, proiectul urmează să se deruleze pe o perioadă de 40 de luni.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.