Dr. Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, a vorbit pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview despre condițiile în care lucrează personalul ATI care îngrijește bolnavi COVID-19.
Medicul a spus că în starea de urgenţă, personalul se simțea mai bine, dar acum, se supraîncălzeşte, are tulburări cardiovasculare, ameţeli și o stare fizică extrem de proastă, pe care o resimt şi colegii mai tineri, cu vârsta de 30 de ani.
În plus, specialistul ATI a explicat că gesturile “de finețe”, precum cateterizarea unei vene, devin dificil de făcut din cauza echipamentului și a vizierei care se aburește.
În starea de urgenţă, medicii se simțeau mai bine, fiind mai puțini pacienți, și având timp mai mult să se ocupe de ei, dar de trei săptămâni, condițiile sunt aproape inumane.
Combinezoanele, inconfortabile chiar și la răcoare
“Confortabil nu este în acele combinezoane nici măcar la răcoare, dar acum, de două trei săptămâni este aproape inuman, pentru că efectiv curge transpiraţia şiroaie în cizmele de cauciuc cu care trebuie să intrăm”, a afirmat Dr. Laura Zarafin.
Medicul a precizat că este interzisă folosirea aerului condiționat.
“Nu avem voie să dăm drumul la aer condiţionat. Noi avem aer condiţionat care doar recirculă aerul în încăpere. Încărcătura virală creşte extraordinar de mult, ceea ce dăunează şi pacienţilor şi nouă chiar dacă avem măşti. Şi atunci, să faci o saună este o plăcere faţă de cum este să stai în aceste combinezoane”, a spus dr. Laura Zarafin.
Tulburări cardiovasculare, ameţeli, stare fizică extrem de proastă, chiar și pentru medicii tineri
Aceasta a adăugat că este efectiv o supraîncălzire, cu tulburări cardiovasculare, ameţeli, o stare fizică extrem de proastă, pe care o resimt şi colegii mai tineri, cu vârsta de 30 de ani.
“O menţiune specială pentru asistente, pentru că ele sunt prelungirea noastră. Au fost alături de noi şi ne-au ajutat, noi neavând rezidenţi ATI. Noi trebuie să alergăm între clădiri la orice urgenţă. Aceşti pacienţi nu au nevoie doar de intubaţie şi de un cateter central şi arterial, astea fiind gesturi obligatoriu făcute de medic. Au nevoie de schimbat perfuzii, injectomate. Este foarte mult de muncă. Şi atunci rolul asistentelor şi a infirmierelor au fost cot la cot cu noi. Și al infirmierelor de-o potrivă”, a povestit medicul specialist ATI.
Medici care au curățat saloane
Dr. Laura Zarafin a spus că în alte țări, anesteziștii au fost ajutați inclusiv de colegii de la alte specialități care chiar dacă nu au putut să-i intubeze, i-au ajutat la altceva, existând medici care efectiv au curățat saloanele de terapie intensivă.
„La noi nu o să vedeți această solidaritate. Este foarte greu, este adevărat, dar m-aș fi așteptat la un pic de altfel comportament, atât din partea medicilor cât și a populației care în mare parte nu crede că există acest virus. Eu vă spun după discuțiile pe care le-am avut cu aparținătorii la telefon. Ceea ce este un mare pericol. Necrezând că acest virus există, riști să-ți îmbolnăvești părinții și bunicii. Noi în ultimele două-trei săptămâni, asta am primit, deși suntem secție de chirurugie, am primit oameni cu accidente vasculare cerebrale, cu sechele, care acum s-au degradat, pe fondul COVID-19. Acești oameni nu erau nici la terase, nici la colț, la pâine. Este clar că cine i-a ajutat sau îngrijit sau cine a fost prin preajma lor, i-au îmbolnăvit. Este evident că populație nu crede în mare parte în acest virus și nu îi protejează pe cei dragi”, a mai spus dr. Laura Zarafin.
Gesturile “de finețe” devin dificile
Aceasta a povestit că ziua de lucru a unui medic anestezist se desfășoară ca în orice altă zi, numai că pe lângă stresul obișnuit, “pentru că într-o secție ATI este o muncă foarte mare, cu o intensitate mare și înainte de pandemie. Acum suntem încurcați foarte tare la manevre, la gesturi, de acest echipament care ne protejează, nu avem cum să renunțăm la el, doar că toate gesturile devin mult mai complicate”.
Specialistul ATI a spus că gesturile “de finețe”, precum cateterizarea unei vene, devin dificil de făcut din cauza echipamentului și a vizierei care se aburește.
„Și nu mă refer aici numai la intubație, care este să zic un gest mai ușor mai făcut de un anestezist experimentat, mă refer la gesturile de finețe, cum ar fi să cateterizezi o venă centrală sau o arteră, unde efectiv cu viziera aburindă nu prea vezi. Sunt gesturi de finețe pe care sunt foarte mult îngreunate și efectiv te stroc de puteri. Gesturi care înainte durau cinci minute, acum pot sa dureze jumătate de oră”, a precizat medicul ATI.
În ceea ce privește numărul de pacienți care trebuie îngrijit de un medic, Laura Zarafin a povestit că de exemplu, dimineața, este perioada cea mai simplă a zilei.
“Dacă ne referim dimineața, când suntem mai mulți, este mai simplu. Medicul care este de gardă rămâne în continuare, are în grijă toți pacienții intubați de pe secția respectivă. Concret, zece pacienți care rămân în grija medicilor de gardă. Au fost nopți în care, din două în două ore, trebuia să primim câte un pacient”, a adăugat specialistul ATI.