EXCLUSIV Sanitas București: Peste 30% dintre angajații din Sănătate, nevaccinați. Cei mai mulți au trecut prin boală și consideră că au anticorpi

Cei mai mulți dintre angajații din sistemul de sănătate care nu doresc să se vaccineze anti-COVID-19 au trecut prin boală, considerând că au anticorpi, fie au anumite afecțiuni și contraindicații la vaccinare, sau nu le permite religia. Acestea sunt principalele motive pentru care o parte din salariații din Sănătate refuză vaccinarea anti-COVID-19, după cum a declarat Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Reprezentantul Sanitas București a spus că a fost făcut un sondaj în rândul salariaților din Sănătate și s-a constatat că peste 30% din ei sunt încă nevaccinați, iar obligativitatea testării pe bani proprii îi demotivează.

„Am avut câteva întâlniri cu diverși oameni nevaccinați și îmi spuneau că ori au contraindicații, ori nu le permite religia să se vaccineze, și nimeni nu cred că îi poate constrânge, iar dacă vor fi obligați să-și facă acele teste din bani proprii, o infirmieră, de exemplu, spune că jumătate din salariu s-ar duce pe testare. Este demotivată și ar vrea să părăsească în acest moment sistemul de sănătate dacă decizia se va lua”, a spus Viorel Hușanu.

Potrivit acestuia, la nivelul Bucureștiului, pentru cele 19 spitale din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), s-a făcut o statistică exactă ce arăta că doar 2.500 de salariați erau nevaccinați dintr-un total de 8.700 care lucrează în aceste spitale.

„În spitalele care țin de Ministerul Sănătății, din punctul meu de vedere, sunt mai mult de 30% nevaccinați, dar undeva, media ar fi de 30% „, a afirmat reprezentantul Sanitas București.

În opinia lui Hușanu, principalul motiv pentru care aceștia nu doresc să se vaccineze este acela că au trecut prin boală și consideră că au anticorpi, fiind protejați și de echipamentele pe care le poartă.

„Avem echipamente, știm să ne protejăm, avem anticorpi, de ce să ne oblige cineva să facem vaccinul?”

„Cei mai mulți au trecut prin boală, cei mai mulți au făcut boala anul trecut, când pur și simplu nu existau materiale și echipamente de protecție. Acum spun: avem echipamente, știm să ne protejăm, avem anticorpi, de ce să ne oblige cineva să facem vaccinul? Alte considerente sunt legate de religie, de diverse afecțiuni pe care nimeni, probabil, nu le știe. Cineva spunea că nu există o statistică la angajator a personalului care are diverse boli. Nu i-a întrebat nimeni niciodată și spunea că medicina muncii nu au mai făcut-o de ani de zile. Are cumulate mai multe boli de ani de zile, pe care nu le-a adus la cunoștința angajatorului, că nimeni nu i-a solicitat acest lucru, iar în acest moment îi este frică să se vaccineze”, a mai spus preşedintele Sanitas Bucureşti.

Vaccinarea anti-COVID-19: Este ca și cum i-am obliga să își schimbe religia

În acest context, liderul de sindicat este de părere că personalul medical nevaccinat ar trebui încurajat prin exemple pozitive, prin sfaturile unor specialiști credibili, și nu demotivat, cu măsuri precum cea a obligativității testării din bani proprii sau a obligării la vaccinare.

„E o decizie proprie. Este ca și cum i-am obliga să își schimbe religia. Și acolo este mai simplu, probabil, pentru că nu implică mare lucru, dar faptul de a-ți injecta un vaccin, încă experimental până în 2023, nu cred că este de dorit să îl obligi pe om să facă acest lucru. Nu cred că în acest moment este vorba despre o lipsă de informare, pentru că ei au văzut ce înseamnă COVID-19, au trecut prin boală, au văzut saloane pline, au îngrijit pacienți cu COVID-19, nu cred că este vorba despre o dezinformare, ci pur și simplu oamenii cred că au anticorpi dacă au trecut prin boală. Și mă întreabă cu ce sunt mai buni anticorpii din vaccin față de anticorpii proprii? Eu nu am știut ce să le răspund, de ce unii sunt mai buni și alții nu. Este decizia lor. Iar dezinformați sau neinformați nu sunt. Au trecut prin atâtea și cu siguranță știu toate detaliile despre COVID-19”, a explicat Viorel Hușanu.

Întrebat dacă personalul medical este pregătit să facă față noului val al pandemiei, preşedintele Sanitas Bucureşti a spus că
angajații au făcut față anul trecut, când „nimeni nu știa cu ce se mănâncă această pandemie”, iar acum, cu siguranță, este pregătit.

„Personalul este pregătit să facă față oricărei pandemii, oricărui val. Eu cred că am învățat foarte mult de anul trecut, de când a început pandemia, iar acum, ar trebui ca valul patru, valul cinci, șase, nu știu câte valuri vor fi, să ne prindă pregătiți. Și din punct de vedere profesional să știm ce avem de făcut, și din punct de vedere logistic, să avem capacitatea de paturi, de aparate, astfel încât să facem față. Da, eu cred că vom fi pregătiți, dar în același timp nu cred că vom ajunge la numărul de cazuri pozitive pe care le-am avut anul trecut”, a adăugat reprezentantul Sanitas București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.