EXCLUSIV Sanitas despre sporul de până la 30% pentru cei care îngrijesc bolnavi COVID: Va fi nevoie de cererea lui în instanță

Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că 98% dintre angajații sistemului sanitar nu a primit sporul de până la 30% prevăzut pentru cei implicați direct sau indirect în transportul, diagnosticarea și tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Și asta în ciuda faptului că data de 14 august e ultima zi în care salariații din Sănătate beneficiază de acest spor, sporul acordându-se pentru perioada 16 martie – 14 august.

În aceste condiții, Iulian Pope a spus că cel mai probabil, pentru recuperarea sporului, va fi nevoie de cererea acestuia în instanță.

“Eu nu văd nicio șansă pentru plata sporului, câtă vreme Ministerul sau Casa de Asigurări nu asigură sursa de finanțare. Ne vom adresa cel mai probabil instanțelor. Deși ministrul Sănătății spune că nu poate identifica sursa de finanțare, a semnat Ordinul 1070 prin care clarifică acest spor, fiecare cât trebuie să primească”, a adăugat Pope.

“ Umpli frigiderul cu mâncare, dar îi pui un lacăt peste el. Cam așa suntem în sistemul sanitar în acest moment. Nici stimulentul nu s-a acordat pentru pacienții suspecți, nici sporul pentru epidemiei, între 55 și 85% nu s-a acordat decât în unele spitale, de regulă cele aflate în subordinea autorității publice locale, cele de la minister nu au acordat acest spor, colegii de la ambulanță nu au primit nici ei stimulentul pentru pacienții suspecți, DSP-ul nu a primit sporul pentru epidemie deși sunt aruncați în luptă încă din luna februarie, nu li se plătesc nici orele suplimentare așa cum li se cuvin pe Ordonanța 11 , ne mirăm că nu se mișcă DSP-ul, că nu găsesc medici, că nu găsesc soluții”, a adăugat vicepreședintele organizației sindicale.

Reprezentantul Sanitas a spus că sporul a fost primit doar de câțiva colegi din spitalele care nu sunt suport COVID și au intrat în contact cu pacienți suspecți, “dar acolo vorbim de sume infime 10 lei, 20 de lei per angajat”.

Și asta în condițiile în care legea prevedea ca în spitalele care tratează pacienți COVID, sporul să fie de până la 30% din salariu.

“ Niciun spital COVID nu a primit. Facem o evaluare. Începând de ieri s-au dat fluturașii salariu. Nu s-a primit. Ministerul Sănătății refuză să acorde finanțarea pentru acest spor, spitalele sunt în imposibilitatea de a-l acorda. E un joc pe care Guvernul și Parlamentul îl practică cu angajații din sistemul sanitar în acest moment”, a afirmat Iulian Pope.

Acesta a explicat că în mod normal, angajatorul ar trebui să acorde acest spor, doar că resursele sunt limitate.

“Spitalele au mers pe a 12-a parte din bugetul pe anul trecut, iar cheltuielile în mod evident în acest an au fost mai mari, mai ales la spitalele care tratează pacienți confirmați COVID. Nu au de unde, pentru că bugetul este limitat. În opinia noastră ar trebui asigurată sursa de finanțare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a adăugat reprezentantul Sanitas.

Legea nr. 56/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial în 15 mai 2020 cu obligativitatea emiterii Ordinului comun de aplicare în maximum 15 zile, iar Ordinul 1070/2020 a fost publicat pe 3 iulie.

Cu toate acestea, Guvernul nu a asigurat sursa de finanțare a acestui drept salarial, rămânând ca spitalele să acorde din fonduri propria aceste sporuri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.