EXCLUSIV Ștefan Dascălu, despre flurona: Virusurile gripale și coronavirusurile nu se pot combina între ele. Simptomele depind de răspunsul imunitar al persoanei infectate

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a declarat în legătură cu semnalarea primului caz documentat de flurona, infecția simultană cu gripă și SARS-CoV-2, că virusurile gripale și coronavirusurile nu se pot combina între ele, cum o pot face virusurile gripale atunci când două tulpini diferite infectează aceeași gazdă, ceea ce face ca din această perspectivă, lucrurile să nu fie îngrijorătoare cum este simptomatologia asociată fiecărei infecții.

Cercetătorul în imunologie a declarat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro că virusul gripal și SARS-CoV-2 acționează într-un mod similar, în sensul că ele intră în celule folosindu-se de receptorii de la suprafața celulelor respiratorii, în epiteliul respiratoriu, și odată intrate în organism încep să se replice, producând multe alte particule virale care ulterior sunt eliminate din celulă și infectează alte celule, urmând ca prin simptomatologia asociată, precum tuse sau expectorații să infecteze alți oameni.

Flurona: Mecanisme diferite de replicație și de infecție pentru cele două virusuri

„Din perspectiva aceasta, ele folosesc mecanisme diferite de replicație și de infecție și totodată, ne gândim că materialul genetic al virusurilor respective, chit că este ARN, nu poate suferi această împrumutare genetică. Este extrem de improbabil, dacă nu chiar imposibil, ca acest lucru să se petreacă”, a declarat Ştefan Dascălu.

Acesta a precizat că tot ce ține de manifestarea simptomatică a acestei coinfecții, flurona, este mai degrabă răspunsul imunitar al gazdei în cazul în care contactează simultan virusul gripal și virusul SARS-CoV-2.

„Practic, reacția inflamatorie locală poate fi mult mai puternică în aceste cazuri, deși nu este exclus ca răspunsul poate chiar împotriva virusului gripal să fie mai țintit în zona respectivă, pentru că expunerea noastră la virusurile gripale este totuși destul de semnificativă, am trecut cu toții fie prin gripă, fie am fost vaccinați sezonier împotriva virusului gripal și practic, organismul nostru este capabil să recunoască infecția epitelială, la nivelul plămânilor sau la nivelul tractului respirator superior sau inferior. În contextul respectiv, practic, putem dezvolta acea reacție inflamatorie locală mai specifică care poate alerta sistemul imunitar, dar încă o dată, acestea sunt lucruri ipotetice pentru că noi nu avem date suficiente pentru a trage concluziile respective”, a explicat Ştefan Dascălu în legătură cu flurona.

Flurona: Respectarea măsurilor de prevenție 

Acesta a precizat că flurona, respectiv infectarea în același timp cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2, sunt două infecții diferite care pot cauza „stricăciunile de rigoare și doar de una singură, nu doar împreună”.

„Trebuie să avem în continuare precauție și să ținem cont că aceleași măsuri de prevenție împotriva virusului SARS-COV-2 se aplică și la virusul gripal, respectiv o igienă sporită, protecția măștii, pentru că este până la urmă un virus respirator pe care îl contactăm de la alți oameni infectați sau chiar de la animale care pot transmite acest virus, pentru că virusurile gripale au un tropism al gazdelor, pot infecta foarte multe specii diferite, deși noi avem tulpini adaptate pentru fiecare specie, cu virusuri gripale adaptate la om, virusuri gripale adaptate la păsări, gripa aviară o cunoaștem cu toții și la fel la porcine și alte animale de companie. Virusurile gripale, într-adevăr, reprezintă un potențial epidemic și un interes medical sporit, dar în contextul acesta de coinfecție, cazurile care au fost înregistrate sunt destul de rare, dar atunci când se petrec încă nu avem suficiente date să putem trage concluzii generale asupra simptomatologiei cauzate”, a adăugat cercetătorul.

Flurona: Ștefan Dascălu – Cu siguranță au mai fost cazuri

În concluzie, Ştefan Dascălu a spus că nu crede că este ceva îngrijorător și „cu siguranță s-au mai întâmplat cazuri, dar nu au fost documentate”.

„Practic, noi am ajuns pe bună dreptate, la paradigma că orice răceală, acum, în pandemie, trebuie tratată ca precauție, ca infecție cu SARS-CoV-2 până la proba contrarie. Cu siguranță au existat coinfecții pentru că și virusul gripal circulă în continuare și va circula foarte mult”, a declarat cercetătorul.

Flurona: Primul caz documentat în Israel

Coinfecția Flurona a fost identificată la o femeie care a născut recent în Israel. Conform medicilor israelieni, femeia, care nu este vaccinată împotriva niciunui agent patogen, se simte bine și a fost externată.

„Tânăra mamă fost diagnosticată cu gripă și coronavirus imediat ce a sosit pe secție. Ambele teste au fost repetate și au fost tot pozitive”, a declarat Arnon Vizhnitser, specialist în obstetrică și ginecologie și director al Departamentului de Ginecologie al spitalului, citat de presa internațională.

Pacienta nu a prezentat simptome grave, deși nu era vaccinată împotriva ambilor agenți patogeni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.