EXCLUSIV Dr. Sandra Alexiu: Paracetamolul după vaccinarea anti-COVID-19 nu se administrează preventiv

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că administrarea de paracetamol după vaccinarea anti-COVID-19 este posibil să scadă eficacitatea imunizării.
În același timp, medicul de familie a afirmat că nu este bine ca primele creșteri de temperatură să fie combătute imediat, pentru că „temperatura ușor crescută este un semn de activitate imunitară și nu ar trebui imediat scăzută, pentru că ne punem singuri frână în a crea anticorpi”.
„Dacă avem ceva reacții adverse, înseamnă că sistemul imunitar a început să lucreze, că există o reactivitate, dar reactivitatea diferă de la persoană la persoană. Nu putem spune că cineva are mai mulți anticorpi dacă are reacții mai intense. Important este că se reacționează pur și simplu la vaccinare „, a spus medicul de familie.
Totodată,  dr. Sandra Alexiu a precizat că nu se administrează paracetamol preventiv pentru cei care s-au vaccinat anti-COVID-19, ci doar dacă apar simptome, respectiv febră peste 38,5 de grade, dureri musculare, dureri de cap sau durerea locală la locul vaccinării.
De asemenea, dr.Sandra Alexiu a atenționat că intoxicația cu paracetamol este complicată și poate afecta ficatul.
„În general, este de combătut automedicația, pentru că atunci când luăm medicamente în afara prescripției, scăpăm din vedere dozele. Atunci, ca să evităm automedicația și autodozarea, e bine să luăm medicamentele doar când este nevoie”, a declarat dr. Sandra Alexiu.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a spus că a întâlnit pacienți cu reacții adverse după vaccinarea anti-COVID, dar ele au fost minore și s-au încadrat în cele prevăzute în prospectul serului.
„Reacțiile adverse nu sunt de durată, respectă patternul reacțiilor menționate în studii. Sunt mai frecvente la persoane mai tinere, mai frecvente la a doua doză în cazul vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer și Moderna, sunt mai frecvente la prima doză în cazul vaccinului produs de AstraZeneca”, a afirmat dr. Sandra Alexiu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.