EXCLUSIV Psiholog Alexandra Marin: Este important să le explicăm copiilor despre război în termeni pe care ei îi pot înțelege. Nu trebuie să le ascundem adevărul

De aproape două săptămâni asistăm la un context internațional destul de sumbru, fiind înconjurați de informații cu un puternic impact emoțional legat de războiul din Ucraina. Mame cu copii în brațe au ales calea pribegiei pentru a-și salva viețile și pentru a le oferi celor mici o viață mai liniștită, orașe distruse, familii despărțite… sunt doar câteva imagini transpuse în cuvinte prin care se poate descrie situația din Ucraina.

Așadar, această povară a războiului este greu de dus nu numai de adulți, ci și de copii care, cu siguranță, nu vor uita vreodată aceste zile, impactul asupra lor fiind unul extrem de puternic. Despre cât de puternic este acest impact asupra celor mici și cum ar trebui să le vorbim despre ceea ce se întâmplă, am discutat cu Alexandra Marin, psiholog depreHUB, specialist în Psihologie Clinică și Psihologie Aplicată în Domeniul Securității Naționale.

”Impactul asupra sănătății psiho-emoționale a copiilor este unul puternic. Copiii sunt expuși, oricât de mult am încerca să îi protejam, la informații cu privire la situația din Ucraina. Sentimentul predominant care apare este frica. Fenomenul fiind unul greu de înțeles și de conștientizat (chiar și pentru adulți) creează o stare de tensiune și agitație generală, iar cei mici nu înțeleg ce se petrece, astfel apărând frica de necunoscut. Vorbim de frica de necunoscut pentru că este o situație fără precendent (cu atât mai mult pentru copii) și la care nimeni nu s-a gândit că se poate întâmpla și nu s-a pregătit psihic și emoțional pentru ea. Copiii resimt faptul că adulții din jurul lor se tem, se îngrijorează și astfel nu se simt în siguranță”, a declarat pentru www.sanatatea.tv și www.rohealthreview.ro Alexandra Marin, psiholog depreHUB, specialist în Psihologie Clinică și Psihologie Aplicată în Domeniul Securității Naționale.

Sentimentul de frică se poate croniciza într-o formă patologică dacă nu este depășit sănătos

Specialistul atrage atenția că, în această perioadă cu precădere, ar trebui să acordăm o atenție sporită celor mici și să le oferim acel sentiment de siguranță. În caz contrar, fricile pe care le-ar putea dezvolta un copil într-un astfel de context s-ar putea reflecta în viața de adult.

”Dacă cei mici trăiesc aceste evenimente cu o puternică teamă că ceva rău li se poate întâmpla, dacă cei din jur nu sunt atenți la nevoile lor, atunci cu siguranță pot apărea traume pe termen lung. Această emoție normală de frică din prezent se poate croniciza într-o formă patologică dacă nu este depășită sănătos. Astfel se poate ajunge în viitor la anxietate cu sau fără atacuri de panică, fobie socială (teamă de interacțiuni sociale) sau agorafobie (frică de a fi într-o situație necunoscută)”, a mai explicat psihologul Alexandra Marin.

Cum îi explicăm unui copil ce este războiul

Alexandra Marin este de părere că nu ar trebui să le ascundem adevărul copiilor, ci să încercăm să le explicăm ce se întâmplă la un nivel pe care ei îl pot înțelege și făcând comparații cu noțiuni pe care ei le cunosc deja.

„Este important să le explicăm copiilor în termeni pe care ei îi pot înțelege. Tot timpul când le vorbim despre noțiuni de politică și geopolitică ar fi indicat să le dăm exemple, să facem comparații cu ceva ce ei cunosc deja. Spre exemplu, putem să le explicăm de alianța NATO ca fiind o înțelegere între niște “țări prietene”. Putem să le explicăm că aceste țări prietene sunt mai puternice împreună pentru că se ajută una pe cealaltă, dar că nu toate țările au vrut să se împrietenească cu ele și astfel ele au niște “dușmani”. Mergând mai departe cu aceste metafore putem să ne apropiem de contextul actual și să le explicăm de ce unele țări nu își doresc ca anumite state să devină și ele parte ale acestei “prietenii” și că, astfel, a început conflictul. Este foarte important să le arătăm cum să se poziționeze ei cu privire la conflict: nu avem nicio vină pentru că a început, iar acum niște oameni, niște copii ca și ei au nevoie de puțin ajutor, ca între prieteni. Astfel le putem arăta că adulții se implică în ajutarea civililor din Ucraina, ba chiar îi putem implica și pe ei: ar putea să doneze o jucărie pentru unul dintre copiii care a fost nevoit să își lase jucăriile acasă. Astfel, copilul va simți că se poate și el implica și ajuta pe cineva de vârsta lui care acum trece prin niște momente dificile. Va simți că nu i se ascund lucruri, ci că poate fi și el parte la acest proces umanitar de a sprijini prietenii”, a mai explicat specialistul.

Cum îi putem proteja pe cei mici astfel încât impactul asupra psihicului lor să nu fie afectat

Copiii au memoria, și mai ales memoria vizuală, foarte bine dezvoltată. Pentru a evita ca starea lor psiho-emoțională să aibă de suferit în mod evident, psihologul recomandă ca fim atenți la informațiile vizuale și auditive la care sunt expuși cei mici. Asta nu înseamnă, însă, să le ascundem adevărul.

”Este important să avem grijă la informațiile auditive și vizuale la care cei mici au acces. Cum spuneam, nu le putem ascunde ce se întâmplă, dar este important să primească informații pe înțelesul lor, nu într-un mod care să îi sperie și să le trezească neclarități. Este bine să îi ținem ancorați pe copii în timp și spațiu. Să le arătăm pe hartă poziția tuturor țărilor, să le explicăm ce înseamnă granițele unei țări și faptul că noi ne aflăm în jurul unor astfel de granițe. Să le oferim această “plasă de siguranță” care să fie atât logică, dar și pe înțelesul lor”, a conchis psihologul Alexandra Marin.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.